Live

GRECO insistă ca Secţia specială să fie desfiinţată

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Noi critici, de data asta pe un ton și mai aspru, pentru modificarea legilor justiției, în vigoare de aproape un an, și Secția pentru magistrați.

GRECO și Ministerul Justiției au publicat oficial raportul făcut de specialiștii Grupului de State Împotriva Corupției într-o procedură extraordinară, ad hoc, declanșată în cazul țării noastre anul trecut.

RAPOARTELE SUNT AICI

Secția specială este văzută drept o amenințare la adresa independenței justiției, iar GRECO este pur și simplu uimit că autoritățile române refuză să o desființeze, așa cum suna recomandarea făcută anul trecut.

Raportul menționează într-o notă negativă și modificările aduse Codului penal și amintește rezultatele referendumului pe justiție din primăvară.

GRECO arată că decizia autorităților române de a întări poziția Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este în profundă contradicție cu recomandarea din precedentul raport, de a desființa aceasta structură.

„Îngrijorările exprimate în raportul Ad hoc cu privire la efectele negative ale înființării structuri și adevăratele motive ale întăririi acesteia, în contextul creșterii presiunii asupra DNA și a demiterii procurorului-șef, rămân cu atât mai actuale. Modificările legislative care permit retragerea apelurilor plasează Secția în afara sistemului ierarhic al Ministerului Public”, se arată în Raportul GRECO.

Specialiștii GRECO atrag atenția că și Comisia de la Veneția, dar și Comisia Europeană, în ultimul raport MCV, au criticat noua Secție. Un alt pericol - polițiștii ar ajunge să investigheze judecători și procurori.

„GRECO este profund îngrijorat de consecințele pe care aceste aspecte le au asupra independenței sistemului judiciar, dar și asupra luptei împotriva corupției și insistă ca Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție să fie desființată.”, se mai arată în document.

Raportul privind legile justiției laudă decizia Executivului de a amâna pensionarea anticipata a magistraților. Consiliul Superior al Magistraturii este însa mustrat: nu a aplicat recomandarea de a trasa criterii clare pentru promovarea judecatorilor și procurorilor. Îngrijorări ridică și procedura legată de răspunderea materială pentru erori judiciare.

GRECO: Independența justiției, în pericol

„Autoritățile nu au luat măsuri pentru a preveni presiunile asupra magistraților. GRECO este îngrijorat că CSM a fost exclus din procedura de recuperare a daunelor, în paralel cu rolul central oferit Ministerului Finanțelor în constatarea existenței și a cauzelor unei erori judiciare, ceea ce pune în pericol independența justiției”, potrivit raportului.

Raportul adoptat pe 20 iunie încheie procedura ad-hoc declanșată anul trecut de GRECO pe tema modificarii legilor justiției. Țara noastra va fi în continuare monitorizata, iar autoritațile trebuie sa prezinte stadiul implementarii recomandarilor restante pâna în iunie anul viitor.

Validarea Adinei Florea ca şef al Secţiei speciale a fost de patru ori amânată la CSM 

Șapte membri ai CSM, respectiv Anamaria Chiș, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac, Tatiana Toader, dar Nicolae Solomon, vicepreședinte al forului, care nu au participat la aceste ultime trei ședințe și prin urmare acestea au fost amânate, au cerut public amânarea tuturor discuțiilor cu privire la Secția de Investigare a magistraților până la traducerea raportului Comisiei de la Veneția și a raportului GRECO.

Aceștia au cerut și organizarea unei dezbateri publice asupra activităţii Secţiei întrucât, potrivit informațiilor apărute în spațiul public, Comisia de la Veneția și GRECO ar fi solicitat autorităților române desființarea acestei Secții, considerându-o un instrument suplimentar pentru intimidarea și exercitarea unor presiuni asupra judecătorilor și procurorilor.

Cei șapte membri CSM au avertizat, într-un comunicat de presă, că vor utiliza toate pârghiile pentru a susține amânarea discutării chestiunilor ce țin de activitatea acestei Secții.

Pe de altă parte, reprezentanții societății civile în Consiliu, Victor Alistar și Romeo Chelariu, au transmis că nu sunt de acord cu comportamentul celor 7 membri care au condiționat participarea la plen și au afirmat că se opun eliminării de pe ordinea de zi a punctelor care vizează Secția de investigare a infracțiunilor din justiție.

Ulterior anunțului celor 7 membri CSM, președintele Consiliului, Lia Savonea, a cerut atât premierului Viorica Dăncilă, cât și ministrului Justiției, Ana Birchall, prin intermediul unei scrisori, să comunice dacă există, la Guvern, un proiect de act normativ de desființare a Secției de investigare a infracțiunilor din justiție.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lupta anticorupție din România, evaluată la nivel „satisfăcător” în ultimul raport GRECO. Ce măsuri trebuie implementate până în 2025

România - prea multe ordonanțe de urgență, prea puțină transparență (raport GRECO)

Olaf Scholz, despre reintroducerea MCV: „Mecanismul a luat sfârșit; e un semn că România se află pe calea bună”

Putin propune Dumei de Stat retragerea Rusiei din GRECO, Grupul Statelor Împotriva Corupţiei

Partenerii noștri