Live

Mircea Geoană: Putin are un plan mai vechi militarist de a brusca ordinea prin forță militară, atacuri cibernetice, dezinformare

Data publicării:
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Foto: Profimedia Images

Statele NATO trebuie să continue să susțină Ucraina în aceste momente, spune secretarul general adjunct al alianței, Mircea Geoană. El a declarat la Digi24 care este planului lui Vladimir Putin și ce măsuri sunt luate pentru a proteja Flancul Estic.

„Din păcate, ceea ce credeam că nu se va mai întâmpla vreodată pe continentul nostru a devenit realitate. Răul pare să intre în prim-plan și din păcate produce atât de multe victime în Ucraina, distrugeri, familii dezrădăcinate care trebuie să-și găsească adăpostul în ale țări”, a spus Geoană.

„Dar mai este o victimă: securitatea continentului nostru. Acest război neprovocat și în afara oricărei înțelegeri raționale va produce nu doar efecte pe termen scurt și mediu, ci și pe termen lung. Suntem obligați să luăm măsuri suplimentare de protejare a țărilor care fac parte din NATO”, a adăugat el.

„Nu avem informații sau indicii cu privire la un astfel de risc. Dar ce face Federația Rusă în mod repetat – 2008, invazia Georgiei, 2014 ocuparea Crimeei, acum război în toată regula și intenția de a ocupa întreagă Ucraină - ne arată că de fapt Federația Rusă sau președintele Putin au de fapt un plan mai vechi militarist de a brusca în mod brutal ordinea prin forță militară, atacuri cibernetice, dezinformare. E și un fel de semnal se strângere de rânduri la NATO. Asta am făcut și noi azi la NATO, mai uniți decât oricând”, a spus el.

„Salut și ce au decis liderii UE aseară, faptul că președintele Putin și ministrul de Externe Lavrov sunt pe lista de sancțiuni. Este fără precedent. Uitați-vă la piața de capital din Rusia care se prăbușește, rubla care a pierdut o treime din valoarea sa”, a spus Geoană.

„Acest aventurism politic creează o reacție unanimă de condamnare din partea lumii libere care înțelege că războiul nu are ce căuta aici. Nu vedem riscuri la adresa securității NATO, dar în această logică, când forța militară devine un instrument predilect pentru o țară de talia Rusiei, trebuie să ne dea de gândit”, a adăugat el.

„E clar că atacurile din partea Rusiei creează o dificultate pentru forțele ucrainiene. Salut curajul și sacrificiul de care forțele militare ale Ucrainei fac dovadă. Acel dialog de pe Insula Șerpilor care a făcut ocolul întregii planete arată că oamenii ăștia în fața riscului de a muri preferă să-și apere țara. Merită respectul nostru. Nu putem specula cu privre la durată, la deznodământ, dar costurile pentru Federația Rusă, pe lângă cele financiare, diplomatice, sunt și victime din partea armatei ruse”, a mai spus el.

„Chiar dacă Putin va avea succes în Ucraina, va fi o victorie a la Pyrrhus, pentru că își va subrezi soclul inclusiv în Rusia, pentru că sărăcia și izolarea Federației Ruse va produce efecte”, a continuat Geoană.

„Am activat planurile de apărare în premieră în istoria NATO. Comandamentul general a ordonat dislocarea forței de reacție rapidă a NATO și a forței inițiale inclusiv în România. În clipa în care Rusia folosește războiul ca armă predilectă, deși nu avem risc la adresa NATO, nu avem cum să nu reacționăm și să nu restabilim echilibrul strategic în regiune”, a adăugat el.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Coreea de Nord se pregătește să trimită noi trupe și drone kamikaze în Rusia, susține armata sud-coreeană

VIDEO Imagini cu un australian care lupta pentru Ucraina, capturat şi interogat de ruşi. Reacția guvernului de la Canberra

Succesul ciudat al Coreei de Nord. După apropierea Rusiei și a Chinei de Phenian, ar putea urma SUA

China își adaptează tacticile de luptă, în urma monitorizării războiului din Ucraina. Lecțiile învățate de Beijing

Partenerii noștri