Live

Preşedintele Iohannis îi cere demisia lui Tudorel Toader: Și-a compromis definitiv credibilitatea

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/ Getty Images

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, după opinia critică a Comisiei de la Veneţia privind codurile penale şi legile justiţiei, că ministrul Justiţiei şi-a compromis definitiv credibilitatea acesta fiind un motiv întemeiat pentru a-şi prezenta demisia din funcţie.

Citiţi şi: Aterizarea forțată pe care o vestește poziţia Comisiei de la Veneția pentru PSD și ALDE

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un punct de vedere după avizul Comisiei de la Veneţia în care susţine că ”aspectele foarte grave reţinute de Comisia de la Veneţia cu privire la modificările aduse legilor justiţiei şi codurilor penale reprezintă un semnal fără echivoc, de care actuala guvernare şi majoritate parlamentară trebuie să ţină cont pentru a nu împinge România pe o direcţie incompatibilă cu valorile Uniunii Europene”.

„Cele două opinii ale acestui for european sunt extrem de critice şi confirmă, aşa cum era previzibil, toate neregulile sesizate de mai bine de un an de zile de către Preşedintele României, de opoziţia parlamentară, de societatea civilă, de Consiliul Superior al Magistraturii, de judecători şi procurori.

Punerea în pericol a independenţei procurorilor şi judecătorilor, afectarea încrederii în justiţie, impactul negativ asupra eficienţei actului de justiţie în materie penală în combaterea diferitelor infracţiuni, inclusiv a infracţiunilor de corupţie, a celor săvârşite prin violenţă sau a celor de criminalitate organizată sunt aspecte esenţiale asupra cărora Comisia de la Veneţia atrage atenţia în analiza sa”, a transmis Klaus Iohannis.

Şeful statului subliniază că, prin concluziile prezentate public, Comisia de la Veneţia „constată că modificările aduse legilor justiţiei şi legislaţiei penale bulversează întregul sistem judiciar şi generează efecte negative, iar o serie de prevederi nou introduse vor avea consecinţe directe asupra unor proceduri şi dosare penale în care sunt implicaţi oameni politici”.

„Preşedintele României consideră că este inacceptabil ca întreaga legislaţie din acest domeniu esenţial pentru orice democraţie autentică să fie dramatic alterată, doar pentru a-i proteja pe unii lideri politici care au probleme cu justiţia. În ceea ce priveşte modificările aduse legislaţiei penale, multe dintre aspectele vizate de Comisia de la Veneţia au fost punctate şi în obiecţia de neconstituţionalitate ridicată de către Preşedintele Klaus Iohannis. Viteza nejustificată a adoptării, absenţa consultărilor reale şi lipsa de transparenţă sunt elemente care afectează în mod negativ calitatea legislaţiei şi generează incertitudine. Mai mult, unele modificări ignoră convenţii internaţionale la care România este parte sau depăşesc cu mult unele hotărâri ale Curţii Constituţionale”, mai scrie preşedintele în mesajul transmis.

Acesta consideră că, ”din dorinţa de a favoriza pe cei care au probleme cu legea, coaliţia PSD-ALDE prejudiciază iremediabil nu numai statul de drept şi încrederea cetăţeanului că nimeni nu e mai presus de lege, indiferent de funcţia sau poziţia pe care o are în societate, ci şi toate eforturile unei întregi naţiuni pentru care valorile fundamentale europene sunt incontestabile”.

Iohannis condamnă ferm ”comportamentul iresponsabil al Ministrului Justiţiei care, sub pretextul implementării recomandărilor Comisiei de la Veneţia în cuprinsul Ordonanţei de Urgenţă 92/2018, a inclus prevederi fără nicio legătură cu acestea, ba chiar contrare lor, de natură să sporească îngrijorarea partenerilor europeni”.

În plus, Iohannis menţionează că acesta este ”un nou episod dintr-un lung şir de decizii controversate luate de acest ministru în timpul mandatului său”.

„În acest mod, Ministrul Justiţiei şi-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-şi prezenta demisia din funcţie. Preşedintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului României să ţină cont de opiniile cuprinse în raportul Comisiei de la Veneţia şi să reevalueze cu maximă celeritate modificările aduse legilor justiţiei, dar şi Codurilor Penale şi de Procedură Penală pentru ca impactul negativ asupra justiţiei şi a statului de drept să înceteze”, se mai arată în document.

