Live

Proiect pentru trecerea la secret a averii partenerilor de viață ai judecătorilor

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Judecătorii ar vrea ca averile partenerilor de viață să fie trecute la secret. Este una dintre propunerile aprobate de Consiliului Superior al Magistraturii în luna iulie și trimisă la Parlament.

ACTUALIZARE. Consiliul Suprem al Magistraturii arată că „afirmaţiile potrivit cărora propunerile de modificare a legii ANI s-au făcut într-un scop ilegitim, fără consultarea corpului judecătorilor şi procurorilor, sunt lipsite de fundament”.

Începând cu data de 1 octombrie 2019 au fost lansate în spațiul public, prin intermediul mass-media, afirmații grave și inexacte, neverificate potrivit normelor deontologiei jurnalistice, privind întocmirea unor propuneri legislative de către CSM de modificare a legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea Agenției Naționale de Integritate, fără consultarea corpului magistraţilor, prin deturnarea unui scop legitim recunoscut de lege, în folosul personal al unor membri. Informaţiile derulate pe acestă problematică sunt complet false, tendenţioase şi puteau fi clarificate printr-o minimă verificare. În lipsa acestei diligenţe profesionale obligatorii, este evident scopul de discreditare a instituţiei”, se arată în comunicatul CSM.


O altă idee avansată legislativului este limitarea la trei ani a perioadei de publicitate a declarațiilor de avere, precum și la 45 de zile a perioadei în care averile magistraților pot fi verificate de inspectorii Agenției de integritate.

Într-un comunicat de presă, președintele CSM, Lia Savonea, susține că, la câteva săptămâni după ce la nivelul CSM s-au încheiat discuțiile pe tema propunerilor de modificare a legii, a fost notificată că Agenția de Integritate îi verifică averea.

Surse din cadrul ANI au precizat recent că instituția verifică averea președintelui CSM ca urmare a unei sesizări depuse.

Potrivit declarației de avere din iunie 2019, Savonea deține, împreună cu soțul său, mai multe terenuri și case, în Ilfov și Alba, două autoturisme, dar și ceasuri și bijuterii în valoare de aproximativ 14.000 de euro.

Potrivit documentului, soțul Liei Savonea a înstrăinătat în ultimul an mai multe bunuri în valoare de 40.000 de euro și peste 1,4 milioane de lei.

Astfel de tranzacții apar și în declarația de avere completată cu un an înainte, valabilă pentru anul 2017. Veniturile din aceste vânzări sunt în valoare de 1,59 milioane lei și de peste 286.000 de euro. În total, este vorba de tranzacții de peste 622.000 de euro.

În anul 2018, Lia Savonea a declarat că a încasat 473.627 de lei din drepturile salariale de la CSM și de 1.514 lei ca judecător la Curtea de Apel București, reprezentând drepturi salariale restante.

Mihai Savonea, soțul său, a încasat 12.000 de lei de la cabinetul individual de avocatură, în întregul an.

Lia Savonea a precizat că pe 26 august 2019 i-a fost adusă la cunoștință declanșarea de către ANI a procedurilor de evaluare ca urmare a unei sesizări transmise de o „persoană fizică” și că verificările preliminare au fost derulate „cu o celeritate neobişnuită”.

Editor web: Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elena Udrea rămâne după gratii. ÎCCJ a respins cererea fostei ministre de revizuire a condamnării în dosarul „Gala Bute”

Ce averi au candidaţii la Cotroceni. De la investiţii financiare de 23 milioane de euro, la venituri zero sau bani din botezuri

Cine sunt comisarii europeni cu cele mai multe proprietăți, bani și influență. Ce scrie Politico despre Roxana Mînzatu

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţă că nu se majorează salariile judecătorilor cu 25%

Partenerii noștri