Video Nămolul, combustibilul viitorului. Cum arată și cum funcționează instalația care transformă apa murdară în energie
Apa murdară, venită din sistemul de canalizare, poate fi o sursă de energie. La Cluj-Napoca a fost pusă în funcțiune o instalație care funcționează cu nămol rezultat după epurarea apei. Instalația va procesa peste 40.000 de tone de nămol umed, iar investiția se ridică la 97 de milioane de lei.
Angajații Wizz Air au inhalat vapori toxici în cabina avionului care zbura de la Cluj
Misterele din jurul Pădurii Hoia-Baciu din județul Cluj. De ce voia elvețianul care se crede „urmașul lui Dracula” să ajungă acolo
Un bărbat din Cluj este căutat de Poliție, după ce a vandalizat 11 mașini într-o singură noapte, pe o stradă din Dej
Amenințări cu arma într-o patiserie din Cluj. Patru bărbați au fost reținuți de polițiști
Incendiu la locomotiva unui tren, în Cluj
O mașină a luat foc în mers pe șoseaua de centură a Clujului
Droguri și zeci de mii de euro într-o cameră de cămin din Cluj
Miros insuportabil în Cluj. „Am fost terorizați”
Printr-un procedeu ultramodern, nămolul devine combustibil cu un randament impresionant.
„Ceea ce vedeți aici este nămolul care intră în instalație, rezultat în urma deshidratării în stațiile de epurare, are o umiditate de peste 70%, substanța uscată 25-30. Trecând prin proces, după centrifugă arată așa, deci 20% substanță uscată, urmează ieșirea din uscător care este așa, cam 10% umiditate, după uscare el se peletizează, ulterior peleții sunt introduși în centrala termică unde se arde și rezultă această cenușă”, explică Călin Neamțu, director general al Companiei de Apă Someș.
Instalația prelucrează atât nămolurile provenite de la stația din Cluj-Napoca, cât și cele provenite de la celelalte 6 stații de epurare gestionate de Compania de Apă Someș.
„Nămolul este transportat în sistem automat, la alimentarea acestei centrale termice dedicată pentru arderea acestui tip de nămol. Este o centrală termică cu randament, poate cel mai ridicat din Europa, la partea de combustibil solid”, spune Cornel Hălălai, reprezentantul companiei care a introdus tehnologia în România.
Până acum, nămolul era folosit în agricultură, însă standardele UE nu mai permit acest lucru, așa că a fost gândit acest proces, prin care nămolul este transformat și folosit pentru a produce energie. Astfel, prin acest procedeu, stația de epurare a devenit autonomă.
„Energia termică obținută se utilizează pentru încălzirea uleiului și a instalației de tratare , practic este un circuit închis”, explică Călin Neamțu, director general al Companiei de Apă Someș.
Instalația va procesa peste 40.000 de tone de nămol umed, iar investiția se ridică la 97 de milioane de lei.
reporter: Bianca Timșa
operator: Radu Tomuleț
Editor : Izabela Zaharia
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News