Live

Parchetul General a pus sub acuzare 10 persoane și spitalul din Neamț, în cazul incendiului de la secția ATI unde au murit 10 pacienți

Data publicării:
Parchetul General a pus sub acuzare 10 persoane și spitalul din Neamț, în cazul incendiului de la secția ATI unde au murit 10 pacienți. Foto: ISU Neamț

Procurorii Parchetului General au pus sub acuzare zece persoane, printre care şase au îndeplinit succesiv funcţia de manager interimar de spital, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, în cazul incendiului din 2020 de la spitalul din Neamţ. De asemenea, a fost pus sub acuzare şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

În acelaşi dosar, au fost puse sub acuzare două asistente care îi îngrijeau pe pacienţii bolnavi de COVID-19, pentru că ar fi lăsat fără supraveghere o sursă de foc deschis, o lumânare tip candelă, precum şi medicul şef al Secţiei ATI a spitalului, deoarece nu a luat măsurile necesare pentru asigurarea ventilaţiei în saloanele ATI.

În plus, medicul şef este acuzat că, împreună cu un alt medic din Secţia ATI, ar fi falsificat o adresă privind îngrijirile acordate pacienţilor.

De asemenea, a fost pus sub acuzare şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, procurorii au dispus, pe 25 octombrie, în cauza privind incendiul de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 10 suspecţi persoane fizice şi faţă de spital, după cum urmează:

* Continuarea urmăririi penale faţă de 6 persoane fizice care au îndeplinit succesiv, pentru diferite perioade de timp, funcţia de manager interimar, sub aspectul comiterii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată şi de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

„Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că, în exercitarea atribuţiilor de manageri interimari ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în perioada 31.03.2020 - 17.11.2020, în contextul epidemiei COVID 19 şi declarării unităţii sanitare ca unitate suport COVID, ar fi organizat impropriu activitatea specifică la nivelul spitalului prin aceea că nu ar fi realizat o revizuire a riscurilor privind securitatea şi sănătatea în muncă, urmare a schimbării condiţiilor de muncă, produsă la nominalizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ în categoria spitalelor suport COVID-19. Această schimbare a inclus adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen administrată pacienţilor COVID-19, implicit creşterea concentraţiei de oxigen în atmosfera încăperilor unde sunt trataţi aceşti bolnavi. Suspecţii nu ar fi stabilit măsuri de prevenire care să asigure securitatea şi sănătatea la Secţia ATI în noile condiţii, cu consecinţa incendierii salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienţi, vătămarea corporală a unui medic şi a unei asistente medicale, degradarea salonului, distrugerea instalaţiilor de fluide medicale, aer comprimat şi electrică, a echipamentelor de ventilaţie mecanică, precum şi a altor echipamente medicale”, spun procurorii.

* Continuarea urmăririi penale faţă de două asistente medicale pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată şi de nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, constând în aceea că, în ziua de 14.11.2020, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu în calitate de asistente medicale în salonul 240 al Secţiei ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în care acordau îngrijiri bolnavilor pozitivi COVID-19 cărora li se administra oxigenoterapie, ar fi folosit şi lăsat fără supraveghere o sursă de foc deschis, o lumânare tip candelă, în contextul agoniei unui pacient. Această lumânare tip candelă ar fi constituit sursa de iniţiere a focului cu consecinţa incendierii salonului 240 ATI.

* Continuarea urmăririi penale faţă de o persoană fizică pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată, constând în aceea că, în exercitarea atribuţiilor de medic şef al Secţiei ATI, nu ar fi luat măsuri de procedurare a unor activităţi apte să conducă la o ventilaţie în saloanele ATI, care să asigure securitatea în muncă şi sănătatea personalului medical şi a pacienţilor, precum şi la o asistenţă medicală suport în cazul întreruperii alimentării cu gaze medicinale.

