Live

Secţia specială pentru anchetarea magistraţilor, operaţională prin OUG. Ce recomanda Comisia de la Veneţia

Data actualizării: Data publicării:
Tudorel Toader și Florin Iordache. Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri o Ordonanţă de Urgenţă pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor comise de magistraţi, care va fi înfiinţată ca urmare a modificării Legii privind organizarea judiciară, a anunţat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. El a spus că legea, care a intrat în vigoare în 23 iulie, prevede că secţia va începe să funcţioneze în trei luni, iar la CSM nu au fost demarate procedurile pentru operaţionalizarea secţiei, în condiţiile în care din 23 octombrie DNA nu mai are competenţă să investigheze acele fapte din justiţie.

Tudorel Toader a declarat că adoptarea acestei ordonanţe a fost necesară pentru că altfel s-ar fi creat un blocaj. Toader a precizat că OUG va fi publicată în Monitorul Oficial cel târziu joi, transmite News.ro.

"Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri pentru operationalizarea secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie. Pe 23 iulie a intrat în vigoare legea 207 pentru modifcarea legii 304/2004 privind organizarea judiciară. Printre altele, Legea 207 prevede înfiinţarea acelei mult discutate secţii speciale. Se mai prevede faptul că în trei luni de zile de la intrarea în vigoare a legii, secţia trebuie operaţionalizată. Mai e o perioadă scurtă de timp, iar la CSM nu au fost demarate procedurile pentru operaţionalizarea secţiei. Am considerat necesar promovarea acestei Ordonanţe de urgenţă pentru faptul că la data de 23 octombrie DNA nu mai are competenţa să investigheze acele fapte, iar secţia nou înfiinţată pe hârtie, nefiind operaţionalizată, nu poate să continue activitatea de urmărire penală", a declarat ministrul Justiţiei, la finalul şedinţei de Guvern.

Tudorel Toader a susţinut că s-ar fi creat un blocaj, pentru că DNA îşi pierde competenţa, iar secţia nu ar deveni operaţională. 

El a precizat că un element de noutate prevăzut de Ordonanţa de Urgenţă adoptată miercuri este că Secţia pentru investigarea infracţiunilor comise de magistraţi va avea 15 procurori, în condiţiile în care în lege era stipulat că secţia va avea "până la 15 procurori", formulare care ar fi creat ambiguitate.   

"Dat fiind caracterul provizoriu al concursului organizat în baza acestei OUG, evident ulterior se vor constitui comisiile prevăzute de lege, vor fi ocupate toate cele 15 posturi de procurori necesare bunei desfăşurări. Sigur, după publicarea în Monitorul Oficial, cei interesaţi vor putea lectura şi analiza fiecare prevedere a OUG şi veţi vedea că ea face trecerea între actuala reglementare şi viitoarea reglemnetare, asigurând operaţionalizarea secţiei.Nu se suplimentează schema de personal. Cei 15 procurori sunt selectaţi din sistem, dintre cei actuali. Este vorba doar de o schimbare a competenţei şi locului de muncă. În final, operaţionalizarea secţiei nu schimbă nimic. Aceleaşi dosare se mută din curtea DNA în curtea Ministerului Public. Nu este un plus de activitate. Tutela sub care se desfăşoară activitatea va fi cea a Ministerului Public", a precizat Toader.

Ministrul Justiţiei a mai spus că Ordonanţa va fi publicată în Monitorul Oficial astăci sau mâine, iar din momentul intrării în vigoare, procurorul general are un termen în care să asigure buna desfăşurare a activităţii. 

"Adică spaţiul necesar, personalul auxiliar, personalul de specialitate şi aparatura şi cele necesare desfăşuării activităţii. În momentul în care secţia s-a operaţionalizat la data de 23 octombrie, secţia va prelua de la DNA dosarele în curs, dar şi dosarele soluţionate, adică cele aflate în depozitul actual al DNA, cele din arhivă", a adăugat Toader, citat de News.ro.

Ce spunea Comisia de la Veneţia în opinia preliminară din iulie

Comisia de la Veneția a dat, în luna iulie, o opinie preliminară asupra amendamentelor aduse celor trei legi ale Justiției privind organizarea judiciară, concluzionând că modificările „cel mai probabil vor submina independența procurorilor și judecătorilor români și încrederea publicului în justiție”. Documentul poate fi consultat aici

„Aceste modificări includ amendamentele care pot afecta independența procurorilor, precum noul sistem de numire și revocare a procurorilor-ședi, rolul ministrului Justiției și apariția controlului ierarhic. Limitarea libertății de exprimare a magistraților ridică și ea îngrijorări, la fel și noua secție pentru investigarea magistraților, dar și noua organizare care slăbește rolul CSM, ca garant al independenței sistemului judiciar”,arată Comisia de la Veneția.

În acest context, printre recomandările formulate la acea dată de Comisia de la Veneţia, se număra şi reconsiderarea înființării unei secții speciale pentru anchetarea magistraților. Recursul la procurori specializați, combinat cu măsuri eficiente de prevenție, este alternativa de dorit, arătau experţii Comisiei de la Veneţia.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spune Marcel Ciolacu despre plecarea de la șefia PSD dacă nu intră în turul doi al prezidențialelor

Alegeri prezidențiale 2024. Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică

Alegeri prezidențiale 2024. Cine sunt cei 14 candidaţi la scrutinul de duminică și în ce ordine sunt pe buletinul de vot

Traian Băsescu, apel pentru susținerea lui Lasconi. „Cel mai bine plasat candidat de dreapta poate intra în turul 2, cu o condiție”

Partenerii noștri