Ministru vs. procuror general. Principalele subiecte de dispută între Tudorel Toader și Augustin Lazăr
Procurorul general al României trimite săgeţi spre ministrul justiţiei care a anunţat că decide în scurt timp dacă Augustin Lazăr mai rămâne în funcţie. Într-un interviu acordat ştirilor Digi24 magistratul vorbeşte despre o campanie de intimidare a justiţiei, pornită de un oficial din Guvern, condamnat pentru corupţie. Nu este prima dată când procurorul general intră în vizorul ministrului de Justiţie Tudorel Toader. Relaţia dintre ei a fost tensionată încă din februarie anul trecut, când Toader a intrat în Guvern în locul lui Florin Iordache, care pusese la punct controversata Ordonanţă 13 pentru amnistie şi graţiere.
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Președintele Klaus Iohannis va fi chemat în Parlament (surse)
Primele reacții ale lui Simion și Piedone după înregistrarea audio în care ce se alintă cu „Satana” și „Sătănel”
Procurorul general a avut o atitudine tranșantă la adresa ordonanței de urgență 13, dar și în privința propunerilor legislative care vizau grațierea colectivă. Ambele proiecte au fost respinse de reprezentantul procurorilor, care a susținut puternic ancheta DNA de la vremea respectivă, care îi viza pe oficialii guvernamentali implicați în adoptarea ordonanței care modifica fundamental codul penal. A fost pretextul de la care Tudorel Toader a pornit, la scurt timp de la instalarea la Ministerul Justiției, prima evaluare a șefului Ministerului Public, care a rămas, la vremea respectivă, fără consecințe.
Augustin Lazăr, 1 februarie 2017: Este imperios necesar să fie atacată şi examinată de CCR, pentru că derapajul de neconstituţionalitate este vădit.
Tudorel Toader, 29 martie 2017: Ministerul Public a creat o presiune asupra membrilor Guvernului având drept consecinţă intimidarea şi descurajarea legiuitorului delegat de a-şi îndeplini atribuţiile constituţionale. Evaluând toți factorii de constituționalitate, am apreciat că în acest moment nu este oportună declanșarea mecanismului instituțional de revocare a procurorului general.
Câteva luni mai târziu, conflictul dintre Ministerul Public și cel al Justiției este reaprins de modificările Legilor Justiției. Tudorel Toader lansează propriul proiect, care cuprinde modificări importante în structura sistemului judiciar, care nu sunt privite cu ochi buni de Augustin Lazăr.
Tudorel Toader, 30 iulie 2017: Procurorii nu fac legi. N-am ştiut că avem un parlamament tricameral, cu Senat, Camera Deputaţilor şi procurori care să voteze legi.
Augustin Lazăr: Noi trebuia să luăm atitudine. Nu puteam să lăsăm să treacă prin faţa noastră o provocare la inteligenţa magistraturii.
A doua evaluare a Laurei Codruța Kovesi, încheiată cu propunerea de revocare formulată de Tudorel Toader, deschide un nou front în conflictul cu Augustin Lazăr. Cei doi se contrează puternic în ședința Consiliului Superior al Magistraturii în care s-a discutat inițiativa ministrului de înlăturare a procurorului șef al DNA.
Discuție Tudorel Toader-Augustin Lazăr, 27 februarie 2018:
Augustin Lazăr: Putem cita un caz în care conducătorii instituțiilor care au generat conflictul au fost sancționați? A fost de exemplu un conflict împotriva Ministerului Public, să ducem noi dosarele pe la Parlament, care s-a tranşat. Nimeni nu a generat vreo discuţie de regret că s-a imixtionat în activitatea MP.
Tudorel Toader: Dar vă întreb aşa, a fost vreun conducător de autoritate care în jumătate să genereze trei conflicte juridice constituționale din totalul ălora 13 de 15 ani de zile? Dați-mi un exemplu. În jumătate de an, același conducător să genereze conflicte.
Augustin Lazăr: Şi s-a găsit remediul? Acesta e remediul?
Tudorel Toader: Acum nu vă fac eu teoria, asta ar fi bun de o conferinţă. La un conflict juridic de natură constituțională, remediul vine din decizii.
Augustin Lazăr: Știm foarte bine!
Tudorel Toader: Păi dacă știți, de ce mă întrebați?
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News