Live

Judecătorii explică de ce l-au condamnat pe Boureanu cu suspendare. Polițistul, criticat de instanță

Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Judecătorii explică de ce l-au condamnat cu suspendare, nu cu executare pe Cristian Boureanu pentru agresarea unui polițist de la rutieră. Fapta este gravă și nici nu a fost recunoscută de inculpat, totuși magistrații au considerat că cele 100 de zile de muncă în folosul comunității vor ajuta la reabilitarea fostului parlamentar. Urmează în acest proces apelul.

În materialul video este momentul conflictului dintre Cristian Boureanu şi agentul de la Rutieră, altercaţie care i-a adus fostului deputat condamnarea. Instanţa spune că dacă nu l-ar fi sancţionat, ar fi încurajat nerespectarea legii.

Condamnare exemplară: Gestul inculpatului, de a prinde prinde mâna unui polițist la portiera autoturismului și ulterior de a îl lovi pe acesta din urmă cu genunchiul în zona inghinală, a adus o atingere importantă autorității forțelor de ordine, mai ales având în vedere că o persoană ce a ocupat o funcție publică în statul român este dator să aibă o conduită ce constituie prin ea însăși un exemplu pentru societate. (sursa: motivarea instanţei)

Cristian Boureanu, fost deputat: Nu l-am atins pe polițist, nu i-am rupt uniforma. Uniforma a fost întreagă, pentru că nu m-am apropiat de el. Am fost acuzat pentru asta. Nu i-am prins degetul la ușă.

Închisoare cu suspendare pentru C. Boureanu: Instanța observă că inculpatul, în pofida poziției sale de nerecunoaștere, poate reflecta mai mult la consecințele condamnării pe care o va suferi și astfel își va ajusta conduita pe viitor, sub imperiul măsurilor de supraveghere la care va fi supus pe durata termenului de supraveghere. (sursa: motivarea instanţei)

Dacă decizia va fi confirmată şi de instanţa superioară, fostul parlamentar o să fie supravegheat trei ani de consilierii de probaţiune.

Amenințarea lui Boureanu la adresa polițistului care l-a oprit: Jur că îţi pierzi pensia, jur că îţi pierzi pensia, ia mâna de pe telefonul meu!

Aceste ameninţări nu au fost însă sancţionate de instanţă. Judecătorul a considerat că nu erau credibile, având în vedere că fostul deputat era într-o stare de ebrietate avansată.

Însă modul în care a acţionat poliţistul a făcut obiectul unor verificări interne la Brigada Rutieră a Capitalei, dar şi a unei anchete deschise la plângerea fostului parlamentar.

Poliţist criticat de instanţă: Instanța observă că modalitatea în care a înţeles să acționeze persoana vătămată (polițistul, n.r.) în situația în care nu a reușit să îl extragă pe inculpat din autoturism și să îl conducă la secție și anume prin faptul că i-a transmis inculpatului că va chema televiziunea și astfel va apărea la toate buletinele de știri în starea în care se afla la acel moment ridică semne de întrebare cu privire la profesionalismul polițistului. (sursa: motivarea instanţei)

Procurorii au considerat că niciunul dintre poliţişti nu şi-a depăşit atribuţiile, iar cel care l-a lovit pe Cristian Boureanu a acţionat în legitimă apărare. Sentinţa a fost contestată atât de Cristian Boureanu, cât şi de parchet, aşa că procesul se va relua în toamnă.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sentință definitivă în cazul Mario Iorgulescu: noua condamnare este cu cinci ani mai mică decât pedeapsa anulată de Înalta Curte

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat definitiv pentru corupţie şi trafic de influenţă

Președintele Coreei de Sud va fi suspendat din funcție și pus sub acuzare. Peste 200.000 de sud-coreeni, așteptați la manifestații

De ce a fost lăsat liber Horațiu Potra. Motivarea magistratului de la Judecătoria Ploiești

Partenerii noștri