De ce abuzul în serviciu este interpretat diferit de instanțe
Dezbaterile despre abuzul în serviciu sunt pe agenda publică de mai bine de doi ani, de când Curtea Constituțională a dat prima decizie de interepretare a infracțiunii. Judecătorii au stabilit că pot fi pedepsiți penal doar funcționarii care încalcă legi, nu și hotărâri de guvern. De atunci, judecătorii au dat verdicte diferite. Pentru a evita această situaţie, Înalta Curte va stabili, în toamnă, o interpretare unitară.
CCR apără pensiile speciale ale magistraților
De ce au magistrații o perioadă de 5 ani în care se vor putea pensiona mai devreme
Predoiu, nervos la adresa USR: „Rămâneți în istorie fără să lăsați nimic în urmă”
Medicul Virgil Musta a fost trimis în judecată
MAI cere anchetarea fostului ministru Ion Ștefan pentru abuz în serviciu
Procesul „Colectiv”. Disensiunile între judecători au dus la amânarea verdictului până la toamnă
Mihai Chirica anunță că nu mai candidează la funcții în PNL
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Judecătorii din Brașov cer Curții Supreme să stabilească dacă redefinirea abuzului în serviciu poate fi invocată pentru anularea unor condamnări definitive dictate înainte de decizia CCR. Cererea vine în contextul în care judecătorii au interpretat diferit hotărârea .
Condamnări pe abuz menținute
O parte dintre instanțe au considerat că prin decizia CCR nu a avut loc o dezincriminare, ci doar a fost reconfigurată infracțiunea de abuz în serviciu. (sesizare Curtea de Apel Brașov)
Dumitru Samson, condamnat pentru abuz în serviciu după ce a vândut statutului la suprapreț filmulețe de promovare cu Dracula, a încercat fără succes să scape de condamnare invocând decizia CCR. Nici fostul primar Cristian Poteraș, care execută opt ani de închisoare pentru abuz in serviciu, nu a convins instanța.
Alți judecatori au dat hotăriri diametral opuse.
Argumente pentru anularea condamnărilor: Efectul deciziei este unul de dezincriminare, iar această situație are efecte și pentru condamnările penale definitive, făcând să înceteze executarea pedepselor pentru faptele dezincriminate. (sesizare Curtea de Apel Brașov)
De pildă, Dan Daniel, fost funcționar la Consiliul Județean Hunedoara, a obținut prima decizie de anulare a unei condamnări pe abuz în serviciu după pronunțarea deciziei CCR. Fostul șef al Romsilva, Ion Dumitru, condamnat definitiv în 2013, a obținut și el anul trecut anularea executării pedepsei.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News