România, din nou în presa străină. Ce scriu The Economist și Die Zeit despre atacurile la adresa DNA
România e din nou în presa străină, iar The Economist are un titlu-avertisment: „Încercări alarmante de subminare a democraţiei în România. O instituţie care luptă împotriva corupţiei e atacată”. În Germania, Die Zeit a publicat un amplu articol, rezumat succint în titlu: „Corupţia trăieşte cu noi”.
Primarul din Târgu Mureș a fost reținut de procurorii DNA
Arhiepiscopul Teodosie poate fi judecat pentru cumpărare de influență
Percheziții DNA la sediul CJ Caraș-Severin. Procurorii cercetează vânzarea unui aparat RMN cu 10.000 de euro - Surse
Nelu Tătaru, declarații la ieșirea de la DNA Iași. Fostul ministru al Sănătății este acuzat că a luat mită
Vameși reținuți pentru mită în portul Constanța
Primarul din Lehliu Gară, audiat la DNA
Florian Coldea, din nou la DNA
Anchetă DNA în cazul licitației pentru cele 100 de tramvaie noi cumpărate de Primăria Capitalei
Percheziții DNA la IPJ Cluj
Două articole de analiză şi un numitor comun: corupţia din România. The Economist notează faptul că prima femeie prim-ministru din România este, de fapt, un executant al deciziilor luate de şeful partidului de guvernământ.
„Iar dacă premierul nu vrea sau nu poate să facă ceea îşi doreşte acesta, atunci se va renunţa şi la ea”, scrie publicaţia. Miza: reformele din sistemul judiciar.
The Economist subliniază că şeful PSD, Liviu Dragnea, este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi, dacă va fi găsit vinovat, va ajunge la închisoare. „Asta, dacă nu cumva premierul Viorica Dăncilă va putea să impună un nou pachet de legi care să dezincrimineze anumite forme de abuz de putere”, precizează săptămânalul britanic.
Şi jurnaliştii de la Die Zeit îl au sub lupă pe şeful PSD. Citez: „Liviu Dragnea, oficial, nu guvernează România, dar are mai multă putere decât orice alt politician. Scopul său este să facă inofesnive legile de combatere a corupţiei.”
Publicaţia germană scrie, cu ironie, despre aşa-numitul „stat paralel ilegitim”, din care ar face parte preşedintele României, opoziţia politică şi protestatarii.
Explică, apoi, Die Zeit: „Dacă ar fi după partidul de guvernare şi după şeful partidului, atunci astfel ar arăta realitatea din România anului 2018. Desigur, acest lucru nu este adevărat”, concluzionează jurnaliştii germani.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News