Procurorii din Parchetul general se solidarizează cu protestele magistraţilor
Adunarea Generală a procurorilor a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât solidarizarea de principiu cu acţiunile magistraţilor împotriva adoptării OUG 7/2019, vor purta banderole în semn de protest faţă de modul în care Guvernul a înţeles să modifice legile justiţiei şi îşi exprimă acordul faţă de hotărârea plenului CSM de luni.
„În ziua de 25 februarie 2019, Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, constituită în temeiul Hotărârii Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 95/20.02.2019, cu majoritatea voturilor, a hotărât solidarizarea de principiu cu acţiunile magistraţilor împotriva adoptării O.U.G. nr. 7/2019.
În acest sens procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vor purta, până la remedierea situaţiei, o banderolă, în semn de protest faţă de modul în care Guvernul României, în calitate de legiuitor delegat, a înţeles să modifice legile justiţiei”, se arată într-un comunicat al Parchetului general.
Conform sursei citate, Adunarea Generală şi-a exprimat de asemenea acordul cu privire la conţinutul Hotărârii Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 95/20.02.2019, „modificările aduse prin O.U.G. nr. 7/2019 conţinând prevederi neconstituţionale şi care pot conduce la un blocaj instituţional şi la punerea Ministerului Public în imposibilitatea de a-şi realiza atribuţiile specifice prevăzute de Constituţie şi legile organice”.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, luni, să transmită Guvernului solicitarea privind abrogarea OUG 7/ 2019. Secţia pentru procurori a CSM îi adresează o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă în care precizează că dialogul referitor la adoptarea unor acte normative trebuie iniţiat anterior emiterii acestora şi că, prin promovarea OUG 7/2019, care modifică, în regim de urgenţă, a patra oară legile justiţiei, Guvernul pare să permanentizeze aceeaşi practică referitoare la lipsa de dialog instituţional şi de consultare a sistemului judiciar. Secţia pentru procurori precizează că, în 19 februarie, a obţinut o întrevedere cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în care a subliniat pericolul de afectare a activităţii Ministerului Public prin aducerea în imposibilitatea de a-şi realiza însăşi atribuţiile specifice prevăzute de Constituţia României şi legile organice.
Citește și
Plenul CSM cere Guvernului abrogarea Ordonanței pe legile Justiției
Premieră. DIICOT își suspendă activitatea
Curtea de Apel Brașov a inițiat procedura de revocare a șefei CSM
Sursa: News.ro
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News