Live

Comisarul european pentru Justiţie: România a alergat un maraton. Ar fi o dezamăgire uriaşă să dea înapoi

Data actualizării: Data publicării:

Întoarcerea a două dintre legile justiţiei în Parlament, ca urmare a deciziei CCR, e un moment crucial pentru România. A spus-o, în Parlamentul UE, comisarul european pentru Justiţie, care consideră că nu e prea târziu ca aceste acte normative să asigure independenţa sistemului judiciar şi accelerarea luptei anticorupţie. Oficialul precizează că preşedintele României are un rol-cheie în acest proces şi spune că priveşte cu tristeţe la modificările propuse în privinţa Codului Penal.

Vera Jurova, comisar pentru Justiţie: Comisia consideră că e încă posibil ca Legile Justiţiei să fie îmbunătăţite şi să devină legi bune, care vor întări independenţa şi profesionalismul sistemului juridic românesc, în serviciul tuturor cetăţenilor români. Acesta e un moment crucial, când cele două proiecte de legi s-au întors în Parlamentul României, în urma deciziei Curţii Consituţionale. Prin urmare, reiterez apelul făcut de preşedintele Juncker şi prim-vicepreşedintele Timmermans Parlamentului României, de a regândi cursul acţiunilor propuse pentru a deschide dezbaterea în conformitate cu recomandările Comisiei şi să construiască un consens cu privire la calea viitoare şi să asigure independenţa sistemului judiciar şi să continue să accelereze lupta contra corupţiei. Preşedintele României are, de asemenea, un rol cheie în proces, iar din întâlnirea cu el ştiu că priveşte lucrurile foarte serios. Privim cu tristeţe la amendamentele aduse Legilor Justiţiei, Codului Penal şi legilor privind conflictul de interese şi corupţia. Ca întotdeauna când s-a confruntat cu chestiuni similare, Comisia va rămâne obiectivă, se va baza pe fapte şi pe lege. Onorabili membri, România şi românii au alergat un maraton, iar linia de final este aproape. Să dea acum înapoi ar fi o dezamăgire uriaşă pentru numeroşii prieteni ai României, dar cel mai mult pentru cetăţenii români.

Comisarul european pentru Justiţie a fost criticat de Dan Nica, europarlamentar PSD. Dan Nica a vorbit, la Strasbourg, exact despre ce vorbeşte PSD în ţară - dezinformarea oficialilor europeni.

Dan Nica, europarlamentar: V-au dezinformat, doamna comisar! Poate că dacă v-aţi fi întâlnit cu domnul ministru, aţi fi acceptat întâlnirea, aţi fi avut alt discurs. Cum este posibil să spuneţi despre independenţa sistemului judiciar când legile justiţiei au fost adoptate de curtea constituţională, declarate constituţionale. Cum e posibil să nu ştiţi sau să nu vă fi spus nimeni că din cele 350 de amendamente peste 70 au fost propuse de Consiliul Superior al magistraturii? Sunt elementare de care toată lumea trebuie să ştie, dar din păcate nu adevărul a interesat azi.

Regulamentul nu se schimbă pentru Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei a spus, în România, că e convins că oficialii europeni sunt dezinformaţi cu privire la situaţia din România. Doar că Tudorel Toader nu a putut explica, la Strasbourg, pe ce anume se bazează convingerea. Chiar înainte de începerea dezbaterilor din Parlamentul European, europarlamentarul PSD Dan Nica a încercat să-l convingă pe preşedintele de şedinţă să-l lase pe Tudorel Toader să ia cuvântul. A fost refuzat, iar motivul e cât se poate de simplu - ministrul Justiţiei nu era pe lista invitaţilor.

Dan Nica, europarlamentar: Am o problemă de procedură. La lucrările dezbaterii poate să participe din partea consiliului cei care sunt membri ai consiliului. În sală este și ministrul Justiției din România și cred că ar trebui să i se dea posibilitatea domnului Toader să răspundă la întrebări.

Sophia in 't Veld, europarlamentar: Noi avem proceduri clare privind şedinţa plenară. Cred că ar trebui să schimbăm dintr-o dată regulile şi tradiţiile acestei instituţii. Vom avea o dezbatere în Comisia pentru Libertăţi Civile. S-a căzut de acord în conferinţa preşedinţilor să o invităm pe doamna prim-ministru (a României - n.r.) pentru această dezbatere, şi să avem un schimb de opinii cu ministrul Justiţiei în cadrul comisiei.

Europarlamentar: Aşadar, noi am solicitat prezenţa unui membru al Comisiei Europene, iar aceasta şi-a trimis reprezentantul, ceea ce pentru noi este suficient, pentru a începe dezbaterea. Vă mulţumesc!

Citiți și:  Scandal românesc, exportat în Parlamentul European. Unde a fost Viorica Dăncilă?

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Parlamentul European a validat-o pe Roxana Mînzatu ca vicepreşedinte al Comisiei Europene

Culisele dezbaterii prezidențiale de la Digi24. Simion fără stare pe scenă, Geoană numit „arogant” și reacții la alianța Lasconi-Orban

Volodimir Zelenski se adresează Parlamentului European la împlinirea a 1000 de zile de la invazia Rusiei

Ciucă, Lasconi și Geoană îi cer demisia premierului Marcel Ciolacu în scandalul zborurilor plătite de Nordis

Partenerii noștri