Reguli noi pentru completurile de 5 judecători
Au fost stabilite reguli noi pentru tragerea la sorţi a completurilor de cinci judecători, cele care judecă în etapa finală dosarele de mare corupţie. Judecătorii din CSM au anunţat, miercuri, cum se va desfăşura procedura de desemnare a membrilor acestora.
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
O primă schimbare importantă - vor fi cel puţin trei completuri de penal, în condiţiile în care până acum erau doar două. Iar toate dosarele înregistrate deja, aşadar inclusiv cel al lui Liviu Dragnea, vor fi repartizate aleatoriu.
Regulile noi au fost stabilite de Secția pentru judecători a CSM, după ce Curtea Constituțională a explicat în motivarea deciziei de luna trecută referitoare la completurile de cinci judecători că sub supravegherea acestui for ar trebui să se desfășoare tragerea la sorți pentru a se evita noi incidente de nerespectare a legii sau a Constituției în ceea ce privește compunerea acestor completuri.
Astfel, s-a stabilit că vor fi mai mulți judecători care vor face parte din aceste foruri. Dacă până acum erau 40, pe viitor vor fi 60, câte trei completuri în fiecare materie. De asemenea, toți magistrații Înaltei Curți vor fi convocați la ședința publică în care se va desfășura procedura. Nu este obligatoriu să și participe, cu o excepție: decanul de vârstă al Înaltei Curți este cel care trebuie să vină la ședință și să se asigure că numele tuturor magistraților din instanță sunt în acele boluri - câte un bol pentru fiecare secție care judecă dosarele la nivelul instanței supreme.
De asemenea, această procedură a fost stabilită până la finalul anului pentru a face o deblocare a situației completurilor de cinci judecători, urmând ca o nouă tragere la sorți să fie făcută pentru completurile care vor funcționa începând din ianuarie anul viitor.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News