Val de pensionări în magistratură, deși ministrul Justiției a anunțat că renunță la ideea măririi vârstei de pensionare
Intenția retrasă în numai o săptămână a Ministerului Justiției de a introduce o vârstă minimă de pensionare pentru sistemul judiciar, astfel încât să prevină ieșirea din sistem a judecătorilor și procurorilor care nu au împlinit nici măcar 50 de ani, nu a rămas fără urmări. Un răspuns al Consiliului Superior al Magistraturii pentru G4Media.ro arată că în săptămâna de la anunțul ministrului până la renunțarea la idee au cerut pensionarea de patru ori mai mulți judecători și procurori decât în perioada similară a anului trecut.
Droguri și zeci de mii de euro într-o cameră de cămin din Cluj
Iulian Dumitrescu contestă sechestrul pus de DNA pe averea sa
Ministrul Justiției vrea 8 centre de dezintoxicare pentru dependenții de droguri
Complexul „Ferma Dacilor” era racordat ilegal la curent
Gorghiu: 150 de fugari au fost aduși din Germania în România, anul acesta
Miruna Pascu vrea să scape de arestul preventiv
Declarație șocantă a ministrului Justiției: Sunt milioane de consumatori de droguri în țară
CCR apără pensiile speciale ale magistraților
De ce au magistrații o perioadă de 5 ani în care se vor putea pensiona mai devreme
Andreea Georgescu, jurnalist Digi24: În perioada 31 decembrie 2020 și până în 6 ianuarie 2021, la Consiliul Suprem al Magistraturii și-au depus cereri de pensionare 18 judecători și 8 procurori care îndeplineau cerințele legii pentru a ieși la pensie – aveau cel puțin 25 de ani de vechime acumulată în Instanțele și Parchetele din țară.
De patru ori mai mult decât în perioada similară a anului trecut, când și-au făcut cereri de pensionare 5 judecători și un procuror.
Perioada 31 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021 coincide cu perioada care s-a scurs de la anunțul ministrului Justiție că intenționează să crească vârsta de pensionare pentru cei care activează în sistemul judiciar și până când ministrul Justiției a revenit și a anunțat că a renunțat la această idee, dar că intenționează să promoveze o altă modificare legislativă, care să ducă la anularea posibilității pensionării anticipate după numai 20 de ani vechime în sistemul Judiciar.
Legea în vigoare, prevede că pensia unui judecător sau procuror se calculează drept 80% din ultimul venit brut încasat în timpul exercitării profesiei, iar asta ar putea însemna în anumite situații în care în venit intră și unele sporuri, o pensie mai mare decât media salariilor pe care magistratul respectiv le-a în timpul exercitării profesiei.
În România sunt peste 450 de judecători și procurori care întrunesc cerința vechimii minime pentru a ieși din profesie, prin pensionare, dintr-un total de aproximativ 7.000 de judecători și procurori.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News