Live

Dosarul angajărilor fictive. Dragnea, din nou în instanță în octombrie

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inauam Photos / Octav Ganea

Primul termen al apelului lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive a fost fixat pentru 8 octombrie. Decizia a fost luată după ce judecătorii au publicat motivarea sentinței pronunțate în primă instanță. Dosarul lui Liviu Dragnea ajunge acum în fața completului cu cinci judecători al Înaltei Curți.

Liviu Dragnea compare astfel în instanță a doua zi după referendumul pe tema familiei, cu scopul schimbării Constituției, pe care Guvernul a decis să se desfășoare în două zile, 6 și 7 octombrie.

Completul de trei judecători de la Înalta Curte a dat motivarea, în urmă cu câteva zile, la sentința prin care Liviu Dragnea este condamnat la 3 ani şi jumătate cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive. Publicarea motivării este importantă, pentru că din acel moment poate începe apelul la completul de cinci judecători.

Liviu Dragnea a fost condamnat la 21 iunie la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare plus interzicerea unor drepturi pentru instigare la abuz în serviciu, în dosarul angajărilor fictive. Sentința a venit după trei amânări succesive. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la completul de 5 judecători, dar pentru aceasta era necesară motivarea deciziei inițiale.

Decizia de condamnare a liderului PSD a fost luată pe 21 iunie de un complet de trei judecători ai Înaltei Curți, format din magistraţii Constantin Epure, Geanina Arghir şi Ştefan Pistol. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, preşedintele completului, Ştefan Pistol, făcând opinie separată, în sensul achitării liderului PSD.

Citiți și:  De ce a fost condamnat Dragnea în dosarul angajărilor fictive. Detalii din motivarea judecătorilor

Atât procurorii DNA, cât şi o parte dintre inculpaţii din procesul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman au declarat apel la decizia de condamnare a liderului PSD. Nu și Bombonica Prodana, fosta soție a liderului PSD, care a fost achitată, aşa cum a cerut şi DNA, după ce şi-a plătit partea ei de prejudiciu: peste 30.000 de lei din totalul de 108.000 de lei.

„Ieri am asistat la o execuție în masă, au fost condamnați 9 oameni ca să fiu eu condamnat”, spunea Liviu Dragnea a doua zi după decizia judecătorilor, într-o primă reacție după ce a fost condamnat.

Procurorii îl acuză că pe vremea când era preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Liviu Dragnea a aranjat să fie angajate la Protecţia Socială două membre PSD, care nu au trecut niciodată pe la acel serviciu. Liviu Dragnea s-a declarat mereu nevinovat, dar anchetatorii au cerut magistraţilor să îl pedepsească dur, cu şapte ani şi jumătate de închisoare. Paguba adusă statului este puţin peste 100.000 de lei, iar un parlamentar social-democrat a elaborat la un moment dat un proiect de lege în care abuzul în serviciu, acuzaţia care i se aduce lui Dragnea, să fie considerată infracţiune doar de la 200.000 de euro în sus.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alegeri prezidențiale 2024. Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică

Ce spune Ciolacu despre vânătoarea cu Hayssam și pescuitul cu Dragnea. „Când mi-a venit controlul la arme, am văzut cât de ruginită e”

Judecătorii au anulat probele în dosarul de trafic de influență al lui Dragnea pentru vizita la Trump. Dosarul se întoarce la DNA

Drulă: Am văzut câteva din emisiunile lui Dragnea. Mi-au plăcut vreo două reţete, dar s-a stricat emisiunea când a vorbit de politică

Partenerii noștri