Live

Dosarele celor patru candidați la șefia DNA, validate

Data actualizării: Data publicării:

Cei patru procurori care vor să preia şefia DNA respectă condițiile impuse de Ministerul Justiţiei pentru înscrierea în concurs. Tudorel Toader spune însă că nu e obligatoriu ca unul din cei patru să fie succesorul Laurei Codruţa Kovesi.

Dosarele celor patru procurori înscrişi pentru a prelua conducerea luptei anticorupţie din România corespund din punct de vedere legal. Ele au fost verificate de Departamentul Resurse Umane din Ministerul Justiţiei, care în urmă cu câteva momente a publicat pe site-ul instituţiei rezultatul.

Joi, pe 26 iulie, vor avea loc interviurile. Va fi anunţat apoi rezultatul. Propunerea va pleca apoi către preşedintele Klaus Iohannis, după avizul CSM. Klaus Iohannis îl poate numi în funcţie pe cel propus de ministrul Tudorel Toader sau poate declanşa reluarea procedurii.

Pentru șefia DNA s-au înscris: Elena Grecu, fost procuror șef la Constanța, Marius Iacob, procuror-șef adjunct al DNA, Cristian Lazăr, procuror de la Parchetul General și Florentina Mirică, şefa Serviciului combatere a corupţiei în justiţie.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni că nu este „obligatoriu" să desemneze pe unul dintre cei patru procurori înscrişi la selecţia pentru şefia DNA, procedura putând fi reluată.

Potrivit procedurii publicate de MJ, în perioada 9-23 iulie, procurorii au putut depune cereri de înscriere pentru funcția de procuror-șef al DNA, printre documentele pe care ei trebuiau să le prezinte numărându-se dovada îndeplinirii condițiile de vechime prevăzute de lege, un CV și „un proiect privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere pentru care participă la selecţie, care se depune atât pe suport hârtie, cât și în format electronic, pe suport specific”. MJ a precizat și că proiectul trebuie să se încadreze într-o limită de 30 pagini, iar anexele să nu depășească 10 pagini și chiar care să fie dimensiunea frontului folosit și alte detalii („Planul și anexele vor fi redactate cu caractere de mărimea 12, font Times New Roman, spațiere la 1,5 rânduri”).

Condiții pentru participarea la selecţie:

1. O vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror. Condiția de vechime trebuie îndeplinită până la data susținerii interviului în fața ministrului justiției.

2. Nu pot fi propuși pentru numirea în funcțiile de conducere procurorii care au făcut parte din serviciile de informații înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea, precum și cei care au un interes personal, ce influențează sau ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate și imparțialitate a atribuțiilor prevăzute de lege.

3. Procurorii care participă la selecţie sunt obligaţi să dea o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de anul 1990 şi nici nu au colaborat cu acestea, precum şi o declaraţie de interese care se actualizează anual ori în termen de 15 zile de la apariţia unei schimbări sau de la data la care procurorul a luat cunoştinţă despre aceasta.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"Nu cred că mi-am făcut cum trebuie meseria de tată!" Cine este și cu ce se ocupă fiica lui Valeriu Argăseală

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Percheziții în 12 locații în București și Ilfov. Sunt verificate cabinete notariale care ar fi eliberat certificate false de moștenitor

Nelu Tătaru a fost pus sub control judiciar în dosarul de luare de mită și nu mai poate profesa în spitalele de stat

Suspiciuni de luare de mită: Procurorii DNA fac percheziții la Serviciul de Ambulanță Dolj și la Spitalul CFR Craiova

CCR a decis că legea care majorează pedeapsa pentru fugari este constituţională

Partenerii noștri