Live

Toader: "Cunosc puterea recomandărilor Comisiei de la Veneţia exprimate într-un aviz, fie el şi intermediar"

Data actualizării: Data publicării:

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat, luni, referindu-se la raportul Comisiei de la Veneţia pe legile justiţiei, că este un raport intermediar, care poate fi completat, iar dacă ministerul va fi solicitat să participe la redactarea poziţiei României pe acest subiect, pentru a fi trimisă comisiei, va contribui.

„Este vorba despre un raport intermediar, ceea ce înseamnă că chiar dânşii, până la sesiunea din octombrie, îl vor definitiva şi completa. Cunosc puterea recomandărilor Comisiei de la Veneţia exprimate într-un aviz, fie el şi intermediar”, a declarat Toader, care a precizat că dacă Ministerul Justiţiei va fi solicitat pentru elaborarea punctului de vedere al României, care va fi transmis Comisiei, evident că va contribui: "Vă rog să acceptaţi faptul că inclusiv eu cunosc puterea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, exprimate într-un aviz, fie el şi intermediar. Tot în spaţiul public s-a afirmat faptul că România va formula un punct de vedere oficial pe care îl va transmite Comisiei de la Veneţia, înainte de definitivarea formei finale. În măsura în care Ministerul Justiţiei va fi solicitat în definitivarea, formularea, până la urmă, a acelui punct de vedere al României, evident că vom contribui şi noi. Prin urmare, până la momentul acela, şi este un lucru pe care eu îl repet, dacă un sau unii politicieni au exprimat un punct de vedere sau altul eu, ca ministru al Justiţiei, nu sunt cel care trebuie să comenteze comentariile altora".

Toader a amintit că cele trei legi au constituit iniţiativă parlamentară, ceea ce înseamnă că răspunsul cel mai adecvat şi motivat poate fi primit de iniţiatori şi de la comisia specială.

El şi-a exprimat surprinderea că prevederea referitoare la reducerea vârstei de pensionare pentru magistraţi nu a fost sesizată deşi legile au trecut de multe ori prin control de constituţionalitate. „Nimeni nu a criticat această soluţie", a remarcat ministrul.

Citiți și Tăriceanu: Mă sperie superficialitatea Comisiei de la Veneţia. Un document politic, subțire

Comisia de la Veneţia a emis, vineri, o opinie preliminară în legătură cu modificările la cele trei legi ale justiţiei din România, formulând o serie de recomandări, între care menţinerea rolului preşedintelui şi al CSM în numirea/revocarea procurorilor de rang înalt, renunţarea la schema de pensionare anticipată a procurorilor, eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor şefi să invalideze, ca neîntemeiate, soluţiile procurorilor. Experţii Comisiei de la Veneţia consideră că noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesivă asupra judecătorilor şi procurorilor, subminând independenţa sistemului judiciar şi a membrilor săi.

Sursa: Digi24, News.ro

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Vor fi surprize.” Ce spune un fost judecător CCR despre data alegerilor prezidențiale

Ce spune un fost judecător constituțional despre cererile de anulare a alegerilor prezidenţiale de pe masa CCR

Ce spune un fost judecător constituțional despre ședința CCR de azi privind turul I al alegerilor prezidențiale

Comisia de la Veneţia critică Ungaria pentru înfiinţarea „Biroului de protejare a suveranităţii”

Partenerii noștri