Live

Sorin Blejnar, fost şef al ANAF, trimis în judecată pentru mită uriaşă cu titlu de "taxă de protecţie"

Data actualizării: Data publicării:
SoriFOTO: Agerpres

Fostul președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, a fost trimis joi în judecată, alături de mai foști șefi din ANAF, fiind acuzat că a luat mită 1.200.000 de euro în perioada mai 2011-aprilie 2012, banii având caracterul unei „taxe de protecție”, arată DNA.

În acest dosar, au fost trimiși în judecată Sorin Blejnar - la data faptei președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru infracțiunea de luare de mită și soția sa, Andreea Florentina Blejnar, pentru complicitate la infracțiunea de complicitate la infracțiunea de luare de mită, Viorel Comăniță - la data faptei vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) cu rol de conducător al Autorităţii Naţionale a Vămilor, pentru infracțiunea de luare de mită, Sorin Florea - la data faptei comisar general adjunct al Gărzii Financiare, pentru infracțiunea de luare de mită.

"În calitate de președinte, vicepreședinte, respectiv de comisar general adjunct al Gărzii Financiare, inculpații Blejnar Sorin, Comăniță Viorel și Florea Sorin au primit sume de bani de la un om de afaceri, prin intermediari, pentru ca, în schimb, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, cei trei inculpați să protejeze activitatea nelegală desfășurată de societatea comercială coordonată de omul de afaceri. Ajutorul dat de complicele Blejnar Andreea Florentina a constat în primirea banilor destinați lui Blejnar Sorin, de la doi interpuși ai omului de afaceri", arată DNA, într-un comunicat de presă remis joi MEDIAFAX.

Concret, cei trei au primit drept mită următoarele sume de bani:

- Sorin Blejnar – 1.200.000 euro în perioada mai 2011-aprilie 2012 
- Viorel Comăniță - 960.000 euro în perioada mai 2011- mai 2012 
- Sorin Florea - 300.000 euro în perioada mai 2011- iunie 2012

Procurorii DNA arată că sumele primite drept mită de cei trei inculpați au avut caracterul unei „taxe de protecție” încasate de cei trei funcționari publici cu putere de decizie, pentru ca activitatea ilegală a societății controlate de Radu Nemeș, care plătea respectiva „taxă”, să nu fie observată și nici oprită de organele fiscale.

Activitatea comercială a societății din domeniul comercializării carburanților era organizată astfel încât să se asigure premisele evaziunii fiscale. Cumpărarea și vânzarea produselor accizabile s-a desfășurat în timp, iar sumele obținute erau date funcționarilor publici, pe măsură ce banii erau obținuți din comercializarea produselor fără plata accizelor, arată DNA.

Procurorii au pus sechestru pe bunurile lui Sorin Blejnar, Viorel Comăniță și Sorin Florea, până la concurența sumelor reprezentând obiectul infracțiunilor de mită reținute în sarcina fiecăruia dintre cei trei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București.

Sorin Blejnar este în prezent încarcerat la Penitenciarul Rahova după ce, pe 7 mai 2019, magistrații Curţii de Apel Bucureşti l-au condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ungaria sfidează Polonia și acordă azil unui politician acuzat de deturnare de fonduri. Reacția Varșoviei

Nicuşor Dan: Statul funcţionează cu mari deficienţe în multe zone, există şi multă corupţie

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat definitiv pentru corupţie şi trafic de influenţă

De ce îi amenință Xi Jinping pe propriii săi aliați, după ce și-a eliminat rivalii din armată: „Să întoarcem cuțitul spre interior”

Partenerii noștri