Live

Video Momentul în care pirații de pe Dunăre fură tone de motorină de pe o barjă. Imagini de pe camerele de supraveghere

Data actualizării: Data publicării:
Hoții vin cu o barcă cu fund dublu, se ancorează la o barjă și, cu ajutorul unui furtun, reușesc să fure aproape 6 tone de motorină. Foto: captură Digi24

Fenomenul pirateriei pe Dunăre, care durează deja de ani de zile, continuă să reprezinte o amenințare pentru economie. De cum se lasă seara, echipajele sunt atacate de hoți. O demonstrează și o filmare din luna iulie, care surpinde momentul în care hoții fură de pe o barjă tone de combustibil. Cel mai recent caz a avut loc zilele trecute, tot în județul Constanța. Într-o singură noapte, peste 12 tone de floarea soarelui și aproape 2 tone de motorină au fost furate pe Dunăre. De cele mai multe ori, proprietarilor de barje le este frică să anunțe poliția.

În nici o oră, aproape de Dervent, în județul Constanța, 3 tineri reușesc să fure 6 tone de motorină din rezervor. În imaginile surprinse de o cameră de supraveghere se vede cum hoții se apropie de împingător și, cu ajutorul unui furtun, fură combustibilul direct din rezervor.

Unul dintre autorii furtului a fost arestat in urmă cu două zile, pentru o altă faptă.

Paul Ivanov, armator: Și-au făcut bărci cu dublu fund, în care pur și simplu vin în timpul nopții, acostează lângă navă, își pun furtunul cu pompă în rezervorul împingătorului și sustrag cantități extraordinar de mari din navă.

Înarmați cu arme albe și dotati cu bărci puternice, hoții de pe Dunăre așteaptă lăsarea întunericului. Își fixează ținta și atacă, de regulă, navele staționate, pline de marfă. Fură cereale, de cele mai multe ori.

Gheorghe Antistescu, armator: Dacă s-au apucat de „treabă”, nu trebuie să se oprească la doi saci, ci la câteva sute de kilograme și 2, 3, 4 din astea, care de fapt funcționează ca o bandă rulantă între mal și navă, deja te golește de sute de tone.

Uneori barjele sunt prădate în mers.

Mitică Vultur, armator: Vine seara cu barca și îi terorizează, nici nu poate să iasă afară din cabină ca să poată să se apere, că vine cu fruci, cu topoare.

Dana Costache, jurnalist Digi24: Cu ajutorul bărcilor cu motor, hoții se deplasează pe Dunăre până la barjele încărcate cu marfă, rup sigiliile, apoi sustrag din produsele de orice fel aflate pe aceste nave.

Gheorghe Antistescu, armator: Capacele barjelor respective sunt de fapt sigilate, ele de fapt au o procedură de desigilare la descărcare, înaintea descărcării.

Zilele trecute, tot în județul Constanța, hoții au furat dintr-o barjă peste 12 tone de floarea soarelui și aproape 2 tone de combustibil, într-o singură noapte.

Andreea Iliescu, purtător de cuvânt IPJ Constanța: Mai multe persoane ar fi rupt sigiliile unei barje încărcate cu floarea soarelui care se afla pe Dunăre, în zona localităţii Rasova, de unde ar fi sustras cereale.

Doi bărbați au fost identificați, iar unul dintre ei a fost, între timp, arestat preventiv. La percheziții a fost găsită 70% din marfa furată.

Adrian Mihălcioiu, lider ITF România: Fenomenul există şi acum s-a mai accentuat puţin, în timpul acestei crize şi în timpul cât oamenii devin mai săraci şi cred că autorităţile ar trebui să-şi facă putin mai bine treaba, adică să supravegeze mai mult situaţia, iar navigatorii când au astfel de acţiuni la bordul barjelor lor să anunţe imediat autorităţile.

De cele mai multe ori, făptașii rămân însă anonimi și își continuă în voie pirateria pe Dunăre.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

VIDEO O ambarcațiune a fost cuprinsă de flăcări pe Dunăre. Au intervenit pompierii

Apele Române: Debitul Dunării este în creștere, urmând să ajungă la 7.300 mc/s, aproape dublu faţă de luna octombrie

Carburanții se scumpesc accelerat. Cât costă acum benzina și motorina în marile orașe. „Bagă și 50 de lei pentru că nu-și permit”

Cine sunt principalii cumpărători ai motorinei din Rusia, după embargoul impus de UE

Partenerii noștri