* Continuarea urmăririi penale faţă de persoana anterior menţionată şi faţă de o altă persoană fizică, medic la secţia ATI din cadrul spitalului, pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals, constând în aceea că, în exercitarea atribuţiilor de medic şef al Secţiei ATI, respectiv de medic la aceeaşi secţie din cadrul spitalului, ar fi întocmit şi subscris o adresă din data de 18.06.2021, care conţine menţiuni false privind îngrijirile acordate pacienţilor în timpul manifestării incendiului.

"Această adresă au folosit-o prin transmiterea la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Neamţ, unde a fost avută în vedere la efectuarea lucrărilor medico-legale privind decesul a două persoane, în scopul de a îngreuna urmărirea penală", explică anchetatorii.

* Continuarea urmăririi penale faţă de persoana juridică Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, pentru săvârşirea infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată, constând în aceea că, în contextul epidemiei COVID- 19 şi realizarea activităţii de unitate sanitară suport COVID, a organizat impropriu activitatea specifică prin aceea că nu a realizat o revizuire a riscurilor privind securitatea şi sănătatea în muncă, urmare a schimbării condiţiilor de muncă care s-a produs la nominalizarea sa în categoria spitalelor suport COVID-19 şi adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen administrată pacienţilor COVID-19, implicit creşterea concentraţiei de oxigen în atmosfera încăperilor unde sunt trataţi aceşti bolnavi, şi nu a stabilit măsuri de prevenire care să asigure securitatea şi sănătatea la Secţia ATI în noile condiţii.

Totodată, spitalul este acuzat că nu a luat măsuri de procedurare a unor activităţi, apte să conducă la o ventilaţie în saloanele ATI, care să asigure securitatea în muncă şi sănătatea personalului medical şi a pacienţilor, precum şi la o asistenţă medicală suport în cazul întreruperii alimentării cu gaze medicinale.

Pe 14 noiembrie 2020, în jurul orei 18,30, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a avut loc un incendiu care a afectat secţia de ATI unde erau internaţi, în două saloane, 17 pacienţi.

În incendiu au murit 10 persoane, iar un medic anestezist, Cătălin Denciu, care a intrat într-unul din saloanele cuprinse de flăcări, încercând să salveze pacienţii, a suferit arsuri grave, fiind transferat la Spitalul Militar „Regina Astrid” din Bruxelles.

Alţi şase pacienţi dintr-un salon alăturat au fost duşi la Spitalul Mobil de la Leţcani, care este unitate suport COVID. Dintre cei şase pacienţi, doar unul singur a supravieţuit. 

În acest dosar au fost cerute peste 20 de expertize, iar unele nu sunt gata, deoarece a fost nevoie să se ceară informații și de la autorități din alte state, air răspunsurile au venit greu.

Au fost audiate peste 100 de persoane, unele dintre ele de mai multe ori. Au dat declarații medici, asistente, responsabili de la departamenul tehnic și rude ale persoanelor decedate, potrivit Agerpres.

10 pacienți au murit, 6 au fost salvați

Zece pacienți care erau bolnavi de COVID și erau intubați au decedat după ce un incendiu a izbucnit la Secția ATI din incinta Spitalului Județean Piatra Neamț. Alte șapte persoane, între care un medic care a suferit arsuri extinse, au fost în stare gravă. Medicul cu arsuri a fost tratat în Belgia.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Explozie la un boiler într-o casă din judeţul Prahova: Două femei au murit, iar un bărbat are arsuri pe 50% din suprafaţa corpului

Incendiu la o hală din Slatina: flăcările au distrus acoperișul pe o arie de 100 de metri pătrați. Care este cauza probabilă

„Nu mă puteam ridica”. Actorul Dick Van Dyke, cunoscut din Mary Poppins, a dezvăluit cum a fost salvat din calea unui incendiu masiv

Camere cu termoviziune, instalate în Parcul Natural Văcărești. Tehnologia AI va detecta pericolul de incendiu

Partenerii noștri