Maria Grapini: Patru voturi diferență pentru Kovesi, nesemnificative. Consiliul UE are în mână un as
Europarlamentarul Maria Grapini, afiliată grupului socialiștilor europeni, minimizează șansele Laurei Codruța Kovesi de a deveni procuror-șef european. Ea a declarat miercuri, la Digi24, că diferența de patru voturi cu care Laura Codruța Kovesi a câștigat în Comisia LIBE - fiind astfel propunerea Parlamentului European pentru șefia Parchetului European - este nesemnificativă, iar rezultatul prevalent va fi probabil cel din Consiliul Uniunii Europene, unde votul a fost câștigat de candidatul francez, la o diferență mult mai mare decât fosta șefă a DNA. În acest moment, Consiliul are în mână „un as”, apreciază Maria Grapini, care susține că această instituție a Uniunii Europene are putere de decizie mai mare decât a Parlamentului European.
Parchetul European cere blocarea a 4,5 milioane de euro din afacerea „Stuful” a familiei Stănescu
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Președintele Klaus Iohannis va fi chemat în Parlament (surse)
Maria Grapini crede că Laura Codruța Kovesi a câștigat votul de miercuri din Comisia LIBE pentru că „au fost foarte multe dezinformări”.
- Cum a venit vestea? a fost întrebat europarlamentarul în direct la Digi24.
Maria Grapini: Eu am numărat buletinele. Am fost prima care am știut.
- Cum ați primit rezultatul?
- Nu era o miză personală. Vestea e că sunt patru voturi diferență, nesemnificativ după voturile din Consiliu, unde știm bine că candidatul Franței are 50 de puncte.
- Patru voturi peste înseamnă că a câștigat...
- Nu e vorbat de câștig. Aici e cu codecizie. Se merge cu primul candidat cu cele mai multe voturi, se merge cu același candidat la negocierile cu Consiliul.
- Ce înseamnă asta pentru dvs? Ieri au fost discuții aprinse, i-ați pus întrebări. Nu o doriți pentru această poziție? De ce?
- Nu e vorba de dorința mea. Pentru o asemenea funcție, trebuie un om cu foarte mare experiență. Chiar ieri, CSM nu i-a acordat gradul profesional, deci a fost o dezinformare în dosar.
- Și totuși a câștigat.
- Eu vă răspund la întrebarea de ce am fost critică. Personal, nu am interferat cu ea, nu am avut dosar, sper să nu am.
- De ce credeți că a câștigat și votul de azi?
- Pentru că au fost foarte multe dezinformări. La audieri au fost cel puțin trei minciuni. Că a destituit-o CCR. Nu doar că e minciună, e și probitatea profesională, cum să spui, fost şef DNA, că te-a destituit CCR, când Constituția spune că preşedintele semnează decretul de schimbare. Și spune: nu m-a chemat ca parte Curtea Constituțională. E o mare minciună.
- Și Bruxelles-ul a crezut aceste lucruri?
- Nu e Bruxelles-ul, să nu generalizăm. Au fost 12 membri, dintre care vreo 5 români, care au votat. 12. Brux nu stă în 12 oameni.
- Putem considera că va fi șeful Parchetului European?
- Nu putem spune cine va fi, pentru că e de luat încă o decizie și va fi o negociere. Principiul e următorul: instituția care a obținut cele mai multe voturi, are prima șansă, pentru că diferența de voturi e mai mare la Consiliu. Eu vpăă spun următorul lucru, ca raportor și negociator la multe rapoarte: întotdeauna, Consiliul are putere mai mare decât Parlamentul. În negocieri, poziția Consiliului nu o putem schimba. Pe bună dreptate acum, Consiliul are în mână un as.
- De ce nu ar ține cont de acest rezultat în favoarea lui Kovesi?
- Poate să țină, dar dacă votul în Consiliu e cu 22 de voturi mai mult și aici e doar cu 4...
- De ce ar fi împotrivă?
- Dacă în Consiliu votul e cu 22 de voturi mai mult, iar aici doar cu 4, dacă ați fi persoaneă neutră, ce vot ați lua?
- Ce se negociază?
- Pentru a cădea de comun acord, cele două instituții, Parlamentul și Consiliul, care să fie candidatul. Fiecare se duce pe masă cu rezultatul votului din instituția pe care o reprezintă. Din păcate, nu s-a votat în plenară, ci doar în LIBE, pentru că în CONT a fost doar o opinie. Atunci, reprezentantul Parlamentului European, preşedintele LIBE, se duce cu rezultatul votului de aici, doar cu un candidat, cu Kovesi. Consiliul vine cu candidatul care a ieșit pe locul 1 la votul în Consiliul, candidatul Franței. Diferența fiind foarte mare, ce argumente să aducă președintele Moraes, să spună: Parlamentul o vrea pe Kovesi. Ce argumente să aducă?
- Cristian Preda spunea că e doar un simplu pas.
- Cum poate să spună un europarlamentar așa ceva?! Eu vă spun pe procedură. Cum să fie doar un pas și s-a rezolv problema? De multe ori plecăm de la Parlament cu un text și ieșim după negocieri cu alt text. Dacă diferența era majoră, cum a fost în Consiliu, mai avea șansă reprezentantul în Parlament să spună totuși, suntem parlament....
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News