Kovesi, inculpată și pusă sub control judiciar. Reacțiile liderilor UE
Laura Codruţa Kovesi declară război sistemului şi are aliaţi importanţi: Comisia Europeană şi Parlamentul European! Anchetată de aseară sub control judiciar după o reclamaţie făcută de Sebastian Ghiţă, a contestat la Curtea Supremă restricţiile impuse de procurori: angajarea la Parchet, plecarea din ţară şi interdicţia de a vorbi cu presa despre investigaţie. A spus fără teamă că politicienii vor să o intimdeze şi să o împiedice să ajungă procuror-şef european. Cei mai importanţi lideri ai Uniunii Europene cred acelaşi lucru şi au cerut autorităţilor să nu pună piedici.
Explozie la locomotiva unui tren care urma să transporte europarlamentari: „Oamenilor li s-a spus să-și lase bagajele și să plece”
Câciu explicații despre posibila pierdere temporară a 1,1 miliarde euro din PNRR
Comisia Europeană cere României să renunțe la plafonarea prețurilor la energie și gaze
Un expert explică de ce România a ajuns să ceară CE prețuri corecte la energie
Victor Negrescu: Nominalizarea mea pentru funcția de comisar european ar fi primită pozitiv de Bruxelles
Șoșoacă a făcut circ în Parlamentul European. Și-a pus botniță și a fost scoasă cu forța din sală: „Casa Satanei e aici la Bruxelles”
Diana Șoșoacă a depășit pragul la europarlamentare 2024
Claudiu Manda și Rareș Bogdan, în topul absenților din Parlamentul European
Cât va mai dura tranziția ora de vară – ora de iarnă?
Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a anunțat că instituția pe care o conduce o sprijină în continuare pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef al Parchetului european. O reacţie virulentă a venit din partea liderului Partidului Popular European. Manfred Weber a criticat aspru România şi a făcut apel la Comisia Europeană să garanteze o selecţie imparţială a viitorului procuror şef european. La scurt timp a venit şi răspunsul.
Margaritis Schinas, purtător de cuvânt Comisia Europeană: Comisia Europeană face un apel către guvern, autotităţile române, pentru a respecta pe deplin principiul sincerei cooperări, aşa cum prevede Tratatul UE, în ceea ce priveşte procedura de selecţie pentru procurorul-şef european. Toţi candidaţii trebuie să poată participa fără niciun fel de oprelişte la toate fazele de selecţie.
Laura Codruţa Kovesi, procuror: Probabil că disperarea unora că voi putea ocupa această funcţie (la Parchetul european – n.red.) a ajuns la anumite cote şi din acest motiv nu mai am voie să vorbesc cu presa.
Ancheta pe numele Laurei Codruţa Kovesi a avansat, iar procurorul de caz Adina Florea a decis că are suficiente probe pentru a o inculpa pe fosta şefă a DNA.
L. C. Kovesi, inculpată de Secţia specială
Procurorii din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva procurorului Kövesi Laura Codruța, delegată în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) și mărturie mincinoasă și, de asemenea, au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 zile.
La 12 ore de la plecarea de la audieri, Kovesi s-a prezentat pentru prima oara la poliţie.
Fosta şefă a DNA este obligată să se prezinte o dată pe săptămână la secţia 18 de politie. Dacă nu va respecta programul de supraveghere judiciară este posibil ca procurorii să ia măsuri şi mai drastice.
Laura Codruţa Kovesi, procuror: Sunt un procuror care a reuşit să inspire teamă celor care vor să fure liniştiţi în România.
Reporter: Vă periclitează şansa de a deveni procuror şef european?
Laura Codruţa Kovesi: Îmi este foarte clar că tot ceea ce s-a întâmplat, cel puţin în ultimele luni, are legătură cu participarea mea la această procedură. Se încearcă prin orice mijloace oprirea mea de a ocupa această funcţie.
Procurorul de caz i-a interzis fostei şefe a DNA să lucreze în Parchetul General, acolo unde este încadrată în prezent, dar şi să plece din ţară fără aprobarea sa. Dosarul penal în care Kovesi este cercetată din februarie a pornit de la un denunţ al lui Sebastian Ghiţă. Fostul deputat a acuzat-o că, pe vremea când era procuror general, i-a cerut să achite o parte din costurile aducerii în ţară a lui Nicolae Popa, cu un avion privat. Procurorul este cercetat şi în dosarul DNA Ploieşti.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News