Dosar de evaziune din reciclarea fictivă a 38 milioane kg de deşeuri de ambalaje. Prejudiciul estimat este de aproape 25 milioane lei
Poliţiştii şi procurorii au făcut luni 24 de percheziţii în București şi în alte şase judeţe, la persoane şi firme bănuite că ar fi raportat în fals activităţi de colectare şi reciclare a peste 38 de milioane de kilograme de deşeuri de ambalaje. Prejudiciul calculat este de aproape 25 de milioane de lei.
Perchezițiile au avut loc în Bucureşti şi judeţele Călăraşi, Dolj, Ilfov, Olt, Prahova şi Timiş, potrivit unui comunicat al Poliţiei Române.
Polițiștii și procurorii au ridicat documente de la 15 societăţi comerciale şi instituţii publice, într-un dosar penal de evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi spălare a banilor de către persoane implicate în operaţiuni fictive de reciclare a deşeurilor de ambalaje, cu impact negativ atât asupra mediului înconjurător, cât şi asupra bugetului de stat, respectiv Fondului pentru mediu.
Persoanele bănuite vor fi duse la audieri.
„Din cercetări a reieşit că, în perioada 2019-2020, prin intermediul unor societăţi comerciale coordonate direct sau prin interpuşi, patru persoane ar fi furnizat unor organizaţii care implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorului documente justificative în care ar fi consemnat în fals că ar fi realizat activităţi de colectare şi reciclare a peste 38 de milioane de kilograme de deşeuri de ambalaje (PET, sticlă, carton), prejudiciul estimat fiind de 24.707.941 de lei”, se precizează în comunicatul poliției.
Pentru a crea aparența legalității activităţii de colectare şi reciclare a deşeurilor de ambalaje prin intermediul societăţilor comerciale coordonate de cele 4 persoane bănuite, ar fi fost înregistrate în evidenţa contabilă a altor două societăţi comerciale achiziţii fictive pentru 12.951.000 kg de sort agregat de sticlă, ce ar fi rezultat în urma prelucrării deşeurilor de ambalaje din sticlă, valoarea acestor cheltuieli fictive influenţând cuantumul obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat de cele două societăţi.
Potrivit unor surse din cadrul poliției, pentru a nu plăti 2 lei/kg de deșeu, marii producători de deșeuri încheiau contracte cu firmele vizate, pentru reciclarea acestora. Firmele respective realizau această activitate doar pe hârtie, iar deșeurile rămâneau depozitate la groapa de gunoi și realizau un circuit fictiv pentru a li se pierde urma. De exemplu, pentru reciclarea sticlei, încheiau un contract cu o stație de betoane care spunea că toaca și pisează sticla, pentru producerea betonului, însă acest lucru se petrecea doar în acte.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News