Live

Ministerul Justiției propune ca Înalta Curte să administreze domeniul just.ro. Ce nemulțumiri au judecătorii legate de acest domeniu

Data publicării:
Sediul provizoriu al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din București. Inquam Photos / George Călin

Ministerul Justiţiei a anunţat miercuri că a propus cedarea contului cu cele mai ridicate drepturi de administrare a domeniului just.ro către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în vederea reluării în parametrii normali a activităţii instanţelor, informează Agerpres.

La începutul lunii septembrie, preşedinţii curţilor de apel din România i-au trimis ministrului Justiţiei, Alina Gorghiu, o scrisoare deschisă în care susţineau că înrolarea calculatoarelor şi serverelor din instanţele de judecată, precum şi a conturilor judecătorilor în domeniul just.ro este o măsură de natură să încalce independenţa justiţiei.

Potrivit unui comunicat al MJ transmis, miercuri, Agerpres, Ministerul Justiţiei a găzduit, marţi, o reuniune a partenerilor instituţionali implicaţi în procesul de digitalizare a sistemului judiciar.

Alături de ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, la întâlnire au mai participat preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarea Denisa Stănişor, procurorul general al României, Alex Florenţa, Liviu Odagiu, Narcis Erculescu şi Claudiu Drăguşin, membri ai Secţiei de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, George Şerban, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, împreună cu specialiştii la nivel tehnic.

Reuniunea a avut ca obiectiv clarificarea unor aspecte tehnice privind administrarea programelor şi aplicaţiilor informatice ce deservesc sistemul judiciar, plecând de la obligaţia legală de a asigura un sistem informatic unitar şi funcţional, menţionează sursa citată.

„Proiectele de digitalizare au beneficiat de finanţare europeană şi au fost asumate de Ministerul Justiţiei în parteneriat cu Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerul Public, partenerii fiind consultaţi permanent încă de la momentul realizării analizei iniţiale pentru dezvoltarea viitorului sistem de management electronic al cauzelor. ECRIS V este pilonul central de arhitectură digitală în raport cu care au fost proiectate şi dezvoltate celelalte aplica?ii specifice sistemului judiciar”, se precizează în comunicat.

Conform MJ, digitalizarea reprezintă "cheia" pentru creşterea calităţii serviciului public oferit cetăţenilor şi a actului de justiţie iar viitorul sistem ECRIS V propune o arhitectură centralizată ce permite interacţiunea digitală atât cu justiţiabilii cât şi cu orice alt sistem informatic de interes pentru activitatea judiciară, administrat de instituţii guvernamentale sau de profesii juridice conexe.

„În urma analizei mai multor scenarii de lucru, soluţia tehnică propusă de Ministerul Justiţiei în vederea reluării în parametrii normali a activităţii instanţelor a fost aceea de cedare a contului cu cele mai ridicate drepturi de administrare a domeniului just.ro către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instituţie a autorităţii judecătoreşti consacrată la nivel constituţional. Propunerea a fost agreată de partenerii Ministerul Justiţiei, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Consiliul Superior al Magistraturii, urmând ca, într-un grup de lucru comun şi în cel mai scurt timp posibil, specialiştii instituţiilor să analizeze mecanismele şi instrumentele necesare, etapele şi calendarul de implementare a propunerii, urmând a pune la dispoziţia conducerilor instituţiilor rezultatele analizei tehnice”, transmite Ministerul.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

ICCJ, decizie privind bugetarii: Indemnizaţia de hrană nu intră în baza de calcul a indemnizaţiei de concediu de odihnă

Ministerul Justiției a publicat un ghid pentru victimele violenţei sexuale. Alina Gorghiu: Vă îndemn să nu rămâneţi indiferenţi

Șefa Registrului Comerțului a fost demisă

Alina Gorghiu, despre scandalul de la Spitalul Sf. Pantelimon: „Ca în orice fel de profesie, mai sunt şi uscături”

Partenerii noștri