Preşedintele Agent Green reclamă România la CEDO. După 8 ani de procese, cei care l-au atacat în Retezat au fost iertaţi de justiție
Preşedintele Agent Green, Gabriel Păun, anunţă, miercuri, că denunţă statul român la CEDO, dezamăgit că justiţia l-a trădat. La capătul a peste 8 ani de procese, cei care l-au atacat în Munţii Retezat au fost iertaţi de Curtea de Apel Alba Iulia.
„La capătul a 8 ani şi 7 luni de anchete şi judecată de la bătaia îndurată de Gabriel Păun în munţii Retezat, Curtea de Apel Alba Iulia a decis astăzi să îi ierte pe atacatori. Mai mult, instanţa îl obligă pe Gabriel Păun la plata a 2.500 de lei atacatorului Lascu Cornel, drept cheltuieli de judecată. La rândul său, Lascu Cornel trebuie să îi plătească lui Păun 7.000 lei daune morale”, anunţă, miercuri, Agent Green, într-un comunicat de presă.
Gabriel Păun se declară trădat de justiţia din România: „Justiţia m-a trădat oricum pentru că a vegetat atât de mulţi ani. Este un caz rar în care agresiunea a fost filmată şi autorii identificaţi. Din şase indivizi care m-au bătut, doar unul a ajuns să fie judecat şi acela în cele din urmă iertat. Condamnarea lor trebuia să fie rapidă şi severă. Dar această eroare crasă a justiţiei este un semnal pentru răufăcători că pot fi violenţi şi să scape nepedepsiţi”.
Potrivit organizaţiei, atacatorii au fost reprezentanţi ai autorităţilor locale şi a firmei S.C. ABI AUTOMOTION S.R.L care a început lucrări ilegale pe Valea Râul Alb din munţii Retezat.
Lucrările presupuneau defrişarea unor suprafeţe de păduri de pe versanţi şi betonarea albiei pentru a realiza microhidrocentrale. Lucrările au fost oprite definitiv în instanţă de Coaliţia de ONG-uri Natura 2000 în anul 2016.
„Atacul de pe Râul Alb din mai 2015 a fost unul care s-a perindat între procurorii de la PICCJ şi Tribunalul Haţeg. La PICCJ s-au schimbat mai mulţi procurori de-a lungul anchetei, iar prescrierea a parvenit de la Tribunalul din Haţeg, graţie legii Parlamentului României. Dar Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis în iulie 2023 că deciziile de încetare a proceselor penale ca urmare a prescripţiei sunt contrare Dreptului european. Gabriel Păun a făcut apel în baza deciziei CJUE la începutul lunii septembrie 2023, dar Curtea de Apel Alba Iulia nu a ţinut cont de această decizie. Curtea a respins astăzi ca nefondat apelul declarat de partea civilă PĂUN GABRIEL împotriva sentinţei penale nr. 129/06.09.2023, pronunţată de Judecătoria Haţeg în dosarul nr. 58/240/2022”, mai arată organizaţia.
„Mă simt nedreptăţit şi mă voi adresa imediat şi fără ezitare Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). România pur şi simplu nu se dezminte, deşi este fruntaşă la condamnări alături de Rusia, Ucraina şi Turcia. Mă întreb cum explică şeful statului nostru şi diplomaţii pe care îi avem această situaţie atunci când sunt în mediul internaţional. Mă întreb dacă România este pregătită de o nouă condamnare pentru că a eşuat să mă protejeze şi să îmi facă dreptate”, a transmis Păun.
Potrivit organizaţiei, cheltuielile de judecată au fost de ordinul a zeci de mii de lei pentru Gabriel Păun şi Agent Green.
„În mai bine de 8 ani de anchetă şi judecată, Păun a fost nevoit să revină în ţară neplanificat şi pe propria cheltuială de nenumărate ori (...) La un moment dat, după mai mulţi ani de anchetă a fost chemat iarăşi la audieri doar ca să fie întrebat dacă nu cumva s-a răzgândit în legătură cu plângerea penală împotriva agresorilor. Mai mult, a fost obligat, la 7 ani de la atac, să fac din nou RMN şi CT pentru leziunile suferite. Tot pe propria cheltuială. Totul pentru nimic căci atacatorii rămân liberi”, a mai transmis organizaţia, potrivit News.ro.
Gabriel Păun avertizează că „prestaţia ruşinoasă a justiţiei din România încurajează violenţa şi îi pune în pericol pe toţi avertizorii de integritate din ţara noastră din orice domeniu”.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News