Marcel Ciolacu: Punerea în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale trebuie să fie o prioritate pentru toată lumea
„Punerea în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale trebuie să fie o prioritate pentru toată lumea,” a declarat Marcel Ciolacu, în cadrul evenimentului "Ziua Europei - un proiect european pentru România" organizat la Palatul Snagov.
"De cele mai multe ori, clasa politică a îmbrăţişat festivismul, în dauna acţiunii concrete. De aceea, la mai bine de un sfert de secol de la momentul istoric de la Snagov, iată, România este astăzi într-o criză acută de idei şi proiecte naţionale. În 1995, la câţiva ani de la căderea comunismului, toate forţele politice au înţeles că trebuie să îşi dea mâna pentru un Pact care să ducă România în Uniunea Europeană şi NATO. A fost punctul de cotitură, în care România a revenit în sistemul de alianţe democratice şi în lumea civilizată! Astăzi, la 14 ani de la aderare, clasa politică nu e în stare să găsească consensul pentru o serie de proiecte care să transforme cu adevărat România. Interesele partizane şi orgoliile politice trebuie să înceteze! Ele sunt doar o frână în calea construirii unei economii a viitorului, a serviciilor publice echitabile, a şanselor egale, a dezvoltării, a educaţiei şi a prosperităţii pentru toţi cetăţenii! Vă cer astăzi să avem înţelepciunea să construim un 'nou Snagov' pentru societatea românească! Avem această datorie, atât pentru românii născuţi sub comunism, cât şi pentru generaţiile tranziţiei sau a celor născute în România Europeană", a afirmat Ciolacu în discursul ţinut în faţa unor reprezentanţi din partid şi lideri ai unor sindicate şi patronate.
El a adăugat că, în ultimii ani, clasa politică nu a reuşit să folosească Uniunea Europeană ca pe un mijloc de a îmbunătăţi semnificativ viaţa oamenilor, iar "realitatea este că milioane de români trăiesc în continuare la limita sărăciei, iar peste 5 milioane au plecat din ţară".
"România o va duce mai bine când fiecare român o va duce mai bine! De aceea, punerea în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale trebuie să fie o prioritate pentru toată lumea, indiferent de culoarea politică. Este nevoie de politici sociale solide, dacă vrem să scoatem cât mai mulţi români din sărăcie. Avem nevoie de locuri de muncă decente şi de salarii echitabile. Pentru că aceasta este principala problemă a României reale! De aceea, vă spun deschis, că - alături de stânga europeană - noi, cei din Partidul Social Democrat vom face tot ce este posibil pentru ca salariul minim european să devină o realitate. Şi sunt convins că sindicatele vor veni alături de noi în acest demers! Trebuie să reducem sărăcia, să creştem nivelul de trai cât mai aproape de media europeană!", a susţinut liderul PSD.
Marcel Ciolacu a subliniat că Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă reprezintă o oportunitate care nu trebuie ratată, "aşa cum s-a ratat intrarea în Schengen sau cum s-a renunţat total la orice orizont de timp pentru adoptarea monedei unice".
"Cu toţii am văzut cum această pandemie a adus la suprafaţă toate decalajele de dezvoltare dintre statele membre. De la serviciile publice, digitalizare, sistemele de educaţie şi de sănătate, la problemele de mediu sau la condiţiile de muncă. De aceea, Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este atât de important şi nu trebuie să îl ratăm. Politicienii de dreapta trebuie să înţeleagă că este şansa istorică a României de a trece la nivelul următor!", a menţionat preşedintele PSD.
El a subliniat, de asemenea, că în România trebuie să fie gândită serios impozitarea echitabilă a capitalului, o temă care preocupă nu doar stânga europeană, cât şi administraţia Biden. "Este just ca şi România corporativă să înceapă să plătească ce se cuvine. Aşa cum o fac firmele româneşti! Aşa cum fiecare român îşi plăteşte taxele şi impozitele care se cuvin! Cred că şi dumneavoastră, antreprenorii români, sunteţi de acord că marile companii plătesc foarte puţin, iar acest lucru nu este corect", a menţionat Ciolacu.
