Live

Magistrații vor avea asigurări de malpraxis

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Magistraţii vor fi obligaţi în curând să încheie asigurări de malpraxis profesional, după ce la finalul anului trecut, după modificarea legilor justiţiei, au apărut şi prevederi legate de răspunderea judecătorilor şi procurorilor pentru erorile judiciare produse de neglijenţă.

Normele de aplicare sunt acum în dezbatere publică, iar Consiliul Superior al Magistraturii îşi propune să le adopte până la finalul lunii. Astfel, statul va putea să îşi recupereze de la asiguratorul magistraţilor sumele plătite drept daune pentru greşelile profesionale ale acestora.

Andreea Georgescu, jurnalist Digi24: Modificările aduse statutului magistraţilor prevăd că fiecare judecător şi procuror va achita individual costurile asigurării profesionale obligatorii, iar Consiliului Superior al Magistraturii i s-a dat sarcina de a trasa norme şi termene pentru încheierea poliţelor.

După discuţii cu asociaţiile de magistraţi, dar şi cu reprezentanţilor companiilor de asigurare, Consiliul a făcut un proiect de hotărâre care stabileşte principalele reguli.

Asigurarea de malpraxis pentru magistrați poate fi incheiată individual, sau instanţa ori parchetul unde lucrează acesta, în numele său

Andreea Georgescu, jurnalist Digi24: Asigurarea profesională obligatorie poate fi încheiată individual de fiecare magistrat sau instanţa ori parchetul unde lucrează acesta se poate ocupa, în numele lui, de această procedură. Cert este că poliţia nu poate fi încheiată pentru o perioadă mai scurtă de un an.

Reguli pentru asigurări demalpraxis

În cazul în care se intenţionează încheierea contractului de către instanța sau parchetul cu personalitate juridică, alegerea asiguratorului şi a ofertei de asigurare ce va face obiectul contractului se realizează printr-o procedură transparentă, după consultarea tuturor judecătorilor sau procurorilor. (Sursa: proiect CSM)

Răspunderea materială a judecătorilor este atrasă după parcurgerea mai multor etape. Prima este achitarea, de la buget, a sumelor obţinute despăgubiri de victima unei erori judiciare. Apoi, Ministerul Finanţelor este obligat să ceară Inspecţiei Judiciare să verifice dacă eroarea a fost din vina magistraţilor implicaţi în cazul respectiv. Raportul este consultativ, însă abia după ce îl obţine, Finanţele deschid un nou proces, de data aceasta împotriva judecătorului sau procurorului implicat.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un vietnamez și-a înjunghiat colegul de cămin din Tulcea pentru că făcea karaoke în cameră

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, suspendat din funcție, nu a participat la audieri după ce a fost citat de procurori

Horațiu Potra, eliberat și plasat sub control judiciar. Milioane de euro au fost găsite la percheziția casei sale din Mediaș

Criptomonede în valoare de 7 milioane de dolari au fost descoperite pe numele finanțatorului campaniei lui Călin Georgescu

Partenerii noștri