Live

Momentul în care Paul al României a fost ridicat de polițiști de la resortul de lux din Malta, unde era în vacanță (VIDEO)

Data actualizării: Data publicării:
Au apărut imagini cu momentul în care Paul de România a fost ridicat de polițiști de la resortul de lux din Malta, unde era în vacanță. FOTO: Captură video Digi24

Au apărut primele imagini de la capturarea autointitulatului prinț Paul al României. Vorbim de momentul în care a fost săltat de polițiști chiar din resortul de lux unde era în vacanță, alături de soția sa, Lia, în Malta.

Paul Lambrio va afla dacă rămâne în arest acolo, pe perioada procesului de extrădare. 

Paul Phillipe al României, unul dintre fugarii celebri de la noi în țară, a fost prins ieri în Malta, unde plecase după ce a fost eliberat pe cauțiune de o instanță din Franța. Era într-un resort, în vacanță, de unde a fost ridicat de polițiști. Era fugit de aproape patru ani din România, unde este condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare. 

Mandatul european de arestare pe numele lui era încă activ, chiar dacă Franța, în urmă cu trei săptămâni, a decis să refuze extrădarea lui. Polițiștii români au colaborat cu polițiștii din Malta și l-au ridicat chiar din resortul unde era cazat. 

Şeful Poliţiei Române a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, cum a fost capturat Paul Phillipe al României. ”A avut loc un schimb de informaţii cu Poliţia din Malta. În urma informaţiilor transmise de poliţişti români, persoana de care aţi menţionat a fost localizată într-un resort. Ulterior a fost reţinut şi urmează să fie sesizată instanţa din Malta. Poliţia Română l-a localizat şi a transmis în timp real informaţii colegiilor din Malta”, a afirmat Benone-Marian Matei. El a adăugat că Paul Phillipe nu a opus rezistență.

Secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu a adăugat: ”Aş vrea să vă precizez faptul că de fiecare dată am relaţionat cu partenerii din statele unde am localizat astfel de persoane. După momentul localizării, fiecare agenţie, fiecare instituţie îşi intră în procedura pe ea şi, bineînţeles, urmează procedura în baza instanţelor de judecată şi acestea vor dispune măsuri în consecinţă. Imediat după o decizie structurile Ministerului Afacerilor Interne vor prelua persoana. 283 de persoane de la începutul anului au fost aduse în România pentru a-şi executa pedeapsa stabilită de instanţele judecătoreşti”, a afirmat Bogdan Despescu. 

În 6 aprilie, Franța a refuzat să îl extrădeze pe Paul al României, iar decizia este definitivă. Instanța din Franța a respins predarea invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România, mai exact faptul că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcție, a transmis ministrul Justiției, Alina Gorghiu. 

La vremea respectivă, Gorghiu a susținut că instanța franceză si-a depășit evident competențele atribuite prin decizia-cadru JAI 2002/584 privind mandatul european de arestare. Procurorul de caz a declarat recurs, însă nu a motivat în termen calea de atac, așa că a fost decăzut din termen, iar hotărârea primei instanțe a rămas definitivă. 

Ministra Justiţiei Alina Gorghiu a declarat, joi, despre extrădarea lui Paul al României că nu are încă niciun răspuns de la omologul francez legat de situaţia acestuia, a cărui predare a fost respinsă definitiv de justiţia franceză din cauza unui viciu de procedură. 

Paul Philipe Al Romaniei a făcut obiectul unui mandat european de arestare emis la 18 decembrie 2020, la o zi după ce a fost condamnat definitiv în România la trei ani şi patru luni închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. În acest caz, 18 persoane au fost condamnate, printre care oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein şi Beny Steinmetz, iar prejudiciul adus statului a fost estimat de procurori la 145 de milioane de euro. El a fost arestat provizoriu la data de 27 iunie 2022, în Franţa, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către autorităţile judiciare române, în baza hotărârii judecătoreşti definitive de condamnare. 

Paul Philippe, cu cetăţenie franceză, britanică şi română, nu a fost niciodată recunoscut ca membru al familiei regale de către unchiul său Mihai, ultimul rege al României, care a murit în 2017. 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alertă după atacul din Magdeburg. Mai multe țări din Europa cresc numărul forțelor de ordine la târgurile de Crăciun

Opt condamnări în Franţa legate de uciderea unui profesor care a arătat în clasă o caricatură a Profetului Mohamed

„Curajul ei a mișcat lumea întreagă”. Gisele Pelicot, omagiată de președintele Macron și alți politicieni, la finalul procesului

Grecia îl va preda României pe Nati Meir, condamnat la 11 ani pentru corupție. Omul de afaceri a fost prins în Rhodos

Partenerii noștri