Live

Ministerul Sănătății: Nu se poate face rapelul cu alt vaccin decât cel utilizat la prima doză

Data actualizării: Data publicării:
Doze de vaccin Pfizer anti-COVID-19. Foto: Profimedia Images

Ministerul Sănătății a făcut precizări cu privire la modul în care se realizează rapelul în campania de vaccinare și a explicat că cea de-a doua doză nu poate fi făcută cu alt vaccin decât cel utilizat inițial. Oficialii ministerului au argumentat prin intermediul unei postări publice că autoritățile competente la nivel internațional nu recomandă combinarea vaccinurilor, deși această posibilitate este studiată în prezent în Marea Britanie. 

"Pot face rapelul cu alt vaccin decât cel utilizat la prima doză?", este întrebarea la care autoritățile sanitare din România au răspuns negativ, aducând în atenție poziția OMS cu privire la posibilitatea de a combina două tipuri de vaccinuri. 

"Autoritățile competente de la nivel internațional recomandă ca rapelul să fie realizat cu același vaccin cu care a fost administrată prima doză. Până la acest moment nu există date în ceea ce privește siguranța și eficacitatea, care să ateste faptul că cele două administrări se pot face cu vaccinuri diferite.

Pentru a putea studia posibilitatea combinării vaccinurilor, Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie a început un studiu (Com-COV) care va analiza reacția sistemului imun al persoanelor înrolate, după administrarea celei de-a doua doze cu un vaccin diferit față de cel utilizat pentru prima doză. Studiul a început în luna februarie a acestui an și va dura 13 luni, dar date parțiale din acest studiu ar putea fi disponibile mai devreme.

Până când vor exista date suplimentare oficiale în ceea ce privește utilizarea a două vaccinuri diferite pentru cele două doze, recomandările oficiale continuă să fie acelea de a utiliza același vaccin atât pentru prima doză, cât și pentru rapel", explică Ministerul Sănătății. 

OMS nu recomandă administrarea unui vaccin diferit la rapel față de prima doză

Organizaţia Mondială a Sănătăţii susține că, în lipsa unor „date adecvate”, nu poate să facă recomandări privind schimbarea vaccinului anti-COVID-19 între cele două doze. Declarația a fost făcută săptămâna trecută, după ce Franţa a anunțat că vrea să administreze alt vaccin la rapel persoanelor sub 55 de ani care au fost vacccinate cu AstraZeneca la prima doză, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Nu există date adecvate pentru a ne pronunța dacă este un lucru care poate fi făcut şi, ca atare, experţii organizaţiei au ajuns la concluzia că posibila combinare a vaccinurilor nu este o recomandare pe care să o poată face în această etapă'', a declarat Margaret Harris, purtătoare de cuvânt a OMS, cu prilejul conferinţei de presă de la sediul ONU, la Geneva.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Mi-ai distrus viața! Ești o mincinoasă”. A intrat în casă peste fosta sa soție și a pornit scandalul. Divorț de 60.000.000 €

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Chirurgii de la Institutul Marius Nasta amenință cu greva japoneză. Ce spune ministrul Rafila

Câte pastile de iodură de potasiu au ajuns la populație începând din iunie 2022. Aproape 28 de milioane de pastile sunt în farmacii

Ciolacu cere mutarea Agenţiei Antidrog la Ministerul Sănătății: Tinerii trebuie ajutați, nu trataţi ca infractori

Vaccinarea antigripală în sezonul 2024-2025. Când ne recomandă medicul să facem vaccinul gripal

Partenerii noștri