Live

Iohannis, la 31 de ani de la Revoluție: Justiția trebuie să-și facă datoria! Orice întârziere, un grav atentat la adresa democrației

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei. Foto: presidency.ro

Comunismul a rupt „legătura firească cu familia democrațiilor europene”, iar după 45 de ani de „crime și cruzimi”, românii „s-au așezat în fața tancurilor pentru idealurile lor”, a transmis președintele Klaus Iohannis cu prilejul Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertăți, la 31 de ani de la Revoluția din 1989. Tocmai de aceea, șeful statului a făcut un nou apel pentru aflarea adevărului în dosarul „Revoluției”.

„În urmă cu 31 de ani, românii au așezat piatra de temelie a României democratice de astăzi. Ei au transformat revolta, durerea și teroarea, acumulate în decenii de tiranie, în forța motrice a Revoluției anticomuniste. Prin jertfa de sânge din Decembrie 1989, au pus capăt unui regim ilegitim și criminal, iar curajul și determinarea semenilor noștri ne-au redat nouă libertatea și demnitatea”, a transmis președintele Iohannis, la 31 de ani de la fuga dictatorilor Ceaușescu.

„Nimeni, niciodată, nu trebuie să uite că, pentru idealurile lor, românii s-au așezat în fața tancurilor. Și de atunci, pentru totdeauna, 22 Decembrie este ziua Victoriei Revoluției Române, pe care toate generațiile trebuie să o păstreze vie în memorie și să o onoreze cum se cuvine. Însă, pentru libertate și democrație, a fost plătit, în acele ceasuri de durere și revoltă, cel mai scump preț. 45 de ani de crime și cruzimi împotriva românilor, ani care au rupt legătura firească cu familia democrațiilor europene, s-au sfârșit printr-un alt șir de abuzuri. Gloanțele și barbarismul autorităților vremii au curmat vieți și au distrus destine”, adaugă șeful statului.

„Astăzi, în calitate de Președinte al României, mă înclin în fața sacrificiului suprem din Decembrie 1989, onorând memoria victimelor prin apărarea fermă a valorilor și principiilor democratice. Respectul și recunoștința se îndreaptă nu doar către eroii acelor zile, ci și către urmașii lor, care poartă în suflete răni adânci. Durerea incomensurabilă a pierderii persoanelor dragi a fost dublată, în toți acești ani care au trecut de la Revoluție, de infama incapacitate a statului de a-i trage la răspundere pe cei vinovați pentru represiunea sângeroasă”, afirmă Klaus Iohannis.

El mai spune că „sănătatea unei societăți depinde, într-o foarte mare măsură, de modul în care lecțiile trecutului sunt învățate și asumate. Tocmai de aceea, nu voi înceta să lupt pentru redarea adevărului și înfăptuirea dreptății pe care o așteptăm de prea mulți ani. Justiția trebuie să-și facă datoria! Orice întârziere va transforma această rușinoasă restanță într-un grav atentat la adresa democrației noastre”.

„Dincolo de neîmplinirile noastre postdecembriste, Revoluția Română va continua să inspire convingeri, să anime generații. Eroii din Decembrie 1989 au aspirat la o Românie democratică, deplin atașată valorilor euro-atlantice, în care fiecare român este ascultat și protejat. Prin apărarea drepturilor și libertăților fundamentale, a pluralismului, a dreptului de a alege, promovând meritocrația, întărind statul de drept, protejând drepturile minorităților, noi onorăm, de fapt, memoria victimelor Revoluției Române și sacrificiul acestora. Să păstrăm vie memoria victimelor Revoluției Române și să protejăm idealurile câștigate cu prețul sângelui!”, subliniază președintele Klaus Iohannis.

Editor : George Costita

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Horațiu Potra, amenințare voalată la adresa lui Iohannis. „Veneam la un profesor de fizică, îi dădeam un test”

George Simion critică decizia lui Nicușor Dan de a candida la prezidențiale. „Este omul sistemului, continuatorul lui Klaus Iohannis”

Toți elevii de liceu, din clasele a XII-a și a XIII-a, vor studia „Istoria comunismului din România”

Gabriel Liceanu: La Georgescu mă gândesc cu stupefacție, dar el e efectul secundar. Indignarea mea merge tot asupra clasei politice

Partenerii noștri