Live

Modernizarea fregatelor se amână

Data publicării:

Contractul pentru modernizarea celor două fregate ale Marinei - Regina Maria şi Regele Ferdinand - a picat pentru moment. Se va renunţa la înțelegerea de circa 215 milioane de euro, pentru că Romtehnica declară acum că nu mai sunt fonduri. Asta deşi licitaţia trebuia să intre în etapa a doua. Printre ofertanţii calificaţi în această etapă se numără divizia canadiană a Lockheed Martin, dar şi un consorţiu româno-turc. Dar încheierea contractului a devenit acum imposibilă.

Una dintre condiţii era ca fregatele să fie modernizate, obligatoriu, în România. Iar acest lucru ar fi presupus, între altele, crearea de locuri de muncă. Dar chiar şi dacă ar fi încheiat acorduri de acest fel între companiile oferate şi jucători autohtoni, începerea lucrărilor de modernizare nu ar fi putut avea loc anul acesta. Pentru că tot Romtehnica precizează scurt, fără să intre în detalii, că fondurile necesare încheierii contractului anul acesta sunt inexistente.

Ofertanţii calificaţi în etapa a doua a procedurii sunt un consorţiu turco-român, din care face parte Centrul pentru Servicii de Radiocomunicaţii, dar şi Lockheed Martin Canada, Finmeccanica din Italia şi o altă companie franceză. Fregatele Regina Maria şi Regele Ferdinand au fost, însă, urmărite de ghinion încă de la început. Au fost cumpărate de la guvernul britanic în 2003, în timpul mandatului premierului de la acea vreme Adrian Năstase. Au costat aproape 170 de millioane de euro, la acea vreme.

Operaţiunea a generat însă un mare scandal, după ce firma desemnată de la Londra pentru a asigura mentenanţa acestora în sistem offset nu şi-a respectat obligaţiile. În plus, navele au avut, încă de la început, o mare hibă: consumul uriaş de combustibil. Autonomia e scăzută, sunt dependente de alte nave de alimentare, care să le însoţească.

Prin contractul pe care vrea să-l acorde Romtehnica, blocat pentru moment, cele 2 fregate ar fi trebuit să fie dotate cu sisteme rachetă şi noi baterii de tunuri. Ar fi urmat să fie echipate şi cu noi radare şi senzori.

Modernizarea fregatelor ar putea totuşi inclusă în contractul de achiziţie a convertelor, o înţelegere estimată la 1,6 miliarde de euro, iar compania câştigătoare să refacă şi cele două nave aflate în dotarea marinei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Controversata banană lipită de perete s-a vândut cu 6,2 milioane de dolari. Cine este cumpărătorul care a plătit suma uriașă

A fost lansată licitaţia pentru construirea celui mai dificil lot al secţiunii montane a A8

Cu câți bani s-a vândut cel mai mare schelet de dinozaur scos la licitație în Franța. Fosila a fost descoperită în SUA

Telemedicină cu scandal. Șase aparate de radiologie de ultimă generație zac nefolosite în spitalele din Bihor. Explicația halucinantă

Partenerii noștri