Live

Gheorghe Stan și Cristian Deliorga, propuși de PSD, au fost numiți judecători la Curtea Constituțională

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos/George Calin

Gheorghe Stan a fost numit judecător la Curtea Constituțională cu 174 de voturi de către Camera Deputaților. La Senat, Cristian Deliorga a fost numit cu 70 de voturi „pentru”. Ambii au fost propuși de PSD. În răspunsurile date la audierea din Comisia juridică, Stan a susţinut că „tot ce emite MCV şi Comisia de la Veneţia sunt recomandări, deci nu au caracter obligatoriu”. El a mai spus că legea fundamentală are 153 de articole, deşi Constituţia are 156 de articole.

UPDATE 13:40 - Gheorghe Stan a fost numit judecător la Curtea Constituțională cu 174 de voturi de către Camera Deputaților. Împotrivă au votat 94 de deputați. În favoarea lui au votat și deputați din afara PSD și ALDE. La Senat, Cristian Deliorga a fost numit cu 70 de voturi „pentru”.

Candidaţii propuşi din partea PNL şi USR - Ioan Cupşa şi, respectiv, Vlad Ştefan - au fost respinşi de plen. Cupşa a primit 63 de voturi „pentru” şi 205 contra, iar Vlad Ştefan a obţinut 25 voturi „pentru” şi 243 „împotrivă”.

Gheorghe Stan, procuror şef al Secţiei speciale de investigare a magistraţilor, îl va înlocui pe Ştefan Minea, căruia îi expiră mandatul pe 15 iunie.

Votul a fost secret, cu buletine.

Cristian Deliorga. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE: Toţi candidaţii au fost validaţi de Comisia juridică, raportul întrunind 25 de voturi „pentru” şi două abţineri.

UPDATE: PSD a propus validarea tuturor candidaţilor doar pe baza CV-urilor.


Cătălin Predoiu (PNL) a cerut însă ca aceştia să fie audiaţi şi s-a acceptat ca fiecare grup parlamentar să adreseze câte două întrebări, PSD anunţând că nu are nicio întrebare pentru niciun candidat.

Preşedintele Comisiei juridice, Nicuşor Halici (PSD), a intervenit criticând faptul că liberalii îi adresează lui Gheorghe Stan întrebări care nu au legătură cu subiectul.

Florin Roman (PNL) l-a întrebat pe Stan câte articole are Constituţia şi dacă îşi asumă nominalizarea politică din partea PSD.

„Am 20 şi ceva de carieră în funcţia de procuror, nu am făcut parte din nicio formaţiune politică. Am acceptat această provocare pentru mine pentru că expertiza mea poate fi utilă CCR”, a răspuns Stan, la a doua întrebare. La prima întrebare a intervenit Halici şi a spus că audierea este dusă în derizoriu.

Stelian Ion (USR) a amintit că o decizie a CCR a stabilit că recomandările din cadrul MCV sunt obligatorii pentru România şi l-a întrebat pe Gheorghe Stan care e opinia sa privind raporturile dintre Comisia de la Veneţia şi CCR.

„Apreciez că tot ce emite MCV şi Comisia de la Veneţia sunt recomandări, deci nu au caracter obligatoriu”, a susţinut Stan.

Stelian Ion l-a întrebat şi despre ascensiunea sa rapidă în perioada 2008-2009, Stan răspunzând la această întrebare.

În final, Gheorghe Stan a dorit să revină la întrebarea lui Florin Roman privind numărul articolelor din Constituţie, spunând că nu este important că sunt „153 de articole în Constituţie” şi a fost corectat, legea fundamentală având 156 de articole.

Preşedintele Comisiei juridice a intervenit spunând că e tendenţioasă întrebarea. De altfel, Halici a intervenit la toate întrebările şi le-a tăiat microfonul membrilor comisiei de mai multe ori. În plus, nu a permis să fie adresate mai multe întrebări.

Gheorghe Stan este şeful Secţiei de investigare a infracţiunilor în justiţie, care a declanşat urmărirea penală împotriva Laurei Codruţa Kovesi.

PNL l-a propus pe deputatul Ioan Cupşa, iar USR pe juristul Mircea Ursuţa.

După audierea candidaţilor, Comisia juridică va întocmi un raport care va fi trimis plenului.

Şi la Comisia juridică din Senat sunt audiaţi candidaţii pentru funcţia de judecător la CCR din partea acestei camere legislative.

Patru candidaturi au fost depuse la Senat pentru postul de judecător la Curtea Constituţională (CCR), respectiv Cristian Deliorga, propus de PSD, Daniel Fenechiu - PNL, Ovidiu Daraban - USR şi Gheorghe Iancu, fără susţinerea vreunui grup parlamentar.

Luni, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea pe un post de judecător la CCR a Siminei Tănăsescu, fosta sa consilieră. Ea va avea un mandat de 9 ani, începând din data de 9 iunie 2019.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Traian Băsescu, apel pentru susținerea lui Lasconi. „Cel mai bine plasat candidat de dreapta poate intra în turul 2, cu o condiție”

Marcel Ciolacu, reacție în scandalul zborurilor plătite de Nordis: „Nu am văzut până acum un astfel de document”

Bolojan face apel la un candidat unic de dreapta: „Să găsească o soluţie în al 11-lea ceas”. Răspunsul Elenei Lasconi

Ciolacu cere demisia șefului Comisiei pentru controlul SRI: „De unde ştie că Simion e spion rus? A atras serviciul în campanie”

Partenerii noștri