Live

Limba română, oficial mai bogată cu peste 3.600 de cuvinte noi. Majoritatea provin din limba engleză și sunt folosite zilnic

Data actualizării: Data publicării:
Limba română, oficial mai bogată cu peste 3.600 de cuvinte noi.

Limba română s-a îmbogățit în ultimii 16 ani cu peste 3.600 de cuvinte noi. Majoritatea sunt neologisme din limba engleză, cuvinte pe care am ajuns să le utilizăm în vorbirea de zi cu zi, chiar și cu forme de plural. Și pandemia de Coronavirus a îmbogățit vocabularul românilor cu termeni ca izoletă sau corona-sceptic. Toate se vor regăsi în noul DOOM, care va apărea în curând.

Noua ediţie a DOOM - Dicţionarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române - va conține peste 3.600 de cuvinte noi, care au apărut în vorbire în ultimii 16 ani.

Adina Dragomirescu, directorul Institutului de Lingvistică al Academiei Române: E vorba de, în primul rând, de cuvinte din engleză, unele chiar din domeniul televiziunii, să zicem breakingnews sau fakenews, altele sunt cuvinte care circulă în limbajul obișnuit - afterschool, takeaway sau all-inclusive - sau cuvinte pe care toată lumea le folosește acum, dar care nu erau normate, nici ca pronunțare, nici ca scriere în dicționarele românești. Și mai sunt și cuvinte care au o haină românească, deci o structură românească, de tipul accesorizat sau acidifiant, adresabilitate, advertorial.

Vocabularul, îmbogățit și de pandemie

Și criza sanitară i-a făcut pe români să învețe cuvinte noi.

George Lăcătuș, jurnalist Digi24: În perioada pandemiei, românii și-au îmbunătățit vocabularul cu o serie de cuvinte pe care nu le foloseau înainte. Covid, coronavirus, anti-coronavirus, corona-sceptic sau izoletă sunt cuvinte care i-au determinat pe lingviștii Academiei Române să le menționeze în noua ediție a DOOM.

Tânăr: Înainte de Coronavirus, n-am auzit niciodată de aceste cuvinte. Așa că arată cum se modifică limba, cât de repede se schimbă.
Tânără: Adaptăm totul noi, oricum. Avem cuvinte din toate limbile. (...) Cu cât avem cuvinte comune cu mai multe țări, cu atât ne descurcăm mai bine să înțelegem mai multe chestii.
Tânără: „Selfie” îl folosesc demult, că nu e de acuma. Mă rog, cred că și „weekend” vine tot din... Bine că ne-am dezvoltat și noi.

Cuvinte din engleză, adaptate fără modificări, deoarece nu au corespondent în limba română

Cuvintele din limba engleză au fost adaptate fără modificări, deoarece nu au corespondent în limba română.

O nouă modificare a DOOM o reprezintă renunțarea la a doua modalitate de pronunție a anumitor cuvinte.

Ion Bogdan Lefter, decanul Facultății de Litere: Simțim că e firesc să spunem românește și de altfel se spune de multă vreme profesor și să spui profesooor e de fapt o influență de pronunție din alte limbi, unde accentul cade altfel. Lucrurile vor continua să se filtreze, să se autofiltreze, încât din aceste 3.600, peste 16 ani poate nu toate vor mai fi regăsite în ediția de atunci a DOOM-ului.

Noua ediție a DOOM se află la tipografie și va apărea curând.

Reporter: George Lăcătuș / Operator: V. Drăghici

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Candidatul la Președinție Stoianoglo nu știe bine limba oficială a țării sale - româna - dar are o ieșire nervoasă în fața presei

Donald Tusk, un nou mesaj în limba română, de data aceasta în Parlamentul de la Chişinău. Deputaţii pro-ruși i-au boicotat discursul 

Copiii și tinerii români din diaspora vor putea alege și anul acesta un curs opțional de limbă și cultură românească

Bacalaureat 2024. Examenul începe azi, cu proba Limba şi literatura română - oral

Partenerii noștri