OUG pentru Codurile penale și cea pentru rejudecarea sentințelor sunt gata. Ministerul Justiției le-a trimis la avizare
Ministrul Justiţiei a finalizat proiectele de modificare a codurilor penale şi ordonanţa de urgenţă pentru rejudecarea sentinţelor dictate de completurile de 5 judecători. Acestea au fost deja trimise pe circuitul de avizare.
Negocieri în coaliție: PSD ar urma să dea premierul, împărțirea ministerelor rămâne neclară. Ce spun partidele despre cererile USR
Noi detalii în cazul băiatului mort la Spitalul din Târgu Jiu: Medicul de gardă nu a completat foile de observație
Iohannis: Nici CSAT, nici un serviciu nu poate să înceapă să spioneze proprii politicieni
Iohannis spune că alegerile prezidențiale ar trebui organizate „destul de repede”
Condițiile în care Klaus Iohannis ar demisiona din funcție. Ce a răspuns președintele
Zile de doliu la Timișoara în amintirea eroilor căzuți în Revoluția din 1989. Mărturiile revoluționarilor
USR pune opt condiții ca să intre la guvernare. Reacția PSD-PNL-UDMR la cererile anunțate de Elena Lasconi
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Accident grav pe un șantier din Capitală. O placă de beton a căzut peste un utilaj în care ar fi o persoană
Potrivit documentelor intrate în posesia Digi24, sentinţele definitive ale completurilor de 5 judecători vor putea fi contestate în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, chiar dacă au depăşit termenul prevăzut în codul de procedură penală.
Legea care este acum în vigoare prevede că toate deciziile definitive pronunțate de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ pot fi contestate pe o cale extraordinară de atac în cel mult 10 zile de la momentul comunicării motivării.
Proiectul la care lucrează Ministerul Justiției prevede excluderea acestui termen și le-ar permite tuturor celor care au o sentință definitivă pronunțată de un astfel de complet, începând din februarie 2014 și până în noiembrie 2018, când problema completurilor de 5 a fost tranșată de Curtea Constituțională, să ceară în timp de 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ rejudecarea procesului.
Proiectul de lucru prevede și că prescrierea faptelor este suspendată pe durata rejudecării acestui proces.
Un alt proiect pe care Ministerul Justiției îl are în lucru și pe care l-a transmis Consiliului Superior al Magistraturii pentru discuții în cursul săptămânii viitoare prevede modificări la Codul penal și la Codul de procedură penală. Acestea sunt cele care au fost declarate constituționale anul trecut. Printe ele – reducerea termenelor de prescriere pentru anumite fapte penale, modificarea condițiilor de acordare a eliberării condiționate și un termen de un an pentru a scăpa de răspundere penală în cazul celor care denunță comiterea unor infracțiuni.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News