Tudorel Toader, despre sesizarea CCR în legătură cu protocoalele: Astăzi am aflat și eu
Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat marți că nu a fost consultat de Parlament în legătură cu sesizarea CCR pe tema protocoalelor încheiate cu SRI de diverse instituții.
Sesizări la CCR pentru anularea primului tur al alegerilor
Emil Boc: Ludovic Orban încearcă strategia de victimizare tip Liviu Dragnea
Scandal la DNA. Susținătorii și contestatarii lui Dragnea s-au îmbrâncit
Primele declarații făcute de Dragnea din poarta penitenciarului
Carmen Dan, despre eliberarea lui Liviu Dragnea
Cristian Tudor Popescu: Publicul lui Liviu Dragnea nu a dispărut
Avocata lui Liviu Dragnea: Cred că i-a purtat noroc judecarea la Tribunalul Giurgiu
Liviu Dragnea nu va fi eliberat din închisoare
Liviu Dragnea: Cred că am stat destul în penitenciar
Florin Iordache, locţiitor al lui Liviu Dragnea la conducerea Camerei Deputaţilor, a reclamat luni la Curtea Constituţională protocoalele cu SRI din 2009 şi 2016. Este reclamată posibila existenţă a unui conflict de natură constituţională între Parchetul General şi Parlament. Procurorul general ar fi intervenit asupra Codului de procedură penală, care nu are prevederi referitoare la implicarea SRI în anchete, a declarat Florin Iordache, recent. Acesta a semnat sesizarea la câteva ore după ce în Monitorul Oficial a apărut o decizie prin care Liviu Dragnea Dragnea şi-a delegat, doar pentru ziua de luni, atribuţiile către preşedintele Camerei Deputaţilor.
CCR a anunţat că Parlamentul şi Parchetul General trebuie să-şi trimită punctele de vedere până la 22 octombrie.
Întrebat despre acest demers, ministrul justiției, Tudorel Toader, a spus că nu a fost consultat de Parlament. „Astăzi am aflat şi eu. Până la urmă Guvernul înţeleg că nu este parte şi atunci dânşii l-au redactat, l-au motivat, l-au depus”, a declarat ministrul.
Întrebat dacă în opinia sa, ca fost judecător CCR, 10 ani, este admisibilă o astfel de sesizare, Tudorel Toader a fost evaziv: „Câtă vreme astăzi am aflat de ea, câtă vreme nu-i ştiu conţinutul, fiţi de acord să nu-mi exprim nici puntul de vedere”.
Tudorel Toader spunea, însă, zilele trecute că CCR nu poate fi sesizată în problema protocoalelor.
Curtea Constituţională verifică doar constituţionalitatea unei legi sau a unei Ordonanţe date de Guvern, astfel că nu poate fi sesizată în legătură cu protocoalele de colaborare încheiate de instituţiile din justiţie şi serviciile de informaţii pentru că protocolul nu este un act normativ, a explicat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Tot pe subiectul protocoalelor, Toader a explicat că Executivul nu poate da o Ordonanţă pentru revizuirea hotărârilor judecătoreşti pronunţate în baza acestor protocoale pentru că s-ar substitui Legiuitorului, în condiţiile în care în Parlament există deja un proiect de lege privind aprobarea OUG 6.
„Vorbeam de o eventuală revizuire a hotărârilor date pe bază de protocoale. Dar nu uitaţi că Guvernul nu se poate substitui Parlamentului în opera de legiferare. Au fost decizii CCR, eram judecător când s-a stabilit că ordonanţă e neconstituţională în condiţiile în care Guvernul, prin legiferarea aceasta, se substituie Parlamentului şi preia de la Legiuitor ce are în dezbatere. În condiţiile de astăzi există în Parlament un proiect de lege privind aprobarea OUG 6, aia cu protocoalele. Deci Gvernul nu poate da o Ordonanţă, pentru că s-ar substitui legiuitorului”, a explicat joi în Parlament ministrul justiţiei, citat de News.ro.
Întrebat dacă aceste protocoale ar putea fi declarate neconstituţionale, Toader a spus că CCR nu poate fi sesizată în acest sens, pentru că instituţia verifică doar constituţionalitea unei legi sau a unei Ordonanţe, însă protocolul nu este un act normativ. „CCR nu verifică decât constituţionalitatea unei legi sau ordonanţe. Protocolul nu e nici lege şi nici OUG, deci CCR nu poate fi sesizată cu aşa ceva”, a subliniat Toader.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News