Live

Judecătorul Cristi Danileţ: Decizia Guvernului de desfiinţare a SIIJ este corectă atât politic, cât şi juridic

Data publicării:
Foto: Facebook

Judecătorul Cristi Danileţ, vicepreşedinte al Asociaţiei Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), afirmă că „decizia Guvernului de desfiinţare a Secţiei speciale pentru investigat magistraţii este una corectă atât politic, cât şi juridic”.

Potrivit judecătorului Danileţ, argumentele ministrului Predoiu privind desfiinţarea SIIJ cuprinse în Memorandumul adoptat vineri seara în şedinţa de Guvern au fost „pertinent expuse” de către ministrul Cătălin Predoiu.

„Atenţie: Desfiinţarea SIIJ nu înseamnă că magistraţii nu vor răspunde pentru infracţiunile comise, ci doar că urmărirea lor penală se va face de aceleaşi organe ca pentru toţi cetăţenii: procurorii DNA pentru infracţiuni de corupţie comise de magistraţi, procurorii DIICOT pentru infracţiuni de crimă organizată comise de magistraţi, procurorii de la Parchetele Curţii de Apel pentru alte infracţiuni comise de magistraţi. Reamintesc că înfiinţarea SIIJ nu a fost argumentată legal sau factual, că o astfel de structură nu există nicăieri în lume şi că documente internaţionale ale unor organisme la care România este parte prevăd desfiinţarea ei”, mai spune într-o postare pe pagina sa de facebook judecătorul Cristi Danileţ, fost membru al CSM, potrivit Agerpres.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, Memorandumul înaintat de Ministerul Justiţiei prin care se propune desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, vineri seara, în începutul şedinţei de guvern, în legătură cu memorandumul propus privind desfiinţarea SIIJ, că aceasta este o instituţie sui generis care iese din principiile de funcţionare ale Ministerului Public, prin modul de reglementare a funcţionării.

El a subliniat că propunerea sa are în vedere şi „dimensiunea externă a activităţii aceste secţii”.

„Am reluat că a fost criticată atât de Comisia GRECO, Comisia de la Veneţia şi MCV, dar aş vrea să deschid o perspectivă şi cu privire la anul 2020 în care Comisia Europeană (CE) îşi pune problema introducerii unui mecanism de screening, de monitorizare, de evaluare a statului de drept în toate statele europene. Preşedinţia germană din partea a doua a anului a anunţat că deja va face o prioritate din acest lucru şi noi suntem în poziţia de a elimina cât mai multe critici din Raportul de ţară până la acea dată, astfel încât să nu intervină suprapuneri între MCV şi acel mecanism. Nu mai spun de impactul pe terţe dosare europene din cauza acestor critici pe care încă le înregistrăm în MCV”, a spus Predoiu.

Ministrul Justiţiei a afirmat că înfiinţarea acestei secţii, prin legea 207 din 2018 care a modificat legea 304 din 2004, a creat o structură fără personalitate juridică în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar contextul în care au fost promovate aceste modificări a fost unul plin de tensiune, „fără consultare publică, cu reacţii foarte virulente din partea multor magistraţi care s-au opus modificărilor”.

Premierul Ludovic Orban a precizat că propunerea MJ de desfiinţare a acestei secţii i se pare o propunere corectă, care de altfel este şi în programul de guvernare.

„Practic angajamentul nostru legat de MCV este de transpunere a recomandărilor, pentru că obiectivul nostru este la un moment dat să punem punct acestui MCV”, a afirmat premierul Orban.

Adoptarea acestui Memorandum nu înseamnă că Guvernul desfiinţează SIIJ, ci că îşi asumă ca poziţie oficială soluţia propusă de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Următorul pas va fi elaborarea de către Guvern a unui proiect de lege pe acest subiect pe care îl va înainta Parlamentului pentru dezbatere, au precizat, pentru Agerpres, surse guvernamentale.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alina Gorghiu: „E nerezonabil să pretindem că magistratura este singurul segment al societăţii imun la corupţie”

Klaus Iohannis a semnat decretul, iar judecătorul Cristi Danileţ a devenit oficial pensionar la 48 de ani

Cristi Danileț, la ultima ședință de judecată: „Plec cu sentimentul datoriei împlinite”. Magistratul s-a pensionat la 48 de ani

Raluca Turcan, despre pensionarea judecătorului Cristi Danileţ: Nu mi se pare corect

Partenerii noștri