Mihai Chirica, pus sub acuzare de procurorii DIICOT într-un dosar de înșelăciune cu un teren al Primăriei Iași
Mihai Chirica, primarul din Iași, este inculpat într-un dosar de înșelăciune și constituire a unui grup infracțional organizat. Potrivit DIICOT, un teren din patrimoniul Primăriei, aflat într-o zonă scumpă a orașului, a intrat în posesia unui om de afaceri, ca urmare a complicității unor avocați, notari și funcționari publici. Faptele s-ar fi petrecut cu mai mulți ani în urmă, iar edilul este acuzat că a omis să sesizeze organele judiciare. 15 persoane sunt cercetate, cu diferite calități - fie de suspecți, fie chiar de inculpați, în acest dosar cu prejudiciu calculat la 2 milioane de lei.
O italiancă a mințit că are cinci copii ca să scape de muncă
Reacția lui Florin Salam după ce s-a prezentat în fața procurorilor
Florin Salam, săltat de poliție
Gafă a primarului Mihai Chirica: „Cuza, Regele Ferdinand, Regina Maria, făuritorii urinii”
Mărturia femeii care a dat 20.000 de euro la vrăjitoare
Primarul Mihai Chirica a fost dus la audieri
E-mailuri false trimise în numele ANAF
Mihai Chirica, pus sub control judiciar de procurorii DNA
Acuzații extinse pentru Mihai Chirica
Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi au efectuat, luni, 24 de percheziţii domiciliare în Iaşi şi Bucureşti, într-un dosar de înşelăciune cu un teren ce aparţine Primăriei Iaşi, în care sunt implicaţi avocaţi, notari şi funcţionari publici, scrie Agerpres.
Dosarul DIICOT vizează transferul fraudulos al unui teren de 1.300 de metri pătrați, dintr-o zonă centrală a Iașiului, din patrimoniul public în proprietatea unui om de afaceri. Omul de afaceri și-ar fi însușit ilegal terenul Primăriei în 2016 cu complicitatea unor notari, avocați, dar și a unor funcționari publici.
Situația a ieșit la iveală la aproape 5 ani după ce, spun procurorii, a fost comisă ilegalitatea. Acum anchetatorii au venit după dovezi.
Procurorii au ridicat documente de la Primăria Iași. Perchezițiile au durat o zi întreagă. Au fost vizate mai multe servicii din instituție.
Patru persoane au fost reţinute în acest dosar - un notar, un funcţionar public de la Cadastru, fostul arhitect şef din Primăria Iaşi, Alexandru Mustiaţă, şi Claudiu Asimionesei - patronul publicaţiei „Bună Ziua Iaşi”. Alte şapte persoane sunt cercetate sub control judiciar, printre care doi notari, un avocat şi fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, care în prezent este city manager.
Primarul Mihai Chirica este inculpat pentru „omisiunea sesizării organelor judiciare”. Edilul este cercetat în stare de libertate.
Ce spune primarul Mihai Chirica
„O serie de documente au fost depuse chiar de mine și o parte dintre documente s-a raportat că sunt depuse de un coleg de-al meu...coleg. Ceea ce nu a putut să-mi arate ca și document, dar probabil că lucrurile astea le va demonstra pe parcurs. Situația în sine este destul de gravă. Nu este normal să profiți de niște acorduri contractuale și să tragi de ele într-un sens împotriva legii”, a comentat primarul Mihai Chirica.
Potrivit procurorilor, în 2016, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat în vederea obţinerii, în mod fraudulos, a unui teren din patrimoniul Primăriei Iaşi, pe care au construit un bloc de locuinţe. Potrivit unor surse judiciare, terenul aflat în zona centrală a municipiului Iaşi ar fi fost cedat de administraţia locală familiei Asimionesei, cu obligaţia construirii unei clădiri - pensiune şi sediu de birouri. Primăria ar fi urmat să primească o cotă-parte din profit. Însă familia Asimionesei, care deţine publicaţia „Bună Ziua Iaşi”, ar fi construit pe acel teren un bloc de locuinţe, pe care l-a vândut, iar Primăria a rămas și fără teren, și fără cota-parte pe care ar fi trebuit să o primească.
Ce au descoperit procurorii
Descinderile de luni au vizat „destructurarea unei grupări specializate în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual, instigare la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual, abuz în serviciu şi omisiunea sesizării”, potrivit comunicatului DIICOT.
„În urma perchezițiilor efectuate au fost ridicate documente și înscrisuri, 24.000 de euro, 18.000 de dolari, 28.000 de lei”, a declarat Ioana Bîlea, purtător de cuvânt al IPJ Iași.
În total, 26 de persoane au fost audiate. Sunt 15 suspecți și inculpați în acest dosar.
Probleme penale la vârful PNL Iași
Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a fost deja trimis în judecată pentru abuz în serviciu, într-un alt dosar, la începutul acestui an. Edilul este acuzat că ar fi achiziționat ilegal, în urmă cu 7 ani, când era viceprimar, 4 mașini în leasing și ar fi creat astfel un prejudiciu de jumătate de milion de lei. Chirica spune că se consideră nevinovat.
În acest moment, reprezentanții principalelor instituții administrative din Iași sunt cercetați în dosare penale instrumentate fie de DIICOT, fie de DNA. Pe lângă primarul Iașiului, și președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, este cercetat într-un dosar de corupție, după ce a fost acuzat că a cerut mită 22 de tone de tablă zincată, în perioada în care era ministrul mediului.
Președintele Klaus Iohannis a spus, marți, că este cazul ca PNL să reacționeze politic la problemele penale ale liderilor politici locali de la Iași.
„Ar fi cazul să reacționeze politic și PNL. Dacă n-o va face în următoarele zile, voi avea o discuție pe această speță”, a declarat Klaus Iohannis, într-o conferință de presă în care a fost întrebat cum comentează subiectul dosarelor penale ale liderilor PNL Iași. „Vom vedea”, a răspuns președintele la întrebarea dacă vocea sa mai contează în interiorul PNL.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News