Video Exclusiv "Nu poți compensa prin bani moartea unui copil". Tatăl unui bebeluș omorât de nosocomiale în spital face mărturii tulburătoare
Tatăl bebelușului mort în 2016 la Spitalul din Suceava din cauza infecțiilor nosocomiale a făcut mărturii tulburătoare în exclusivitate pentru Digi24, după ce instituția a fost găsită vinovată, o premieră în sistemul medical. Chiar și așa, bărbatul spune că daunele de 800.000 de euro nu pot compensa pierderea copilului său. Tatăl a povestit trauma pe care a trăit-o odată cu moartea lui Alexandru. Speră însă că tragedia prin care a trecut familia sa și decizia judecătorilor vor aduce o schimbare în sistemul public de sănătate.
Accident grav în Mehedinți, cu trei mașini implicate. Patru victime au fost transportate la spital
Primele măsuri în cazul femeii decedate după ce a fost externată de la UPU Slatina. Medicul de gardă, sancționat cu 10.000 de lei
Un copil de 11 ani din Slatina a fost mutilat de explozia unei petarde
Congres medical internațional în Oradea. 11 operații au fost transmise live, simultan, în două spitale
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Noi informații cutremurătoare în cazul băiatului mort la spitalul din Târgu-Jiu
O femeie ar fi furat produse medicale dintr-un spital din Capitală. Acestea erau apoi vândute de soțul ei în cabinete stomatologice
Cazul băiatului mort în Spitalul din Târgu-Jiu: Noi informații contrazic apărarea chirurgului de gardă
Val de anchete în Târgu Jiu, după moartea băiatului de 16 ani în camera de gardă
Ovidiu Manea tatăl bebelușului: "Ei în prima fază au încercat să arate cu degetul spre noi, după care au încercat, la un moment dat, la începutul procesului, să arate cu degetul spre angajați. Numai că instanța a spus în felul următor și are foarte mare dreptate: un simplu angajat nu putea să schimbe o coloană de apă. E foarte simplu și logic. Eu din punctul meu de vedere cred că au fost alți oameni responsabili și trebuiau trași la răspundere, dar, așa cum am spus și mai devreme, interesele politice cred că au fost mult prea mari în acel moment.
E incredibil cum într-un spital poți să ai o rețea de apă care să fie cu un piocianic și tu să nu iei nicio măsură. În sălile de neonatologie, cârpele cu care se ștergeau suprafețele din saloane se spălau în chiuvetele unde se spălau și bebelușii.
Tot ce am vrut noi, pe lângă faptul că trebuia să demonstram că spitalul e de vină și că Alexandru a murit din cauza bacteriilor luate din spital, vrem să se îmbunătățească cu ceva sistemul medical din România.
Nu ne așteptam să câștigăm mai ales în contextul în care sentința și pronunțarea definitivă au fost pe data de 27 și dosarul sau fapta se prescria pe data de 1 martie.
Suma aceasta nu acoperă sub nicio forma moartea copilului nostru. Nu poți compensa prin bani moartea unui copil. Durerea e foarte mare."
Curtea de Apel Suceava a decis ca familia lui Alexandru să primească 800.000 de euro despăgubiri. Valoarea daunelor este mai mare decât cea stabilită de Judecătoria Suceava, însă amenda penală dată spitalului a scăzut cu aproape 1 milion de lei. Niciun angajat al spitalului nu a fost tras la răspundere pentru moartea bebelușului, scrie Monitorul de Suceava.
În 2016, în numai 7 luni, trei nou-născuți au murit la Spitalul Județean din Suceava. Unul dintre ei a fost Alexandru, născut pe 17 februarie și decedat pe 1 martie.
În puținele zile de viață, bebelușul a fost infectat cu 3 germeni, care au învins trupul firav al micuțului. Expertizele de specialitate au stabilit că bebelușii ar fi murit în urma contractării unor bacterii, de la coloana de apă a unității spitalicești, scrie sursa citată.
Familia lui Alexandru s-a constituit parte civilă și a dat în judecată Spitalul Județean Suceava. După 8 ani de la tragedie, a venit și decizia finală. Spitalul Județean Suceava, trimis în judecată ca entitate, a fost găsit vinovat de judecători pentru ucidere din culpă și condamnat la achitarea unei amenzi penale de 280.000 de lei. Suma este de aproape 5 ori mai mică, decât cea stabilită de prima instanță – Judecătoria Suceava, de 1.260.000 lei. Totodată, Spitalul Județean Suceava va trebui să despăgubească familia bebelușului cu suma totală de 800.000 de euro. Aici, despăgubirile au fost crescute de la 650.000 de euro, cât stabilise prima instanță.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News