Conform liderului PSD, politicienii români au şi datoria să fie alături "de toţi cei care muncesc din greu, uneori cu mult peste ceea ce este legal, fără concedii şi fără viaţă personală", iar "dreptul cetăţenilor români la deconectare trebuie să devină realitate, pentru că aşa începe să se întâmple peste tot în Europa!".
Marcel Ciolacu a afirmat şi că România europeană trebuie să aibă grijă de toţi cetăţenii săi, indiferent unde locuiesc, iar mulţi dintre milioanele de români plecaţi la muncă peste hotare "au simţit pe propria piele că România nu le-a fost alături, atunci când drepturile lor au fost încălcate". "Scandalul sparanghelului este un exemplu. La fel, abuzurile împotriva muncitorilor români din sudul Italiei. Iar, din păcate, lista poate continua. România trebuie să acorde asistenţă concretă şi reală cetăţenilor săi care muncesc în UE! Nu mai putem asista impasibili cum drepturile concetăţenilor noştri sunt călcate în picioare", a menţionat liderul social-democrat, citat de Agerpres.
El a concluzionat că "PSD a fost un motor al integrării şi va rămâne un promotor al intereselor naţionale în cadrul european". "Am condus procesul de integrare europeană şi euroatlantică. Avem experienţa necesară pentru a porni un nou proiect de dezvoltare pentru România. De aceea, sper ca, împreună, să găsim acele obiective comune, de stânga sau de dreapta, aflate deasupra ambiţiilor de moment ale unor politicieni. Contează doar să ducem România înainte!", a mai spus liderul PSD.
Potrivit unui comunicat transmis de PSD, la evenimentul organizat împreună cu PES Activists România au mai luat cuvântul reprezentanţi din zona sindicală şi patronală, care au subliniat importanta dialogului social şi a unui parteneriat cu sindicatele şi patronatele în construcţia unui viitor proiect de dezvoltare pentru România.
"Atât eu cât şi organizaţia mea suntem dispuşi să lucrăm alături de orice entitate politică a acestei ţări şi cu orice alte entităţi patronale, organizaţii sindicale, organizaţii ale societăţii civile care doresc să reaprindă spiritul de la Snagov. Avem capacitatea de a elabora şi de a asuma proiecte de ţară de calitate", a declarat, conform comunicatului, liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin.
La rândul său, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Florin Jianu, a subliniat că reformele trebuie să includă şi dialogul social, amintind că în fiecare an Comisia Europeană atrage atenţia că dialogul social în România nu îşi atinge potenţialul.
Pe parcursul evenimentului au fost transmise şi mesajele a doi comisari europeni, comisarul pentru Locuri de Muncă şi Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, şi vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Relaţii interinstituţionale, Maros Sefcovic, care au salutat implicarea PSD în dezbaterile privind viitorul Europei şi au susţinut nevoia de dialog cu partenerii sociali şi tinerii în elaborarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
"Un moment special a fost intervenţia Hannei, o tânără de 14 ani născută chiar în ianuarie 2007. Aceasta a vorbit despre speranţa generată de apartenenţa la Uniunea Europeană şi dorinţa generaţiei ei ca România să se dezvolte cât mai repede pentru a oferi un viitor mai bun cât mai multor tineri", se mai menţionează în comunicat.
Conform aceleiaşi surse, PSD şi PES activists România au organizat, pe parcursul zilei de duminică, consultări directe cu cetăţenii privind viitorul Europei şi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în peste o sută de amplasamente din toată ţara. În total, peste 2.000 de militanţi ai PSD şi PES activists au dialogat cu românii, pentru a le prelua şi integra opinia în viitorul proiect de dezvoltare a României.
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News