Live

Parchetul General, la un an de atentatul cu bombă de la Arad, în care a murit un afacerist local: Autorul este în continuare necunoscut

Data publicării:
Cazul de la Arad, unde omul de afaceri Ioan Crișan a fost ucis în explozia mașinii sale. Foto: ISU Arad

Parchetul General anunță la un an de atentatul cu bombă de la Arad, în urma căruia a decedat un afacerist local, Ioan Crişan, că nu a reușit să-l identifice pe autorul faptei. Procurorii au audiat peste 400 de martori și au stabilit tipul de exploziv folosit în atac, însă autorul continuă să rămână necunoscut.

La un an de la producerea asasinatului, Parchetul General a transmis marți un comunicat de presă în care arată că, în cadrul anchetei, au fost audiaţi 400 de martori, au fost efectuate numeroase percheziții și expertize și s-a stabilit că omul de afaceri Ioan Crişan nu era implicat în activităţi de crimă organizată. Anchetatorii nu au reuşit însă să-l identifice până acum pe autorul atentatului.

Date despre victimă

„S-a stabilit traseul victimei în perioada de interes, printre altele prin vizualizarea imaginilor obţinute din camerele de supraveghere din municipiul Arad.

Au fost analizate relaţiile comerciale derulate de victimă. Situaţia economică şi financiară a societăţilor în care era implicat nu a relevat vulnerabilităţi şi acţiuni cu risc de escaladare violentă, la nivelul mijloacelor folosite pentru comiterea faptei.

A fost realizată o analiză comportamentală de către structura de profil din cadrul IGPR.

Până la acest moment, nu au fost confirmate informaţiile, vehiculate şi în spaţiul public, privind implicarea victimei în activităţi de crimă organizată. Au fost verificate raporturile civile rezultate din activităţi specifice cămătăriei pe care victima le derula, fără concursul altor persoane. S-au stabilit şi au fost investigate posibilele surse de conflict în anturajul victimei”, se arată în comunicatul Parchetului General.

Date despre administrarea probelor

În atac a fost folosit un exploziv „de mare putere”, însă autorul rămâne necunoscut, potrivit concluziilor procurorilor.

„Au fost audiate peste 400 de persoane şi au fost efectuate percheziţii domiciliare şi percheziţii informatice pe un număr important de dispozitive (35).

Au fost dispuse şi finalizate multiple (18) constatări balistice, fizico-chimice, traseologice şi expertize genetice.

S-a stabilit tipul de exploziv, de mare putere, din coroborarea rezultatelor a 3 constatări fizico-chimice. A fost stabilită poziţia materialului exploziv prin experiment judiciar şi constatări tehnico-ştiinţifice. S-au realizat determinări cantitative ale materialului exploziv care a cauzat decesul victimei.

Din punct de vedere al stadiului cercetărilor, urmărirea penală se desfăşoară cu privire la faptă (in rem), până în acest moment nu s-a dispus continuarea urmării penale faţă de o persoană.

Poliţia Română a furnizat sprijin prin alocarea ofiţerilor şi agenţilor de poliţie pentru delegarea de activităţi, principala structură care efectuează acte de urmărire penală în cauză fiind Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR.

Capacităţile tehnice ale structurilor IGPR au fost disponibile pentru efectuarea cu celeritate a actelor de urmărire penală, astfel încât versiunile de anchetă verificate să nu întâmpine întârzieri.

Efectivul a fost redimensionat constant, în funcţie de specificul actelor de urmărire penală efectuate, astfel încât versiunile de anchetă să fie verificate cu celeritate”, potrivit comunicatului.

Activităţi de cooperare internaţională

De asemenea, procurorii au solicitat „date de interes pentru soluţionarea cauzei de la toate statele afiliate reţelei Interpol, fiind iniţiate şi derulate proceduri punctuale de cooperare judiciară şi poliţienească, în relaţie cu autorităţi ale mai multor state. Totodată, a fost solicitată şi s-a beneficiat de asistenţa Europol”.

Pe 29 mai 2021, omul de afaceri Ioan Crişan a murit la Arad, după ce maşina în care se afla a explodat.

Ioan Crişan deţinea una dintre puţinele ferme de somn african din Europa de Est, amenajată de mai mulţi ani în perimetrul unei foste fabrici de cânepă situate la câţiva kilometri de municipiul Arad.

Ferma are 22 de bazine alimentate cu apă termală provenită dintr-un foraj adânc de 900 de metri, iar o parte dintre acestea sunt populate cu zeci de tone de peşte.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Parchetul General s-a autosesizat, după ce Diana Șoșoacă și apropiații săi au agresat o jurnalistă în Parlament

Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”. Parchetul General a deschis dosar penal

Suspectul atentatului cu bombă în care a fost ucis generalul rus Igor Kirillov a fost inculpat și reținut. Acuzațiile împotriva sa

Șeful forțelor ruse de protecţie nucleară a fost ucis de o bombă ascunsă într-un scuter parcat în apropiere de palatul lui Putin

Partenerii noștri