Live

Ionel Arsene a făcut plângere la CEDO că i se încalcă dreptul la viață. Avocații lui vor să-i scoată certificat de „labil psihic”

Data publicării:
Ionel Arsene încearcă să evite extrădarea în România. Foto: Facebook

Avocații fostului președinte al Consiliului Județean Neamț, condamnat definitiv la închisoare pentru trafic de influență și deținut în Italia, unde s-a predat, au făcut plângere la CEDO împotriva deciziei de extrădare a acestuia în România. Avocații condamnatului susțin în plângerea lor că lui Arsene i se încalcă dreptul la viață în România, potrivit ministrului Justiției, Alina Gorghiu, care a fost informată despre acțiunea apărătorilor fostului președinte CJ Neamț.

„Magistratul de legătură cu Italia din cadrul Ministerului Justitiei mi-a adus la cunoștință că avocații condamnatului fugar Ionel Arsene au sesizat CEDO pe motiv că în România i s-ar încălca dreptul la viață și ar fi supus la tratamente inumane/degradante (art. 2, 3 și 4 din CEDO). Ministerul Justiției și ANP au depus la dosarul în care deja s-a dispus de instanța italiană returnarea condamnatului fugar documente în care evidențiem condițiile la standardele europene din penitenciar”, a anunțat joi ministrul Justiției, Alina Gorghiu, într-un comunicat.

Totodată, „condamnatul fugar Ionel Arsene și echipa sa de avocați au formulat o cerere de suspendare a predării și dispunerea unei expertize medicale prin care să se constate labilitatea psihică”, se mai arată în comunicatul citat.

Ministerul Justiției precizează că instanța din Italia va decide astăzi în privința solicitării.

„Menționez că statul român continuă procedurile pentru predarea condamnatului fugar Ionel Arsene și pentru a pune în aplicare hotărârea definitivă a instanței din Italia”, a afirma Alina Gorghiu.

Curtea de Casație din Italia a decis sâmbăta trecută predarea lui Ionel Arsene, fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, autorităților din România. Hotărârea este definitivă.

Avocații lui Ionel Arsene susțin însă că acesta nu poate fi extrădat, din rațiuni medicale. Alfredo Gaito și Mario Antinucci, apărătorii din Italia ai fostului politician PSD, au prezentat judecătorilor rapoarte psihiatrice, care arată că Arsene suferă de „tulburare depresivă majoră de natură severă și prezintă un risc ridicat de suicid în cazul în care cererea de predare va fi admisă”.

De asemenea, ei mai arată că, odată extrădat, Ionel Arsene riscă „persecuția politică” în România, transmite Corriere della Calabria.

Ionel Arsene a fost condamnat la şase ani şi opt luni de închisoare cu executare, în dosarul în care era judecat pentru trafic de influenţă. Decizia definitivă a Curţii de Apel Braşov reduce din condamnarea iniţială, primită la Bacău, care era de opt ani şi patru luni.

Arsene nu a fost găsit la adresele cunoscute, fiind dat în urmărire. Pe 27 martie, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ a fost reţinut la Bari, in Italia, unde s-a predat.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Grecia îl va preda României pe Nati Meir, condamnat la 11 ani pentru corupție. Omul de afaceri a fost prins în Rhodos

Mituirea funcționarilor publici străini va fi infracțiune. Ce pedepse prevede proiectul adoptat de Camera Deputaților

Dosar privind finanțarea panourilor pentru promovarea cărții lui Nicolae Ciucă. Precizările DNA și reacția liderului PNL

CCR a decis că legea care majorează pedeapsa pentru fugari este constituţională

Partenerii noștri