Statul german, fraudat de români cu 21 de milioane de euro
Zeci de români sunt suspectaţi de evaziune fiscală în valoare de 21 de milioane de euro, în Germania. Vorbim despre 56 de persoane ar fi fraudat statul german prin neplata TVA-ului după achiziţionarea de maşini. Poliţiştii au făcut azi percheziţii în 12 judeţe şi în Capitală.
Primarul din Crevedia, Petre Florin, vizat de procurorii DIICOT
Milioane de euro au fost găsite de anchetatori după perchezițiile făcute la casa lui Horațiu Potra
Percheziții de amploare în dosarul mercenarilor coordonați de Horațiu Potra: 12 locuințe vizate
Operaţiunea „Ghost Gun”
Percheziții de amploare în Republica Moldova. Anchetă privind fapte de corupție în prag de alegeri
Percheziții la sediul Jandarmeriei Bihor: subofițeri bănuiți de fraudă cu certificate medicale. Cu ce scop falsificau documentele
Caz de sclavie la o stână din Covasna: șase persoane exploatate de o familie
Peste 130 de percheziţii au loc la traficanți de droguri și de persoane
Percheziții DNA la sediul CJ Caraș-Severin. Procurorii cercetează vânzarea unui aparat RMN cu 10.000 de euro - Surse
Cele 56 de persoane sunt bănuite că ar fi utilizat "firme fantomă" din România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia și Austria pentru fraudarea autortăţilor. Practic, aceştia achiziționau scriptic autovehicule prin intermediul acestor scoietăţi evitându-se astfel plata TVA către statul german. În fapt, beneficiarii reali erau persoane fizice din România. Vorbim de infracţiuni de evaziune fiscală sub forma autocratului şi complicitate.
Potrivit Poliţiei Române citate de News.ro, echipe comune de anchetă compuse din poliţişti specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Judeţene Cluj, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, împreună cu investigatori fiscali germani din cadrul Autorităţii Fiscale din Nürnberg Sud - Oficiul de Investigare a Fraudelor Fiscale, fac, marţi, mai multe percheziţii la domiciliile a 56 de persoane bănuite de evaziune fiscală.
Percheziţiile se desfăşoară în judeţele Cluj, Alba, Arad, Argeş, Bihor, Constanţa, Hunedoara, Iaşi, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Tulcea, precum şi în municipiul Bucureşti, la adresele persoanelor bănuite şi ale societăţilor comerciale administrate de acestea.
De asemenea, sunt puse în executare 56 de mandate de aducere a persoanelor cercetate în cauză, acestea urmând a fi duse la audieri.
"Persoanele respective sunt bănuite de săvârşirea mai multor infracţiuni de evaziune fiscală, fapte comise pe teritoriul statului german, printr-un mecanism de fraudare a plăţii TVA în cadrul căruia ar fi fost utilizate societăţi comerciale de tip firmă fantomă din România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia şi Austria. Practic, ar fi fost achiziţionate scriptic autovehicule prin intermediul acestor societăţi, evitându-se astfel plata TVA-ului către statul german, însă faptic beneficiarii reali ai achiziţiilor ar fi fost persoane fizice din România", arată Poliţia Română.
Acţiunea comună a poliţiştilor români cu reprezentanţii autorităţilor germane se desfăşoară în conformitate cu dispoziţiile Convenţiei cu privire la asistenţa judiciară reciprocă în materie penală între statele membre ale UE şi ale Deciziei-cadru a Consiliului din 13 iunie 2002, prin intermediul biroului naţional român din cadrul EUROJUST.
Echipa comună de anchetă a devenit operaţională la sfârşitul lunii mai a acestui an şi a fost constituită cu scopul facilitării efectuării de cercetări penale în dosarele penale aflate în cercetarea Parchetului Nürnberg-Fürth şi Parchetului de lângă Tribunalul Cluj, împreună cu poliţiştii Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Judeţene Cluj.
Prejudiciul cauzat astfel statului german se ridică la aproximativ 21.300.000 de euro. Cercetările sunt în desfăşurarea acum, iar autorităţile române colaborează în acest caz cu cele din Germania.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News