Iohannis consideră că reevaluarea în ansamblu a modificărilor în discuţie va trebui să se realizeze printr-un proces amplu şi real de consultare, astfel încât să rezulte o legislaţie îmbunătăţită, care să se bucure de un larg sprijin al societăţii româneşti şi, totodată, să garanteze respectarea statului de drept şi a tuturor standardelor internaţionale în materie.

Reforma privind legislaţia penală din România slăbeşte lupta împotriva corupţiei şi a altor infracţiuni grave, afirmă Comisia de la Veneţia în opinia adoptată vineri. Tot vineri a fost adoptată cu unele amendamente opinia preliminară din iulie referitoare la legile justiţiei.

Redăm integral comunicatul președintelui Klaus Iohannis:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că aspectele foarte grave reținute de Comisia de la Veneția cu privire la modificările aduse legilor justiției și codurilor penale reprezintă un semnal fără echivoc, de care actuala guvernare și majoritate parlamentară trebuie să țină cont pentru a nu împinge România pe o direcție incompatibilă cu valorile Uniunii Europene.

Cele două opinii ale acestui for european sunt extrem de critice și confirmă, așa cum era previzibil, toate neregulile sesizate de mai bine de un an de zile de către Președintele României, de opoziția parlamentară, de societatea civilă, de Consiliul Superior al Magistraturii, de judecători și procurori.

Punerea în pericol a independenței procurorilor și judecătorilor, afectarea încrederii în justiție, impactul negativ asupra eficienței actului de justiție în materie penală în combaterea diferitelor infracțiuni, inclusiv a infracțiunilor de corupție, a celor săvârșite prin violență sau a celor de criminalitate organizată sunt aspecte esențiale asupra cărora Comisia de la Veneția atrage atenția în analiza sa.

Președintele Klaus Iohannis subliniază că, prin concluziile prezentate public, Comisia de la Veneția constată că modificările aduse legilor justiției și legislației penale bulversează întregul sistem judiciar și generează efecte negative, iar o serie de prevederi nou introduse vor avea consecințe directe asupra unor proceduri și dosare penale în care sunt implicați oameni politici.

Președintele României consideră că este inacceptabil ca întreaga legislație din acest domeniu esențial pentru orice democrație autentică să fie dramatic alterată, doar pentru a-i proteja pe unii lideri politici care au probleme cu justiția.

În ceea ce privește modificările aduse legislației penale, multe dintre aspectele vizate de Comisia de la Veneția au fost punctate și în obiecția de neconstituționalitate ridicată de către Președintele Klaus Iohannis. Viteza nejustificată a adoptării, absența consultărilor reale și lipsa de transparență sunt elemente care afectează în mod negativ calitatea legislației și generează incertitudine. Mai mult, unele modificări ignoră convenții internaționale la care România este parte sau depășesc cu mult unele hotărâri ale Curții Constituționale.

Președintele României consideră că, din dorința de a favoriza pe cei care au probleme cu legea, coaliția PSD-ALDE prejudiciază iremediabil nu numai statul de drept și încrederea cetățeanului că nimeni nu e mai presus de lege, indiferent de funcția sau poziția pe care o are în societate, ci și toate eforturile unei întregi națiuni pentru care valorile fundamentale europene sunt incontestabile.

Președintele Klaus Iohannis condamnă ferm comportamentul iresponsabil al Ministrului Justiției care sub pretextul implementării recomandărilor Comisiei de la Veneția în cuprinsul Ordonanței de Urgență 92/2018, a inclus prevederi fără nicio legătură cu acestea, ba chiar contrare lor, de natură să sporească îngrijorarea partenerilor europeni.

Președintele României menționează că acesta este un nou episod dintr-un lung șir de decizii controversate luate de acest ministru în timpul mandatului său. În acest mod, Ministrul Justiției și-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-și prezenta demisia din funcție.

Președintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului României să țină cont de opiniile cuprinse în raportul Comisiei de la Veneția și să reevalueze cu maximă celeritate modificările aduse legilor justiției, dar și Codurilor Penale și de Procedură Penală pentru ca impactul negativ asupra justiției și a statului de drept să înceteze.

Președintele României consideră că reevaluarea în ansamblu a modificărilor în discuție va trebui să se realizeze printr-un proces amplu și real de consultare, astfel încât să rezulte o legislație îmbunătățită, care să se bucure de un larg sprijin al societății românești și, totodată, să garanteze respectarea statului de drept și a tuturor standardelor internaționale în materie.”

Sursa: News.ro, Digi24

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Partenerii noștri