Motivare: Explicația pentru condamnarea exemplară a Alinei Bica
Explicaţii pentru condamnarea definitivă a fostului procuror-şef DIICOT. Completul de 5 de la Curtea Supremă, care în iunie a dictat patru ani de detenţie pentru Alina Bica, a motivat decizia. Judecătorii spun că procurorii au reuşit să demonstreze că fostul magistrat a încercat să îl ajute pe omul de afaceri Ovidiu Tender să scape de închisoare, iar pedeapsa de 4 ani în spatele gratiilor, dată de prima instanţă, demonstrează că faptele de corupţie în rândul magistraţilor trebuie sancţionate aspru.
Drulă, despre decizia BEC: Ciolacu e în spatele mașinațiunilor. E atât de speriat de noi încât nu vrea să candidăm
CCR apără pensiile speciale ale magistraților
Torţionarii disidentului Gheorghe Ursu, achitaţi
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Cei cinci judecători care au condamnat-o pe Alina Bica la patru ani de închisoare au considerat că faptele acesteia au pus în pericol Justiţia, mai ales că a încercat să ajute un inculpat, Ovidiu Tender, din postura de şef al unui parchet important.
„Acţiunile inculpatei Bica nu au fost bazate pe bună credinţă, astfel cum a susţinut în declarațiile date, ci au urmărit să eludeze dispoziţiile legii şi să lezeze ordinea de drept”, se arată în motivarea ICCJ.
„După povestea livrată de domnii procurori, cred că sunt cel mai prost infractor din România”, spuna Alina Bica în 2015.
„A avut o prietenie sinceră şi dezinteresată”, afirma Nicole Tender, martor, în iulie 2018.
„În declaraţia martorului Ovidiu Tender sunt descrise discuţiile şi întâlnirile cu inculpata Bica şi promisiunile făcute de aceasta în scopul împiedicării executării unei pedepse privative de libertate prin îndepărtarea procurorului de şedinţă care nu accepta să formuleze concluzii în sensul promis”, se mai arată în motivarea ICCJ.
Alina Bica este încarcerată, în prezent, într-un penitenciar din San Jose, Costa Rica, alături de prietena sa, fostul ministru Elena Udrea.
Ambele au fost condamnate în iunie de Curtea Supremă de la Bucureşti, în dosare diferite.
Au fost ridicate de Interpol în octombrie, iar de atunci stau în arest, în aşteptarea deciziei de extrădare. Procesul de acolo s-ar putea opri, pentru că atât fostul procuror-şef, cât şi fostul ministru cer anularea sentinţelor, în baza deciziei CCR privind completurile de 5 judecători.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News