Live

Măsuri preventive în România după răspândirea variolei maimuței în Europa. Rafila: Vom avea o cantitate mică de vaccin pentru siguranță

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila. Foto: INQUAM Photos/Bogdan Danescu

Europa pregătește achiziția de vaccin împotriva variolei, după ce mai multe state de pe continent au anunțat cazuri de variola maimuței. În România, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță că vor fi cumpărate câteva sute de doze pentru a avea un stoc de siguranță.

"Trebuie să existe o supraveghere serioasă a acestei probleme. O facem! Mai mult, prin mecanism european de coordonare în cazul unor urgențe epidemiologice HERA vom tatona opțiunile pentru a avea o anumită cantitate de vaccin care să fie eventual administrabil contacților unei persoane care este diagnosticată cu această boală", a declarat, duminică, Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății spune că este vorba de o cantitate mică, dar care va fi pusă la dispoziția autorităților ca măsură preventivă. 

"Discutăm de câteva sute de doze, probabil, maximum 1000 care să fie la dispoziția autorităților române. Sunt cantități mici pentru că și numărul de cazuri este mic. Nu este o transmisibilitate similară, de exemplu, cu cea de la coronavirus", a mai spus ministrul. 

Niciun caz de variola maimuței în România 

Deocamdată, România nu a identificat niciun caz de infectare cu variola maimuței. De asemenea, nu există nicio suspiciune de îmbolnăvire, potrivit unui cominicat transmis de Ministerul Sănătății. 

Ministerul Sănătății precizează că variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale. Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat și prelungit cu o persoană care are variola maimuței.

Boala, confirmată în mai multe țări europene

Israelul și Elveția sunt ultimele țări care au confirmat cazuri de variolă de maimuță, ceea ce ridică la 14 numărul total al națiunilor care au raportat focare.

Ambele țări au anunțat că au identificat câte o persoană infectată care a călătorit recent. De asemenea, autoritățile din Israel au declarat că investighează alte cazuri suspecte.

Peste 80 de cazuri au fost confirmate în Europa, SUA, Canada și Australia.

Această epidemie i-a luat prin surprindere pe oamenii de știință, dar variola maimuței nu tinde să se răspândească cu ușurință între oameni, iar riscul pentru publicul larg este considerat a fi scăzut. Boala este de obicei ușoară și majoritatea oamenilor se recuperează în câteva săptămâni, potrivit Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că alte 50 de cazuri suspecte sunt în curs de investigare, fără a nominaliza țările implicate, și a avertizat că este posibil să fie confirmate mai multe.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alexandru Rafila, despre boala X: „Niciun fel de motiv să speriem populaţia din România”

Beatrice Mahler: Boala X nu este un joc şi nici o glumă. 71 de decese din mai puţin de 500 de cazuri. Rafila are alte priorităţi

Senatorul PSD Florian Bodog a fost condamnat cu suspendare într-un dosar de angajări fictive la Ministerul Sănătății

Marea Britanie confirmă al cincilea caz de îmbolnăvire cu noua variantă de mpox, în doar câteva săptămâni

Partenerii noștri