Live

Exclusiv Reforma pensiilor speciale. Prodecanul Facultății de Drept din București: Era evident că o să urmeze un val de pensionări. S-au speriat

Vali Chisoceanu Data publicării:
Foto: Captură TV Digi24

Discuțiile din spațiul public privind reforma pensiilor speciale, de care beneficiază și magistrații, au dus la un val de pensionări în rândul judecătorilor și procurorilor încă de anul trecut. Invitat la Podcastul Digi Context, prodecanul Facultății de Drept din cadrul Universității București, Paul Pop, a precizat că era evident că o să se ajungă aici. În opinia sa, mulți judecători și procurori s-au temut că nu vor mai avea astfel de privilegii. 

„Era evident (valul de pensionări în magistratură n.r.). Da. Efectiv, s-au speriat că o să aibă o pensie mult inferioară pensiei de care ar beneficia, dacă s-ar pensiona înainte de modificarea legislativă care este previzionată”, spune Paul Pop la Digi Context. 

Potrivit prodecanului, mulți magistrați s-au speriat și de faptul că o să crească vârsta de pensionare.

”Pentru că în spațiu public, în buna tradiție mioritică, sunt zvonerii și răspândaci. Vin, dau informațiile, știți foarte bine că e specialitatea românului să vorbească despre orice.  
Pe vremea lui Ceaușescu eram toți specialiști în reparații Dacii și în fotbal. Acum suntem specialiști în orice.”, afirmă Paul Pop. 

Cadrul didactic spune că instanțele din România erau oricum subdimensionate înainte de acest val de pensionări, iar acest lucru va pune presiune și mai mare pe magistrații rămași în sistem. 

Întrebat în ce fel ar trebui să explice breasla magistraților că merită aceste pensii de serviciu, Paul Pop spune că activitatea unui magistrat depășește cu mult complexitatea altor profesii. 

„Acum nu pot să vin să dau eu sfaturi corpului magistraților cum să-și facă PR-ul. Unu la mână, doi la mână, nici nu cred că ar trebui să-și facă un PR. Eu cred că complexitatea activității unui magistrat depășește cu mult complexitatea altor profesii care nu consider că sunt mai puțin importante, dar cred că totuși vorbim de cei care lucrează în puterea judecătorească și care sunt chemați să mențină un echilibru al acestei societăți. Credeți-mă că nu știu de câte ori ați intrat dumneavoastră într-o instanță de judecată, dar munca unui magistrat este orice, numai nu simplă. Gândiți-vă că după 1990 românul a mai dobândit o calitate. El era certăreț înainte, dar datorită dictaturii își înfrâna acele ieșiri. Acum a devenit procesoman și sunt milioane de litigi anual la nivelul instanțelor. Să nu uităm că până la actuala propunere legislativă privind pensiile de serviciu, oricum sistemul judiciar era subdimensionat. Este o mare problemă la nivelul instanțelor din București. Nu sunt magistrați la Tribunalul București, cât ar trebui să fie. Tribunalul București e cel mai mare tribunal din România. Are cel mai mare număr de litigii de primă instanță și de apeluri de la judecătorie. Sunt sufocați colegii de la tribunal. Nu e deloc simplu. În momentul în care tu ai de gestionat zeci și sute de dosare și credeți-mă că aria de gestiune, chiar dacă unii dintre ei sunt specializați, nu este una foarte facilă și nu sunt niște pattern-uri după care redactezi o hotărâre judecătorească, că sunt cam toate la fel. Nu sunt la fel. Și de fiecare dată când ai ședință de judecată trebuie cu mult înainte să stai să studiezi fiecare dosar în parte, să știi ceea ce ai de făcut, pentru că destinul unor oameni e în mâinile tale. Ca să folosesc o formulă clasică consacrată, ai pâinea și cuțitul.”, precizează Paul Pop.

Amintim, liderul PSD Marcel Ciolacu și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, avertizau că o reformă drastică a pensiilor speciale ar duce la o depopulare în domeniile în care activează beneficiarii acestor pensii, inclusiv în justiție. Paul Pop spune că deja se întâmplă acest lucru.

„Deja a început să se întâmple. A venit odată cu anunțarea, de fapt, cu promovarea de către guvern a acestui proiect de lege, a venit un val de sute de pensionări. Dar eu nu cred că asta o să dureze 5 ani de acum încolo. Evident că vin din urmă absolvenți a Institutului Național al Magistratorii care vor deveni judecători și procurori stagiari. Evident că vor promova magistrați de la Judecătorii la Tribunale. În egală măsură când spun magistrați de la Judecătorii la Tribunale și la Curți de Apel, mă refer și la colegii procurori de la Parchete de pe lângă Judecătorii, la Parchete pe lângă Tribunal, Curți de Apel și așa mai departe. E o perioadă dificilă acum? Da, este o perioadă dificilă. Numărul de magistrați este mult sub cel al schemei aprobate. Mult. Este o problemă sistemică, dar problema nu e din cauza pensiilor, să fim foarte clar înțeleși. Problema este că nu mai există atracția care exista înainte pentru profesia de magistrat. Și problema nu este de bani, pentru că totuși, repet, salariile sunt niște salarii decente. Stresul este pe primul loc.”, afirmă Paul Pop.

Cadrul didactic mai spune că o soluție în cazul magistraților nu o reprezintă eliminarea pensiilor de serviciu, ci creșterea vârstei de pensionare, astfel încât judecătorii și procurorii să se pensioneze la 65 de ani, la fel cum se întâmplă cu toate categoriile profesionale, precum medicii sau cadrele didactice.

„Încă din facultate le spun studenților să nu viseze cai verzi pe pereți. Și să înțeleagă că, în momentul în care își aleg o profesie juridică sau alta, să nu creadă că va conta exclusiv beneficiul material. Beneficiul material trebuie să existe, fără doar și poate. Și atunci le explic ceea ce v-am spus și dumneavoastră, că trebuie să fie corespunzător plătiți, bine plătiți, foarte bine plătiți, dar să stea Dumnezeului să muncească până la 65 de ani. Asta e problema mea. Nu cuantumul unui salariu, să fim clar înțeleși”, declară Paul Pop.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un vietnamez și-a înjunghiat colegul de cămin din Tulcea pentru că făcea karaoke în cameră

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, suspendat din funcție, nu a participat la audieri după ce a fost citat de procurori

Horațiu Potra, eliberat și plasat sub control judiciar. Milioane de euro au fost găsite la percheziția casei sale din Mediaș

Criptomonede în valoare de 7 milioane de dolari au fost descoperite pe numele finanțatorului campaniei lui Călin Georgescu

Partenerii noștri