Live

Pedepse reduse la jumătate sau suspendate şi fapte prescrise în dosarul fraudelor bancare de la Sinteşti

Data publicării:
Foto: Getty Images

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat miercuri sentinţa definitivă în dosarul în care zeci de persoane, printre care şi locuitori din Sinteşti, judeţul Ilfov, au fost trimise în judecată în 2013, sub acuzaţia că au obţinut credite bancare cu documente false, prejudiciul fiind de peste 15 milioane euro. Judecătorii instanței supreme au redus din pedepsele pronunțate în primă instanță, sau le-au transformat în pedepse cu suspendare, sau în unele cazuri au renunțat chiar la proces, pentru că faptele s-au prescris, notează Agerpes.

După aproape 7 ani de procese, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au aplicat pedepse mai blânde faţă de cele date de Curtea de Apel Bucureşti în februarie 2019.

Unul dintre liderii grupării, Daniel Ruse, condamnat inițial la 12 ani şi 6 luni, a primit o pedeapsă definitivă mai mică de jumătate, respectiv 5 ani şi 2 luni închisoare cu executare.

În cazul unui alt lider al grupării, Mihai Stan, zis "Toma lui Mariţa", Instanţa supremă a dispus încetarea procesului penal, pentru că faptele s-au prescris. La instanţa de fond, el primise 5 ani de închisoare.

Alte pedepse reduse cu mai mult de jumătate de instanţa supremă:

  • Florian Răsuceanu - 4 ani şi 7 luni (12 ani la prima instanţă)
  • Gabriel Fănel Moga - 4 ani şi 6 luni închisoare (11 ani la instanţa de fond)
  • Mihai Duca - 4 ani închisoare (de la 10 ani la fond)
  • Mihai Florica zisă "Talia" - 2 ani şi 4 luni închisoare (de la 7 ani la fond)
  • Mihai Puia zis "Puiu Pătatu" - 3 ani şi 8 luni închisoare (8 ani şi 4 luni la CAB)
  • Mihai Niţă zis "Puiu Nebunu" - 2 ani şi 4 luni închisoare (8 ani şi 4 luni la instanţa de fond)
  • Radu Pom zis "Brăduţ" - 2 ani şi 4 luni închisoare (de la 8 ani şi 4 luni la fond)
  • Tomiţă Marin - 4 ani şi 8 luni închisoare (de la 11 ani închisoare în primă instanţă)
  • Radu G. Ion zis "Primaru" - 3 ani şi 8 luni închisoare (de la 9 ani închisoare la instanţa fond)
  • Ruse Adrian - 3 ani şi 6 luni închisoare (8 ani la CAB)

O parte dintre aceştia nu vor intra efectiv în penitenciar sau mai au de executat câteva luni de închisoare, deoarece li se va scădea perioada în care au stat în arest preventiv.

Muncă în folosul comunității în loc de închisoare

Alţi zeci de inculpaţi au primit pedepse cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii, după ce Curtea de Apel Bucureşti le aplicase închisoare cu executare.

Este cazul lui Victor Fotache care a fost condamnat definitiv la 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare şi efectuarea a 60 de zile muncă în folosul comunităţii la Arhiepiscopia Bucureştilor, cu mult mai puţin faţă de cei 5 ani închisoare cu executare primiţi la Curtea de Apel Bucureşti.

De asemenea, în cazul altor inculpaţi a fost încetat procesul penal, ca urmare a prescrierii faptelor.

Un exemplu este Radu George, în cazul căruia a fost încetat procesul penal ca urmare a prescrierii faptelor. El avea o condamnare la instanţa de fond de peste 11 ani închisoare.

Dobândă la dobândă

Procurorii susţin că, începând cu anul 2004, mai mulţi membri ai acestei grupări au achiziţionat prin credite bancare imobile la preţuri mici, pe care le-au folosit ulterior, după o supraevaluare şi „cosmetizare”, la obţinerea creditelor bancare frauduloase.

Liderii acestei grupări erau Mihai Stan şi Ruse Daniel, activitatea lor fiind sprijinită şi de un număr însemnat de locuitori din Sinteşti.

„Din investigaţii a rezultat faptul că, din anul 2005, membrii de bază ai grupului infracţional organizat au luat sume importante de bani cu dobândă de la persoane ce domiciliază în satul Sinteşti, judeţul Ilfov. Astfel, în perioada 2005-2010, au împrumutat sume de bani cu dobândă cuprinsă între 7 şi 40% pe lună (aplicându-se şi dobândă la dobândă pentru lunile în care se plătea dobânda datorată) de la numeroase persoane din satul Sinteşti, sumele de bani împrumutate şi dobânzile aferente fiind achitate ulterior din banii obţinuţi din creditele bancare frauduloase”, potrivit Poliţiei Române.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cazul uciderii disidentului Gheorghe Ursu poate fi rejudecat. Torționarii acestuia fuseseră achitați

Cine a dat de fapt în judecată Administrația Prezidențială, SRI, SIE, MAI și STS pentru desecretizarea documentelor CSAT

USR contestă la Curtea de Apel Bucureşti decizia BEC de renumărare a voturilor pentru primul tur al alegerilor prezidențiale

Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat în dosarul în care era acuzat că a luat mită 800.000 de euro

Partenerii noștri