Florin Secureanu, condamnat definitiv la 3 ani şi 8 luni de închisoare. A fost ridicat de polițiști de acasă
Fostul manager al Spitalului „Nicolae Malaxa” Florin Secureanu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani şi opt luni de închisoare pentru că ar fi făcut plăţi nelegale din fondurile unităţii sanitare către mai multe societăţi comerciale.
ACTUALIZARE 22:05 - Florin Secureanu a fost găsit de poliţişti, luni seară, la locuinţa sa din Jibou, judeţul Sălaj, şi va fi încarcerat la Penitenciarul Satu Mare.
„Astăzi, 8 mai, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj au primit un mandat de executare a pedepsei închisorii, emis pe numele unui bărbat, de 58 de ani. Curtea de Apel Bucureşti a emis pe numele acestuia un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate, fiind condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare, în regim de detenţie, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, sentinţă rămasă definitivă prin decizia din 8 mai 2023. În urma activităţilor specifice desfăşurate de poliţişti, bărbatul a fost depistat, în urmă cu o oră, la locuinţa sa din localitatea Jibou”, au transmis poliţiştii.
Bărbatul va fi dus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, urmând a fi transferat la Penitenciarul Satu Mare, în vederea executării pedepsei la care a fost condamnat.
Știrea inițială:
Curtea de Apel Bucureşti a decis să admită apelurile declarate Florin Secureanu şi Ionuţ Valentin Tănase împotriva sentinţei Tribunalului Bucureşti din aprilie 2022.
Magistraţii au decis încetarea procesului penal faţă de Florin Secureanu pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu plăţile efectuate către SC Medical Provider SRL şi pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu plăţile efectuate către PFS Stan Sorin deoarece în ambele cazuri a intervenit prescripţia răspunderii penale.
„Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Secureanu Adrian Florin , urmând ca acesta să execute pedeapsa principală cea mai grea de 2 ani si 9 luni închisoare sporită cu 11 luni închisoare, în final pedeapsa principală de 3 ani si 8 luni închisoare in regim de detentie şi pedeapsa complementară constând în interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal pe o durată de 2 ani”, se arată în minuta instanţei.
De asemenea, Curtea de Apel Bucureşti a mai decis obligarea lui Florin Secureanu şi a lui Ionuţ Valentin Tănase la plata în solidar către partea civilă Spitalul Clinic Nicolae Malaxa a sumei de 140.378,22 lei, reprezentând prejudiciu.
Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă.
Florin Secureanu fusese condamnat de Tribunalul Bucureşti în aprilie 2022 la o cinci ani şi zece luni de închisoare.
Fostul manager al Spitalului „Nicolae Malaxa” din Capitală Florin Secureanu a fost trimis în judecată de către DNA în septembrie 2020.
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor: SECUREANU FLORIN-ADRIAN, la data faptelor manager al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din Bucureşti, pentru săvârşirea a cinci infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care două săvârşite în formă continuată); persoană fizică, reprezentant al unor societăţi comerciale, pentru săvârşirea a unei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, a transmis marţi DNA.
Florin Secureanu şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară în sensul că, în calitate de manager al Spitalului Clinic “Nicolae Malaxa” din Bucureşti şi ordonator de credite, ar fi dispus, în perioada 2009-2016, efectuarea unor plăţi în cuantum total de 648.193 lei din fondurile unităţii sanitare către mai multe societăţi comerciale, printre care şi cele administrate de celălalt inculpat.
„Concret, banii respectivi ar fi fost achitaţi atât în contextul unor operaţiuni comerciale care nu s-au derulat în realitate (privind achiziţia unor produse şi servicii destinate unităţii medicale) cât şi pentru bunuri achiziţionate la preţuri şi de şase ori mai mare faţă de cele de achiziţie”, precizează DNA.
Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” din Bucureşti s-a constituit parte civilă cu suma de 648.193,27 lei, potrivit sursei citate de News.ro.
În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparţin lui Secureanu.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News