Scandalul celor doi Lazăr. Reacția procurorului confundat de ministrul justiției cu procurorul general
Procurorul Cristian Aurel Lazăr - confundat de ministrul justiției cu procurorul general Augustin Lazăr - a confirmat joi, pentru Digi24, că el e cel care a semnat clasarea dosarului în care apărea numele lui Klaus Iohannis. Acesta susţine că a clasat acel dosar pentru că nu au fost găsite niciun fel de probe care să susţină acel denunţ. Este vorba despre dosarul în care actualul preşedinte, în calitate de primar, a fost acuzat că a restituit un cămin de bătrani către Forumul Democrat German din România. Dosarul a fost închis în septembrie 2014, înainte de alegerile prezidenţiale.
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
VIDEO: Incendiu puternic la Piața Matache din București
Răspunsul Elenei Lasconi întrebată dacă l-ar vota pentru funcția de premier pe Marcel Ciolacu
Theodor Stolojan acuză USR de lipsă de profesionalism. „Pune pe masă o hartie cu 8 cerințe și apoi pleacă. Nu e o metodă de negociere”
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”. Parchetul General a deschis dosar penal
35 de ani de la Revoluție: Balconul Operei din Timișoara s-a umplut de oameni
Surse: PNL ar putea relua vineri discuțiile cu PSD și UDMR. Ciprian Ciucu nu va mai merge la negocieri
Procurorul Cristian Aurel Lazăr a precizat într-o declarație pentru Digi24 că soluția pe care a dat-o în acel dosar constituit în 2013 - soluție care a venit în toamna lui 2014 - nu a fost niciodată un secret și că acea soluție a devenit publică și reflectată în presă încă din momentul în care ea a fost comunicată, în toamna anului 2014. Magistratul precizează că soluția pe care a comunicat-o putea fi contestată, dar nu s-a întâmplat acest lucru, ca urmare, ea a rămas definitivă.
Soluția putea fi contestată atât pe calea controlului ierarhic, cât și în instanță.
Procurorul Cristian Aurel Lazăr: Nu a fost o soluție dată „de pe scaun”
Procurorul Cristian Aurel Lazăr subliniază în răspunsul oferit Digi24 că nu a fost o soluție dată „de pe scaun”, ci în urma unor audieri efective. Chiar actualul președinte, pe atunci primar al Sibiului, Klaus Iohannis, a fost audiat de două ori în legătură cu aspectele reflectate de acele denunțuri care au stat la baza întocmirii acelui dosar.
Cauza a pornit după ce o persoană fizică, dar și o instituție a statului, respectiv Agenția Națională de Integritate, au făcut plângeri pe numele lui Klaus Iohannis, pe vremea aceea primar al Sibiului, pentru mai multe acuzații, printre care și cea de conflict de interese.
Inițial, plângerile primite la DNA și la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casație și Justiție au fost trimise la Parchetul Alba, însă după o solicitare făcută de ANI și un supliment de denunț, dosarul a fost preluat la Parchetul General și instrumentat acolo, de unde a venit și soluția de clasare.
Discuția despre acest dosar a pornit după ce ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat că în dosarul de candidatură de la Ministerul Justiției al lui Augustin Lazăr pentru funcția de procuror general al României a fost identificată o soluție care îl viza pe actualul președinte al României, Klaus Iohnannis.
Au venit precizări de la Parchetul General și de la procurorul general Augustin Lazăr ca, dintr-o eroare de grefă, acea ordonanță de clasare a fost depusă la Ministerul Justiției în dosarul de candidatură, împreună cu alte 11 lucrări. Nu au ajuns însă decât acele acte care au fost făcute și semnate de actualul șef al Ministerul Public.
De altfel, Augustin Lazăr și Tudorel Toader s-au întâlnit joi față în față de CSM, unde se desfășoară ședința plenului CSM. Este pentru prima oară când cei doi se întâlnesc după ce ministrul justiției a anunțat că demarează procedura de revocare din funcție a procurorului general.
Augustin Lazăr îl suspectează pe Tudorel Toader că a inventat nereguli în dosarul său, ca să poată declanşa procedura de revocare. De cealaltă parte, Tudorel Toader spune că dacă el era ministru în 2016, nu ar fi primit dosarul pe care l-a depus Augustin Lazăr pentru funcţia de procuror general.
Ce spune Augustin Lazăr, procurorul general
„Afirmaţia privind pretinsa descoperire a unei fraude după 2 ani şi jumătate în procesul de numire a procurorului general s-a dovedit a fi total lipsită de suport probator şi mai mult decât atât, s-a dovedit a fi o manipulare a opiniei publice, o manipulare şi o ţinere în suspans nejustificată faţă de o afirmaţie care a fost făcută în mod interesat pentru a servi unei proceduri de revocare viciată vizibil. (...) CSM a constatat că erau întrunite toate condiţiile legale pentru candidat. În rest, restul este politică”, a spus procurorul general, Augustin Lazăr, joi, înainte de a intra la ședința CSM.
Noua replică a lui Tudorel Toader, ministrul justiției
Raluca Prună, ministrul care a propus candidatura lui Augustin Lazăr
Noi precizări ale Parchetului General în privința calificativului „Foarte bine”
Raluca Prună: Este ridicolă toată această poveste. Are un sens foarte important
Liviu Avram: Toader a utilizat o informație falsă ca să revoce procurorul general
Băsescu: Tudorel Toader! Domnule profesor, e groasă omule. Ai încurcat Lazării
Florin Iordache: Dacă a fost eroare, Toader să şi-o asume. Dacă are un document, să îl prezinte
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News