Live

Ministerul Muncii a prezentat condițiile în care părinții pot obține zile libere plătite

Data actualizării: Data publicării:
Părinții ai căror copii învață în scenariile 2 şi 3 vor avea zile libere plătite Foto: Profimedia Images

Ministerul Muncii a transmis un comunicat prin care face precizări cu privire la zilele libere plătite acordate părinților copiilor din creşele, grădiniţele şi şcolile care se află în scenariile 2 și 3, cu învătămănt exclusiv online sau alternativ.

Numărul zilelor libere plătite pentru părinţii copiilor din creşele, grădiniţele şi şcolile închise se acordă în funcţie de perioada prevăzută de hotărârile Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă local sau a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit actului normativ adoptat joi seara de Guvern, se menţionează în comunicatul remis vineri de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), citat de Agerpres.

Executivul a aprobat normele de completare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă, se precizează în comunicatul Ministerului Muncii.

Astfel, "noul act normativ stabileşte că, în situaţia în care activitatea didactică în unităţile de învăţământ, inclusiv în cele de educaţie antepreşcolară şi preşcolară, se desfăşoară în scenariile 2 şi 3, respectiv prezenţa prin rotaţie la şcoală sau exclusiv online, numărul zilelor libere se acordă în funcţie de perioada prevăzută de hotărârea Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă/Comitetului Municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă", conform MMPS.

Procedura de obținere a zilelor libere pentru părinți. Ce acte trebuie depuse la angajator

Măsura se aplică şi pentru părintele sau reprezentantul legal care are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere unul sau mai mulţi copii şcolarizaţi, cu boli cronice pentru care medicul de familie şi/sau medicul specialist au emis adeverinţe pentru realizarea educaţiei la distanţă, în contextul pandemic actual, se menţionează în comunicatul Ministerului Muncii. 

În acest caz, părintele va depune la angajator, pe lângă cererea de acordare a zilelor libere, copia certificatului de naştere al copilului şi declaraţia pe proprie răspundere a celuilalt părinte că nu a beneficiat de zile libere potrivit ordonanţei de urgenţă, şi o copie a adeverinţei eliberate de medicul de familie şi/sau medicul specialist.

De asemenea, Guvernul a decis ca, pentru situaţiile în care s-a stabilit aplicarea scenariului 2 sau 3, zilele libere plătite pentru părinţi se acordă numai după epuizarea opţiunilor prevăzute de reglementările legale în vigoare pentru desfăşurarea activităţii prin telemuncă sau muncă la domiciliu.

Potrivit legislaţiei în vigoare, părinţii care au copii de până la 12 ani ale căror creşe, grădiniţe sau şcoli se închid în urma restricţiilor autorităţilor beneficiază de zile libere plătite la valoarea a 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut.

Editor : Alexandra Andronie

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alocația complementară sau venitul minim de incluziune. Ce este și cum se poate obține sprijin financiar pentru susținerea familiei

Elevii din ciclul preuniversitar pot promova doi ani de studiu într-unul, sub anumite condiții. Anunţul Ministerului Educaţiei

Orașul în care polițiștii locali merg să-i caute acasă pe elevii chiulangii, să vadă de ce nu merg la școală

VIDEO. Se introduc noi reguli legate de hrana elevilor în școli, pentru a preveni unele boli în rândul copiilor și adolescenților

Partenerii noștri