Live

Horia Georgescu, fost șef ANI, și avocatul Ingrid Mocanu, condamnați la 4 ani de închisoare

Data actualizării: Data publicării:

Magistrații Curții de Apel București au decis, miercuri, condamnarea la 4 ani de închisoare în cazul lui Horia Georgescu, fostul director al Agenției Naționale de Integritate. Aceeași pedeapsă a fost pronunțată și pentru avocata Ingrid Mocanu. Decizia nu este definitivă.

Lista condamnărilor în dosarul ANRP:

Theodor-Cătălin Nicolescu, fost deputat PNL și fost vicepreședinte ANRP: 9 ani și 4 luni de închisoare;

Remus-Virgil Baciu, fost vicepreședinte ANRP: 6 ani și 4 luni de închisoare;

Attila-Gabor Marko, fost deputat UDMR: 5 ani de închisoare;

Mihnea-Remus Iuoraș, fost vicepreședinte ANRP: 4 ani și 6 luni de închisoare;

Horia Georgescu, fost șef ANI: 4 ani de închisoare;

Ingrid Mocanu, fost vicepreședinte ANRP: 4 ani de închisoare;

Ingrid Zaarour, fost președinte ANRP: 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare și termen de încercare de 5 ani.

Potrivit deciziei instanţei, din cei patru ani de închisoare, se va scădea perioada în care Georgescu a stat în arest preventiv, respectiv 18 martie 2015 - 9 iulie 2015. În plus, Horia Georgescu nu are voie să ocupe o funcţie publică pe o perioadă de cinci ani, după executarea pedepsei.

Procurorii DNA au dispus, în aprilie 2015, trimiterea în judecată a opt persoane care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despăgubirilor, precum și a patru inculpați care aveau calitatea de experți evaluatori autorizați.

În fața instanței au ajuns foștii deputați Marko Attila și Theodor Nicolescu, fostul președinte al ANI Horia Georgescu, Ingrid Zaarour, Mihnea Remus Iuoraș, Ingrid Luciana Popa-Mocanu, Remus Virgil Baciu și Constantin Cătălin Canangiu. De asemenea, au fost trimiși în judecată experții evaluatori Gheorghe Visoiu, Alexandru-Florin Hanu, Neculai Nistor și Dorin-Cornel Drula.

Dosarul a fost trimis inițial instanței supreme, însă a fost mutat la Curtea de Apel București după ce Cătălin Theodor Nicolescu și Marko Attila-Gabor au demisionat din Parlament.

Procurorii susțin în rechizitoriu că, prin acțiunile sau inacțiunile lor, cei 12 inculpați au produs un prejudiciu de 84.588.304 euro.

La ultimul termen, în ianuarie anul acesta, Horia Georgescu a susținut că este nevinovat.

„După aproape trei ani, s-a finalizat prima faza a procesului penal în care am fost acuzat de DNA pentru abuz în serviciu, deoarece am votat rapoarte de evaluare supraevaluate, care nu respectau Standardele Internaționale de Evaluare, deși acestea fuseseră întocmite de experți autorizați. Prejudiciul comunicat mediatic și constatat de specialiști ai DNA în anul 2015 a fost estimat la 80 milioane euro. Am fost arestat preventiv timp de patru luni în mod abuziv și nejustificat. Niciunul din cei peste 40 de martori audiați nu a declarat că am încălcat vreo dispoziție legală sau că am acționat cu interes pentru a favoriza persoane pe care nu le-am cunoscut niciodată. Experții numiți de instanță spun că nu există prejudiciu, probele dovedesc că am respectat legea. Aștept că judecătorul să îmi facă dreptate”, a scris atunci Horia Georgescu pe Facebook.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fostul șef IPJ Cluj a fost trimis în judecată de DNA în dosarul permisului de conducere

Dosar privind finanțarea panourilor pentru promovarea cărții lui Nicolae Ciucă. Precizările DNA și reacția liderului PNL

Marius Coriolan Andrica, comisar șef în Poliția Română, a fost trimis în judecată de DNA. De ce îl acuză procurorii anticorupție

Percheziții în 12 locații în București și Ilfov. Sunt verificate cabinete notariale care ar fi eliberat certificate false de moștenitor

Partenerii noștri