Dosarul Colectiv. Statul român nu va participa la plata despăgubirilor
Un nou termen în Dosarul Colectiv se judecă astăzi la Tribunalul Bucureşti. La unul dintre termenele anterioare s-a decis ca cele trei procese privind incendiul din clubul Colectiv să se judece împreună.
Arafat, după acuzațiile lui Piedone despre ambulanțele private de la Colectiv
8 ani de la tragedia de la Colectiv și nicio schimbare
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 30 octombrie
Piedone, ieșit din închisoare: „Piedone n-o muritu, doar puțin s-o odihnitu”
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
ACTUALIZARE. Tribunalul Bucureşti a respins cererea de introducere a statului român ca parte responsabilă civilmente în acest proces. Decizia este definitivă.
Este o decizie similară cu cea luată în urmă cu un an de Judecătoria sectorului 4.
Aceasta înseamnă că instituțiile statului nu vor participa la plata despăgubirilor acordate victimelor, dacă instanța va decide că se impun astfel de despăgubiri.
DNA a formulat, la un termen anterior, o cerere de introducere în cauză a statului român prin Ministerul Finanţelor Publice, drept garant pentru plata despăgubirilor către familiile victimelor incendiului.
La termenul de luni, procurorul a cerut, printre altele, ca instanţa să aibă în vedere jurisprudenţa CEDO, dar şi faptul că în acest caz a fost întocmit un raport de control al Guvernului, care a statuat vinovăţia statului cu privire la derularea evenimentelor.
Tribunalul Bucureşti a respins cererea de introducere a statului român ca parte în acest proces.
Patronii clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - sunt acuzaţi de ucidere din culpă, vătămare corporală şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. În dosar mai sunt judecaţi Daniela Niţă - patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niţă (director) şi Viorel Zaharia (pirotehnist), precum şi persoanele juridice SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.
Este vorba despre dosarul în care sunt judecați doi angajați ai ISU, cel al fostului primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, și cel în care sunt judecați patronii clubului Colectiv.
„Sperăm să nu avem o nouă amânare. Ne dorim ca după doi ani și șase luni să avem în sfârșit un început al procesului. Până în ziua de azi din diverse motive am avut doar vicii de procedură. Sperăm ca azi să înceapă în sfârșit procesul”, a spus Eugen Iancu, presedintele Asociației Colectiv GTG 3010 și tatăl unui tânăr care și-a pierdut viața în tragedia din clubul bucureștean.
El a spus că și la termenul anterior s-au discutat vicii de procedură, în condițiile în care nu au fost găsite părți civile aflate în Spania.
„Din septembrie și până azi am avut acest lucru. Nu aveam traducător de italiană, nu puteam găsi italienii. Din ianuarie încoace nu găsim părțile spaniole, deși au fost internați amândoi în spitalele românești, în spitalele SRI, dar noi nu puteam găsi adresele lor. De doi ani și șase luni nu avem nimic concret. Nu cred că este posibil ca la doi ani și șase luni să nu avem oameni arestați, cercetați, anchete”, a adăugat el.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News